(FOTO) Prešernov nagrajenec in Večerov ilustrator Ciril Horjak gostuje v rojstni hiši Jožeta Tisnikarja v Mislinji

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
07.02.2024 06:45

Odprtje razstave v galeriji Kavka pritegnilo zanimanje občinstva, ki je še do 6. aprila vabljeno na ogled izbora naslovnic priloge Večera V soboto avtorja Korošca Cirila Horjaka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Galerija Kavka v Mislinji. Župan Mislinje Bojan Borovnik, ki je uradno odprl razstavo
Petra Lesjak Tušek

Več je tudi na Koroškem prireditev v sklopu obeležitev kulturnega praznika, med njimi prav posebna: razstava ilustracij, naslovnic Večerove priloge V Soboto striparja in risarja Cirila Horjaka v galeriji Kavka, rojstni hiši Jožeta Tisnikarja v Mislinji. Predsednik kulturnega društva Jože Tisnikar Mislinja Zoran Ogrinc in urednik Večerove priloge V Soboto Rok Kajzer, ki je pripravil izbor ilustracij obdobja zadnjega leta, sta se namreč dogovorila za gostovanje v galeriji Kavka, ki je pomembno z več vidikov, tudi koroškega.

Tisnikarjeva rojstna hiša, Galerija Kavka, razstava ilustracij naslovnic v prilogi Večera V soboto avtorja Cirila Horjaka
Petra Lesjak Tušek

Ogrinc je ob odprtju razstave izpostavil vrednost in pomen Horjaka kot nagrajenca Prešernovega sklada tudi kot izjemen dosežek za Koroško in Korošce; med nagrajenci Prešernovega sklada iz koroške regije je bil tudi slikar Tisnikar. Horjak je že gostoval v Tisnikarjevi hiši, in sicer na po naravni katastrofi aktualni razstavi Dnevi visokih vod z zdaj že znamenito ilustracijo solzic, ko se še ni vedelo, da bo med Prešernovimi nagrajenci. "Ponosni smo tako na Cirila kot tudi na soorganizatorstvo razstave. O Cirilu bi seveda lahko razlagal na dolgo in široko, je izjemen umetnik, stripar, razgledan človek. Najini pogovori vsak teden so različno dolgi, od petih minut do dveh ur lahko trajajo, zadnja beseda pri odločanju o naslovnici pa je vedno njegova. Ciril ima občutek za različne tematike, politiko, okolje, kulturo, šport, nobena naslovnica ne potrebuje širše razlage, temveč govori sama zase," je izpostavil Kajzer.

Tisnikarjeva rojstna hiša, galerija Kavka, razstava ilustracij naslovnic v prilogi Večera V soboto avtorja Cirila Horjaka
Petra Lesjak Tušek

Župan Mislinje Bojan Borovnik, ki je uradno odprl razstavo, je omenil tudi ambasadorstvo Horjaka pri projektu Hoč'mo cesto in ga povezal z aktualnimi razmerami, ko bi morali ta slogan nadgraditi s Pohitimo s to cesto, da se bodo odrezani Korošci enkrat le vozili po tej hitri cesti, katere gradnja predolgo traja. "Čestitam vsem, da Tisnikarjeva hiša živi, da se v njej nekaj dogaja, verjamem in vem, da moramo z vidika občine še nekaj postoriti, tudi to bomo," se je k nadaljnji podpori občine zavezal župan.

Tisnikarjeva rojstna hiša, galerija Kavka, razstava ilustracij naslovnic v prilogi Večera V soboto avtorja Cirila Horjaka
Petra Lesjak Tušek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta