(FOTO) Turistična kmetija Maček na Sv. Primožu na Pohorju: Športno izhodišče, umik in razvajanje

Urška Polanc Urška Polanc
25.03.2023 06:52
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anja Tretjak: "Gradili bomo še eno hiško, ki bo umaknjena, nižje na travniku, kjer bo razgled na Sv. Primož."
Urška Polanc

Na meji med slovenjgraško in vuzeniško stranjo smučišča Kope, streljaj od proge Kaštivnik, na tisoč metrih nadmorske višine leži kmetija Maček. To je manjša kmetija, velika okoli pet hektarjev, z nekaj pripadajočega gozda. Z dopolnilno dejavnostjo sečnjo in spravilom lesa, izdelavo vlečnih poti in zimskim pluženjem se ukvarjajo primarno, a Anja in Primož Tretjak, ki je tudi prevzemnik kmetije, sta se začela ukvarjati še s turizmom. Sama z otroki namreč ne živita na kmetiji na Sv. Primožu na Pohorju, ampak v Slovenj Gradcu, zato jima bi bilo škoda, da je polovica hiše prazne. "S turizmom smo se začeli ukvarjati tudi zato, ker bi radi bili sami svoj šef. To je nekaj, kar si vsak želi. Mož to že nekako ima s svojo dopolnilno dejavnostjo, tu pa je glede na lokacijo, bližina smučišča in pohodnih poti, še priložnost zame. Zakaj pa ne, če imam voljo. Trenutno imam tudi več časa za to dejavnost na kmetiji, ki mi je prioriteta," nam je povedala Anja.

Gostje prihajajo iz cele Slovenije

Z novim letom so začeli sprejemati prve goste, začetek je nad pričakovanji, ocenjuje Anja, družinski apartma so namreč imeli večino časa zaseden, sploh med zimskimi počitnicami, ko so morali goste tudi zavračati. "Družine k nam pridejo, da se spočijejo, umaknejo od vsakdana. Saj to lokacijo si izbereš tudi s tem namenom, smo res na vrhu planine, z lepimi razgledi," ocenjuje Anja. Posebej je gostom smučarjem všeč tudi proga Kaštivnik, kjer je gneče manj. Gostje prihajajo iz cele Slovenije, iz Krškega, Vipave, dosti je bilo Štajercev. "Zanimivo je bilo videti, kako so bili navdušeni nad snegom, prišli so gor in so bili šokirani. Med zimskimi počitnicami so mi pisali, če imamo kak centimeter snega, da se bodo lahko otroci sankali. Povedala sem jim, da sneg res ni problem, bilo ga je meter in pol, tako da so bili pripravljeni, a nato vseeno ostali brez besed. V zimski idili so res uživali," je povedala. Da na to, da bi imeli pozimi težave, nista pomislila, sploh zaradi smučišča, na katero se lahko naslonijo, zdaj, ko je zimska sezona končana, pa prideta na vrsto pohodništvo in kolesarjenje, razmišljata. "Od Mačkovega križa pa do vrha Kremžarice je nekaj manj kot 40 minut hoje, potem je tu še Bernekerjeva pot, ki je dolga nekaj čez sedem kilometrov, a je manj zahtevna in gre mimo kmetij. V bližini kmetije pa je tudi krožna pot okoli križev, ki ji pravimo kar Mačkova pot. Poleti bomo ponudili tudi izposojo koles, pohodnih palic, tako da se bodo naši gostje lahko zaposlili tudi na tak način," je razložila.

Anja Tretjak: "Gradili bomo še eno hiško, ki bo umaknjena, nižje na travniku, kjer bo razgled na Sv. Primož."
Urška Polanc
Z novim letom so začeli sprejemati prve goste. Prišli so iz različnih krajev Slovenije. 
Urška Polanc

Tudi razvajanja za rojstni dan

"Že delamo na tem, da bomo kmalu imeli še kakšen dodaten apartma. Gradili bomo še eno hiško, ki bo umaknjena, nižje na travniku, kjer bo razgled na Sv. Primož. Ob njem bosta tudi savna in jacuzzi. Prvi jacuzzi smo že dobili in ga bomo dodali zdajšnjemu apartmaju, ki pa mu pripada še 'savna hiška'. Poleg posteljnine, brisač, kopalnih plaščev, copatov, ki so vključeni, vsem namenimo še paket dobrodošlice," je povedala. Ponujajo tudi triurne najeme savne in apartmaja, gre za triurna razvajanja za rojstne dneve, dneve žena itd., gostje lahko izbirajo med šampanjcem in sokom, vse to, tudi marmelade, med, dobivajo z drugih koroških kmetij. "Sodelujeva z drugimi lokalnimi ponudniki, podpiramo in promoviramo drug drugega, da to malo kroži. Slovenj Gradec je bolj prepoznaven zaradi Kop in je bolj turistično razvit, Vuzenica precej manj, a tudi s te strani je smučišče in so tu vse možnosti za razvoj turizma. Veliko sodelujemo z vuzeniško občino, pomagajo nam in se res trudijo," je zaključila.

Letošnja snežna idila na Sv. Primožu na Pohorju
Osebni Arhiv
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta