(FOTO) Kako smo v Vuhredu v šolo pospremili prvošolko

Urška Polanc Urška Polanc
01.09.2022 11:28

Šestletna Ana obiskuje podružnično šolo v Vuhredu, prehod v šolo je bil lahek in domač. Po pouku pa s starši na torto ali vročo čokolado.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvošolka Ana iz Vuhreda je prvi dan začinila s tortico ali vročo čokolado. 
Urška Polanc

To jutro smo v šolo pospremili šestletno Ano iz Ribnice na Pohorju, ki bo prvi razred obiskovala v Vuhredu na podružnični šoli Osnovne šole Radlje ob Dravi. Oba starša sta zaposlena v Dravski dolini, v smeri Dravograda, zato sta se odločila, da bosta Ano vsako jutro na poti v službo odpeljala v Vuhred, kjer je obiskovala tudi vrtec. Da ji je tukaj že vse poznano, nam je povedala, njena nova učilnica pa je sosednja od njenega bratca, ki tu prav tako obiskuje vrtec. Veseli se, da se bo v prvem razredu naučila kaj novega, prepoznava že črke, številke, računa do deset, posebej rada pa riše. Pozna že tudi vse sošolce, tudi njena učilnica pa je zelo podobna prej poznani igralnici.

Prvošolka Ana iz Vuhreda.
Urška Polanc

"Učiteljice se zelo trudijo, da v prostoru ohranijo določene stvari, za katere so videle, da so jim bile v vrtcu posebej všeč. Ob igralnih kotičkih pa bo seveda prostor za učenje," nam je povedala Tina Glazer, mama šestletnice. Veliko prednosti vidi na podružnični šoli, kjer je okolje manjše, Ana tako pozna vse vzgojiteljice, učiteljice kot tudi otroke, ki so večkrat združeni v večjih skupinah, kar je dobro za spoznavanje, nato pa gre vsaka manjša skupina zase, kjer se jim lahko učiteljice bolj posvetijo. Družini je posebej všeč tudi šolski okoliš, ki je nekoliko odmaknjen od vrveža, prometa, v neposredni bližini gozda, hkrati pa je blizu vsega, zato učenci niso za nič prikrajšani. Da vstop v prvi razred, ki je le poseben mejnik, tako za Ano ne bo predstavljal bistvene spremembe, ugotavlja Glazerjeva, bodo pa zdaj v popoldanskem času več brali in s prvošolsko utrjevali, kar se bo naučila v šoli. Po končanem pouku bo obiskovala tudi podaljšano bivanje, kjer bo lahko končala domače naloge. Posebnost in tudi prednost njenega prvega šolskega leta bo, da bo obiskovala kombiniran oddelek prvega in drugega razreda. V prvi razred je vpisanih 9 učencev, v drugi razred pa 8. "Otrok bo tako malo več, a mislim, da je to tudi dobro za njih, saj jih lahko drugošolčki naučijo kaj, česar še oni ne znajo in tako že osvojijo kaj v prvem letu, v drugem pa to samo utrdijo," je povedala Glazer. Podružnična šola Vuhred ima v tem šolskem letu vpisanih 38 učencev, poleg kombiniranega oddelka prvega in drugega razreda je tu še tretji razred in četrti razred.

V petem razredu se bodo pridružili učencem na matični šoli v Radljah, kar se Tini Glazer zdi dobro, saj so takrat ravno prav zreli za novo, večje okolje. Že oče prvošolke je obiskoval podružnično šolo v Vuhredu, nanjo ima lepe spomine, tudi Glazer pa je odraščala, se igrala pri osnovni šoli, na igrišču v Vuhredu, kamor se je vedno rada vračala.

Na šoli jih je pozdravila Monika Ravnjak, vodja podružnice, nato so skupaj z razredniki vstopili v učilnice, spoznali šolski protokol, sami pregledali še šolske potrebščine in nato predčasno končali s poukom, mama in hči nista odšli domov. "To je le poseben dan, eden od staršev prvošolčka je upravičen od dela, zato se bova odpravili na tortico, sladoled, mogoče pa bo ob spremembi temperature že bolj primerna vroča čokolada," nam je še povedala mama.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta