(FOTO) Kuharjevi dnevi: Praznik Kotuljcev, ponosnih na brate Kuhar in aktualne ustvarjalce kulturnega utripa kraja

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
27.10.2024 07:00

Slavnostni govornik Tone Partljič spoštljivo o izjemni vlogi Voranca, lep odziv občinstva ob sobotnem praznovanju 30-obletnice Lovskega okteta LD Prežihovo, v knjižnici tokrat razstava odtisov znamk z Vorančevim portretom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nastop učencev iz podružnične OŠ Kotlje ob Kuharjevih dnevih. 
Taja Oderlap

V Kotljah so na zadnji oktobrski konec tedna pripravili tradicionalne Kuharjeve dneve, s katerimi se občina Ravne na Koroškem, JSKD, območna izpostava Ravne, Kulturno društvo Kotlje in Krajevna skupnost Kotlje spominjajo znamenitih bratov Kuhar, ki so zaznamovali tako lokalni kot širši kulturni in politični prostor. Na slavnostni akademiji so tokrat gostili govornika pisatelja Toneta Partljiča, v soboto pa je v večnamenski dvorani v Kotljah potekal koncert ob 30. obletnici Lovskega okteta Lovske družine (LD) Prežihovo, danes, na zadnjo nedeljo v oktobru, pa bodo Kuharjeve dneve sklenili s tradicionalno prireditvijo pri lipah ob krajevnem prazniku.

Partljič je o Vorancu pred zbranim občinstvom govoril čustveno, z izjemnim spoštovanjem, tudi o razčlenjevanjem njegove politične vloge, ki nikakor ne opredeljuje njegove celovite kompleksne identitete in veličine. Med drugim je poudaril, da v svojih romanih ni sodil in obsodil svojih junakov, temveč jih je poskušal razumeti. Kot je dejal, si Voranca, ki nam je v ponos, drzne primerjati s prastarim Homerjem, avtorjem Iliade in Odiseje. "Kakor se je Odisej deset let vračal v rodno domovino, Itako Penelopi, tako se je Voranc deset let vračal v svojo Itako - Koroško, ki jo je pesniško imenoval Jamnica, po koroški vasi pod Šentanelom ...Ni mu enak, a ista humana vprašanja tako preživetja v vojni in tudi v nemirnem miru so ga peklila, da je podobne stiske opisoval dve tisočletji narazen," je Partljič sklenil govor. Ob akademiji so v kulturem programu nastopili pevski zbor in folklorna skupina Osnovne šole Koroških jeklarjev, podružnice Kotlje, program je zaokrožil mešani pevski zbor Rožmarin, večer pa dopolnila dr. Inge Breznik, vnukinja pokojenega Mitje Šipka.

Govornik Tone Partljič ob Kuharjevih dnevih 
Taja Oderlap

Odlično obiskan je bil tudi sobotni jubilejni koncert Lovksega okteta, ki so ga pospremili tudi glasbeni gostje, prijateljski moški pevski zbor Franc Ksaver Meško, Klemen Gorenšek in Brigita Šuler. Številne čestitke, zahvale, pohvale ter priznanja in plakete so ob tej priložnosti podelili članom zbora, ki ga danes vodi Aleksander Kotnik, ravnatelj Glasbene šole Ravne. Zboru so številni, med njimi tudi župan Raven Tomaž Rožen, zaželeli vse dobro tudi v prihodnje z upanjem, da jim bo uspelo nagovoriti tudi mlade pevce, da bi lahko nadaljevali lovsko pevsko tradicijo, ki jo je med drugim sooblikoval tudi omenjeni Mitja Šipek.

Razstava Prežih - Jakac znamka v KOK
Petra Lesjak Tušek

Ob robu Kuharjevih dnevov pa so med gradivom v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah na ogled poskusni odtisi znamk z Vorančevim portretom, ki nikoli niso ugledali luči sveta, so pa ohranjeni. Jugoslovanska pošta je izdajo, kakor kaže, načrtovala ob 75-letnici rojstva Prežiha (1968). Najbolj znani in najboljši oblikovalec jugoslovanskih znamk, umetnik Božidar Jakac, je pripravil osnutke, poštna uprava jih je poskusno natisnila, a izšle nikoli niso. V knjižnici je predstavljenih več poskusnih odtisov znamk z Vorančevim portretom, ki ga je Jakac ustvaril leta 1949. Razstavo je pripravil in predstavil Rok Kajzer, novinar urednik Večerove priloge V soboto in predsednik društva Trafika.

Razstava Prežih - Jakac znamka v KOK
Petra Lesjak Tušek

Odprtje v knjižnici so pospremili člani Koroškega filatelističnega društva, ki so razstavo ob samem odprtju dopolnili še s svojim gradivom, kar je bilo prav posebno presenečenje, ki se redko zgodi. Na ogled so prišli učenci 6. razreda OŠ Prežihovega Voranca in ob vitrini, kjer so odtisi med gradivom, debatirali o znamkah, procesih njihovega nastanka in zanimivostih, povezanih s filatelijo, pridružil pa se jim je tudi direktor knjižnice Aljaž Verhovnik.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta