Rezbarsko-slikarska kolonija na Uršlji gori: Lesene skulpture pozdravljajo

Petra Lesjak Tušek
16.08.2023 18:00

Rezbarsko-slikarsko druženje na Uršlji gori, ki je bila zatočišče pred poplavami, je bilo prav nenavadno. A ustvarjalci so bili na varnem in kreativni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petra Lesjak Tušek

Rezbarsko-slikarska kolonija na Uršlji gori pred dvema tednoma bi morala potekati povsem drugače, kot nato je - kot še marsikaj, kar je prinesla ali pa s sabo odnesla neprizanesljiva povodenj. Kot so si sprva zamislili organizatorji, Kulturno društvo Karinta, Planinsko društvo Prevalje in Dom na Uršlji gori, bi njihovo ustvarjanje na prostem lahko opazovali pohodniki ob blizu in daleč. Seveda tudi na priljubljeni gori zbrani slikarji in kiparji, ki so se dan pred poplavnim koncem tedna odpravili v Dom na Uršlji gori, niso slutili, da se bo dogajanje v dolini sprevrglo v tako katastrofo.

Zatočišče pred vodo

K sreči je bila Uršlja gora zanje zatočišče pred vodo, čeprav, kot je ujmo slikovito opisal soorganizator Rudi Novak, je "pokalo kot satan, strele so sekale v stolp, da se je kar kadilo". Na gori zbrani slikarji in kiparji so bili vseeno na varnem pred poplavami, ustvarjali pa so v kombinaciji - deloma zunaj in v šotoru, kjer jih je sicer kar močilo, deloma pa na suhem v zavetju koče. Skratka, kolonijo so izpeljali, prej kot v soboto se v nobenem primeru ne bi prebili v dolino.

Lesene skulpture iz kolonije, ki je potekala povsem drugače od zamisli.  
Petra Lesjak Tušek

Zdaj so njihove slike in lesene skulpture na ogled v domu oziroma ob njem na prostem, predvidoma bodo tam tudi ostale. Vsebinsko so povezane z zgodbami in legendami Uršlje gore in povodnega moža pa tudi z deli Prežihovega Voranca. Rudi Novak je ustvaril kip Urške, Alojz Gabrovec povodnega moža, Simon Rutnik matere, Rajko Gracej Voranca, drvarja s sekiro, ki cepi drva, iz črtice Nagrada pa je na pobočje Uršlje umestil Jože Smerkolj.

V povezavi z motivi prostora in časa

Slikarji so, kot je povedal Alojz Krevh, ustvarjali po navdihu in v povezavi z motivi prostora in časa. Na gori so bili domači umetniki, povečini s Prevalj, pa tudi prijatelji od drugod (z Mute, iz Rogatca, Izlak). Slikali so Božo Ščurek, Stanislav Brodnik - Cico, Branko Gajšt, Alojz Janota, Marjan Gregorc in Ana Keber, pridružila se jim je tudi Majda Praper, ki sicer ustaljeno pomaga najemniku Nejcu Juvanu in ekipi v kuhinji. Krevh je napovedal še, da se bodo kmalu srečali tudi na Poljani. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta