(FOTO) Dobra ideja za jesenski planinski vzpon je lahko tudi obnovljena planinska pot od jame Topla do Male Pece

Urška Polanc Urška Polanc
26.09.2024 17:00

Omenjena planinska pot je kot drugouvrščena v izboru za naj planinsko pot za obnovo prejela tudi sredstva Zavarovalnice Triglav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pot poteka od doline krajinskega parka Topla mimo naravnih in kulturnih znamenitosti, z restavriranimi mlini in habitatom redkih metuljev, planinskega orla in drugih ptic ter rastlinja.
Arhiv Triglava

Jesenski dnevi z zmernimi temperaturami so lahko kot nalašč za obisk gora, ideja za planinski vzpon pa je lahko tudi ena od poti, ki so jih v sklopu akcije Naj planinska pot 2023 in 2024 markacisti obnovili s podporo Zavarovalnice Triglav. Obnovljene so lanska zmagovalka - pot s Kamniškega sedla do Brane in Planjave - ter prvo- in drugouvrščeni naj planinski poti po letošnjem izboru planink in planincev. To sta Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici in pot Jama Topla-Mala Peca na Koroškem.

Tehnična skupina markacistov PZS in markacisti Odbora za planinske poti Koroške je konec junija obnovila planinsko pot od jame Topla do Male Pece.
Arhiv Odbora Za Planinske Poti Koroške
Planinska pot od jame Topla do Male Pece
Arhiv Odbora Za Planinske Poti Koroške

Po lanskoletnih izrednih razmerah zaradi neurja in poplav se je tako Zavarovalnica Triglav odločila izkazati podporo tudi Planinskemu društvu Mežica in s svojimi sredstvi pomagati pri obnovi planinske poti od jame Topla do Male Pece, ki je v izboru Naj planinska pot 2024 osvojila drugo mesto. Na tak način so želeli izkazali skrb za Koroško, ki so jo lanske poplave najbolj prizadele. Koroški markacisti so sicer opazili številne poškodbe na planinskih poteh. Po pregledu so ugotovili, da je pot Jama Topla-Mala Peca zelo poškodovana, zato so se po pomoč obrnili tudi na Planinsko zvezo Slovenije (PZS). Tehnična skupina markacistov PZS in markacisti Odbora za planinske poti Koroške je konec junija obnovila planinsko pot od jame Topla do Male Pece. Pot poteka od doline krajinskega parka Topla mimo naravnih in kulturnih znamenitosti, z restavriranimi mlini in habitatom redkih metuljev, planinskega orla in drugih ptic ter rastlinja. Planinska pot od jame Topla se najprej bolj ali manj drži rudarske ceste, nato preči travnik in pod strmimi skalami hudournik Zajčja peč. Višje lahko s poti zavijete do votline kralja Matjaža, izberete planinsko pot do Doma pod Peco ali pa se povzpnete na Malo Peco. Planinska pot je urejena, zaradi obsežnega vetroloma, ki je pred dobrim tednom dni podrl žičnico in ohromil cesto za oskrbovanje, pa je trenutno zaprt Dom na Peci, zato naj planinci v prihodnje pred obiskom preverijo aktualne razmere glede odprtosti planinske koče.

Arhiv Odbora Za Planinske Poti Koroške
Arhiv Odbora Za Planinske Poti Koroške
Arhiv Odbora Za Planinske Poti Koroške
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta