Tomo Jeseničnik mladim fotografom v Mežici: Nobena fotografija ni tako dobra, da naslednjič ne bi mogla biti boljša

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
21.12.2023 07:45

Ob zaključku fotografskega natečaja v evropskem letu spretnosti in odprtju razstave v Narodnem domu Mežica debata o fotografiji in podelitev nagrajenim. Prva nagrada Taji Oderlap za fotografijo S srcem za Črno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S srcem za Črno
Taja Oderlap

Zaključek fotografskega natečaja v evropskem letu spretnosti z naslovom Ujemi znanje in odprtje razstave v Narodnem domu Mežica sta bili hkrati dobra priložnost za debato o dobri fotografiji. Priznani fotograf Tomo Jeseničnik in profesorica umetnostne zgodovine, bibliotekarica v Koroški osrednji knjižnici Simona Vončina, ki se s fotografijo ukvarja ljubiteljsko, sta v razpravi z Niko Skudnik, organizatorico dogodka pri Europe Direct Koroška, odprla več pla(s)ti fotografije in s tem razmislekov o sporočilih, obdelavi, torej tako vsebini kot formi, tehniki fotografiranja. Debati bi se sicer morala pridružiti še ena članica žirije v tem natečaju Nika Hölcl, a je bila zaradi dela drugje zadržana (poleg omenjenih je bila v žiriji še Sonja Buhvald).

Tomo Jeseničnik je pripovedoval o svojih začetkih, na katere ga je spomnila Nika Skudnik - o prvem fotoaparatu, ki ga je lahko kupil kot mladi fant po prizadevnem nabiranju borovnic v Črni, pa vse do današnjih preizkušenj, ko se odpravi na teren z opremo, težko tudi do 150 kilogramov, ki jo mora nato raznositi iz avta. Še vedno pri njegovem delu, tudi pri studijski fotografiji, prevladuje kreativni del, je razlagal uveljavljeni fotograf, zadovoljen, ker večina njegovih naročnikov kreativno plat tudi pričakuje in tako ne gre za rutiniran posel, ki ga ne bi več veselil. Še vedno uživa v svojem delu, je poudaril, četudi so na samostojni podjetniški poti tudi težje plati - zlasti ob bolezni, ki jo je tudi dal skozi. "Nobena fotografija ni tako dobra, da naslednjič ne bi mogla biti boljša," je dejal, kar je tudi njegovo vodilo pri delu. Ko se ozre nazaj, mnogokrat ni zadovoljen s fotografijami, kar jemlje kot del osebnega profesionalnega napredka.

Debata o fotografiji: Nika Skundik, Simona Vončina in Tomo Jeseničnik
Petra Lesjak Tušek

Izziv so mu širše tematike, kot recimo tudi eden najnovejših projektov, pohorska glažuta, reporaža, ki jo pripravlja za National Geographics - ta bo že njegova peta, pripravlja pa se veliko naprej in gre skozi uredniška sita. Veliko sodeluje tudi z muzeji, pravi, da ima srečo, ker se ni odločil za obrtniško fotografijo, čeprav tudi te ne podcenjuje. Simona Vončina fotografira od nekdaj, čeprav to ni njeno delo - opazi motive, vidi lepo, ima občutek za estetiko. "Začutim, ko vidim motiv, ko je neka stvar v ravnovesju," je pojasnjevala vzgibe za fotografiranje. Kar fotografira, je njena lastna projekcija nečesa, svoje fotografije minimalno obdeluje, nikoli pa predeluje, konstruira, česar ni - na ta vidik in razlike, tudi potvarjanja, je opozoril še Jeseničnik.

Dotaknili so se tudi razvoja umetne inteligence (ki ima, mimogrede, dovolj dobro definicijo dobre fotografije, kot je omenil fotograf, a vendalre tudi pomanjkljivosti) in njenih vplivov na fotografije, družbenih omrežij in poplave selfijev ter spletnih vplivnežov. Mladim fotografom je Jeseničnik dal tudi nekaj konkretnih nasvetov, kako pristopati.

Akrobacije, natečaj Europe Direct Ujemi znanje
Zala Lesjak

In še mladi nagrajci natečaja Ujemi znanje, ki so jih izbrali med enajstimi fotografi, ki so poslali po več fotografij. Prvonagrajena je Taja Oderlap s fotografijo S srcem za Črno. 17-letna Tjaša je bila tudi prostovoljka med poplavami v Črni, ob popoldnevih pa je fotografirala in ujela tudi motiv čiščenja kanalizacijskih jaškov. S to fotografijo je že prepričala (slovenska pregledna razstava mladinske fotografije (zlata medalja FZS) in XXIV. Celjska fotografska razstava (diploma za serijo na prosto temo z naslovom Črna 2023). Drugo nagrado je prejela Zala Lesjak, tretjo pa Tisa Praprotnik. Fotografije po izboru žirije so na ogled v mali dvorani Narodnega doma Mežica, razstavljene bodo še do konca januarja.

Eko oblačila, natečaj Europe Direct Ujemi znanje
Tisa Praprotnik

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta