Pravljična vas Leše: Kraj, kjer še živijo pravljična bitja

12.09.2021 19:00
Minuli konec tedna so se pravljična bitja pokazala obiskovalcem 9. festivala Pravljična vas Leše. "Od kod pa pridejo čarovnice, a iz zemlje?"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Lešah imajo svoje kraljestvo tudi čarovnice Zlatica, Koprivka in Murka. (foto: Andreja Čibron Kodrin)
Andreja Čibron Kodrin

Leše v občini Prevalje na Koroškem so prav posebna vasica. Sredi 19. stoletja so se ponašale z največjim premogovnikom na Slovenskem, pred desetletjem pa so si jih za svoja kraljestva izbrala pravljična bitja. Prebudijo se le drugi konec tedna v septembru, ko v kraju pripravijo tradicionalno festivalsko dogajanje, ki poteka v znamenju pridevnika pravljičen/pravljična, pravljično. Takrat male in velike obiskovalce povabijo tudi na animacijsko vodene pohode po pravljičnih poteh: po sledeh nagajivih škratkov, v skrivnostni svet žal žen in na čarovniško pustolovščino - za slednjo smo se odločili tudi mi.

Otroci so z zanimanjem sodelovali z animatorko Nino pri iskanju namigov. Foto: Andreja Čibron Kodrin
Andreja Čibron Kodrin

Po pravljičnih poteh

Na zelenem otočku sredi obračališča je pohodnike pričakalo zgovorno znamenje: na drevesu je bila pritrjena prava čarovniška metla, velika in pozlačena. Animatorka Nina je našla tudi povabilo čarovnic Zlatice, Koprivke in Murke. "Pot do nas je zelo skrivnostna in polna namigov," so sporočale in usmerile kolono do info točke na križišču. Med potjo se je prebudila otroška radovednost. "Od kod pa pridejo čarovnice, a iz zemlje?" je mamo spraševala deklica. Smer do njihovega domovanja je množici otrok, ki so že zaplavali v pravljični svet, nakazal Leškir, ko je dobil pravilni odgovor, po čem so Leše dobile ime. Jasno, po lešnikih! Čeprav je bilo treba premagati strmino, so bile vse otroške oči na preži, kdaj in kje bodo zagledale naslednje sporočilo v obliki čarovniškega klobučka. Seveda ga je vedno našla deseterica največjih in najhitrejših fantov. V zameno za namig je bilo tudi treba našteti zdravilna zelišča, ki rastejo okoli "plesoče huške", in čarovniške pripomočke. Ob bok čarovniški metli in kotlu za kuhanje čarobnih napojev ter čarobni paličici je samozavestni fantič dodal čarovniški klobuk. "To je pripomoček, saj so čarovnice med letom na metli bolj aerodinamične," je suvereno utemeljil svoj odgovor. Otroci so se podali tudi v iskanje knjige urokov, ki so jo čarovnice izgubile med plesom z drevesi. Prva jo je zagledala Ivana. Po dvakratnem prečkanju potoka čez ozek mostiček in grizenju kolen navkreber je sledilo novo znamenje, majhna čarovniška metla na jablani. Znak, da je v bližini čarovniško kraljestvo. Vanj je treba vstopiti počasi in po tiho, po povabilu. Bližina čarovnic je pri starejših otrocih podžgala zanimanje, mlajši pa so se v pričakovanju še tesneje oklenili svojih staršev. A njihov strah je bil odveč. Čarovnice, ki so jih zmotili med pometanjem dvorišča in nabiranjem zelišč ter kuhanjem zvarka, so jih obdarile s sladkarijami in sokom, potem pa varno pospremile v vas. Za nameček pa še trosile zlati prah. Čarobni in pravljični so bili tudi razgledi v čudovitem vremenu: na leški gotski cerkvici dvojčici in na veličastno pogorje Pece.

Leške čarovnice so otroke pospremile iz gozda nazaj v vas. Foto: Andreja Čibron Kodrin
Andreja Čibron Kodrin
Osrednje prizorišče festivala Foto: Andreja Čibron Kodrin
Andreja Čibron Kodrin

Otroški festival z novo ambasadorko

V vaškem jedru je bilo živahno vse dopoldne. Delovale so pošta pravljične vasi, pravljična tržnica in pravljična bukvarna, z lepimi dobitki je navduševal pravljični srečelov, za vedoželjne tujega jezika je bila prava izbira pravljično druženje z Mausi, tudi ljubitelji pravljic so svojemu priljubljenemu čtivu lahko prisluhnili pod krošnjami treh brez. Na svoj račun so prišli tudi iskalci skritega zaklada. Polna so bila omizja ustvarjalnih delavnic, otroci so izdelovali vilinske vrtavke in knjižne kazalke ter krasili orlova peresa. Za glasbeno spremljavo je skrbela domača etno skupina Zimski kosci.

Pravljična vas ima odslej tudi novega ambasadorja. "To osebo izberejo pravljična bitja zaradi njenih nadpozitivnih lastnosti, kot so odgovornost, skrb za okolje in prijateljstvo med ljudmi ter pozitivnost v teh pravljično čudnih časih," je pojasnil Boštjan Gorenšek, podžupan Prevalj in predstavnik organizatorjev festivala. Aljaž Pori, poveljnik prevaljskih prostovoljnih gasilcev, dosedanjih ambasadorjev, je žezlo predal črnjanski županji Romani Lesjak. "Črna na Koroškem je mesto z mitološkimi bitji, Kraljem Matjažem in žal ženami, tako kot Leše, zato želimo ta dva kraja povezati. Verjamem, da nam bo uspelo. Pomembno se mi zdi, da ta bajeslovna bitja živijo še naprej, saj prinašajo mir in srečo med ljudi," je povedala nova ambasadorka.

Zimski kosci dajejo glasbeni pečat vsakemu dogajanju na domačih Lešah, brez njih ne mine tudi tradicionalni festival. Foto: Andreja Čibron Kodrin
Andreja Čibron Kodrin
V družbi belih žal žena: nova ambasadorka Pravljične vasi Leše županja občine Črna na Koroškem Romana Lesjak z vladarskim žezlom, ob njej poveljnik v PGD Prevalje Aljaž Pori, predstavnik dosedanjih ambasadorjev, skrajno desno član organizacijskega odbora festivala in prevaljski podžupan Boštjan Gorenšek Foto: Andreja Čibron Kodrin
Andreja Čibron Kodrin

Za to si prizadevajo tudi organizatorji festivala, saj za prihodnjega, jubilejnega obljubljajo prijetna presenečenja. Letošnjega sta zaokrožila še petkov nočni pohod v iskanju pravljične svetlobe v kraljestvu pravljičnih bitij in nedeljski nogometni turnir za pokal Pravljične vasi Leše.

Že bera dosedanjih festivalov je, kot našteje Gorenšek, bogata: več kot 15.000 obiskovalcev, več kot 100 pravljičnih pohodov, več kot 20 glasbenih gostov, več kot 300 sodelujočih prostovoljcev, prvo virtualno doživetje pravljic v Sloveniji, 79 ilustracij, enajst novih pravljic v štirih knjigah, šest likovnih in literarnih natečajev, dve napisani in odigrani igri …

"Meni je super, vsako leto bolj," je v knjigo vtisov napisala Zala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta