Bleščalo se bo, druženja pa bo v veselem decembru na Koroškem bolj malo

Nejc Strojnik
01.12.2021 06:00

Občine se bodo kljub omejitvam potrudile in zadihale karseda praznično. Najbolj pester program bo v Mežici, lučke so najprej zasvetile na Prevaljah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Postavljanje božičnega drevesa v Mežici

Ambrož Blatnik

V Slovenj Gradcu bodo praznično razsvetljavo prižgali nocoj. Posebne prireditve ob tem ne načrtujejo, bodo pa prižig lučk v živo prenašali na spletu oziroma družbenih omrežjih. "Prvenstveno smo namesto decembrskih prireditev, ki jih najverjetneje zaradi epidemije ne bo, polepšali južni vhod v mesto z velikim adventnim vencem," sporočajo z Mestne občine Slovenj Gradec. Kljub vsemu v sodelovanju z Javnim zavodom Spotur pripravljajo vsebine, s katerimi bodo predvsem otrokom pričarali vsaj delček prazničnega vzdušja. "Na Trgu svobode bo tako tudi letos od 1. decembra naprej postavljen Božičkov nabiralnik, v katerega lahko oddate svoja pisma. Od 10. decembra naprej bodo na naši facebook strani predvajane božične pravljice, ki bodo otrokom popestrile praznične večere. Na Trgu svobode bo od 10. decembra postavljena Božična vas s pravljičnimi kotički. V mestnem jedru pripravljamo nagradno igro z naslovom Decembrsko raziskovanje mesta, v njej pa si bo lahko družina ali posameznik z opravljenimi nalogami priigral praktično nagrado. Zemljevid z nalogami bo od 10. decembra na voljo na naši spletni in facebook strani," pravijo pri Spoturju. Podobno kot lani bo med 20. in 22. decembrom tudi letos Božiček s svojim prazničnim vozilom prevozil celotno občino, obiskal bo mestne četrti in vaške skupnosti ter pozdravil in obdaril otroke. Urnik in trasa vožnje bosta objavljena na spletnih straneh ter družbenih omrežjih Spoturja in občine. V Slovenj Gradcu so sicer za okrasitev in praznične aktivnosti iz proračuna namenili okoli 40 tisoč evrov.

Sprotno prilagajanje ukrepom

Več prireditev - do zdaj niso še ničesar prečrtali - načrtujejo v Mežici, kjer bodo lučke prižgali v petek, na predvečer občinskega praznika. Dogajanje bo pod okriljem Narodnega doma Mežica. Odpovedovali za zdaj ne bodo ničesar, menijo namreč, da se da z upoštevanjem ukrepov izpeljati marsikatera prireditev. Množičnih zabav sicer ne bo, ena izmed opcij je tudi prestavitev katerega od dogodkov v Narodni dom, kjer lažje zadostijo predpisom. Prejšnji teden so že organizirali gledališko predstavo in bila je odlično obiskana. Decembra bodo nastopili med drugim še Klemen Slakonja, Rudi Bučar, Slavko Ivančič, Farty animals, Ditka, Ansambel Rosa ... Pripravljajo dobrodelni koncert, predstavo za otroke, pohod z lučkami v neznano, uprizorili bodo žive jaslice. Občina je za praznični december namenila okoli 15 tisoč evrov.

Postavljanje božičnega drevesa v Mežici

Ambrož Blatnik

Na Prevaljah so praznično razsvetljavo prižgali prvi, in sicer na zadnji novembrski dan, prav tako so prižig pospremili na družbenih omrežjih. "V nedeljo se bo skozi Prevalje sprehodil Miklavž in obiskal bo tudi krajevne skupnosti. Na ta večer bomo pred Družbeni dom postavili leseno hiško sreče, na katero bodo obiskovalci lepili gumbe in si ob vsakem nekaj zaželeli. Med 20. in 23. decembrom bomo pripravili praznični bazar, 26. decembra pa bo na Vandrovskem trgu koncert KAPZ Mohorjan in ostalih pevskih ter glasbenih skupin, ki delujejo v občini," sporočajo s Prevalj in dodajajo, da se bodo sproti prilagajali ukrepom in da programa morda ne bodo mogli v celoti izvesti. Iz proračuna so namenili 12 tisoč evrov, dodatnih 2500 evrov bo šlo za že tradicionalni laserski šov na silvestrovo. Zaradi slabih epidemioloških razmer in vse glasnejših pozivov stroke in pristojnih k skrajno samozaščitnemu ravnanju so se za odpoved organiziranih dogodkov na prostem odločili na Ravnah. Novoletna razsvetljava bo sicer zažarela v petek ob 17. uri. "V sklopu krasitve občine pripravljamo troje, in sicer izobešanje in namestitev praznične razsvetljave, postavitev in krasitev treh večjih smrek ter postavitev manjših drevesc v okolici mestnega platoja, ki jih bodo okrasili otroci Vrtca Ravne. Praznična razsvetljava z remontom izrabljenih lučk je nadgrajena z nekaj dodatnimi led lučkami v obliki snežink in lučk v obliki ledenih sveč," pravijo na občini, kjer imajo za ta namen predvidenih 25 tisoč evrov.

Obdarovanja otrok in starejših

Med šestimi občinami v Dravski dolini bodo praznične lučke najprej, in sicer v petek ob 18. uri, prižgali v Radljah ob Dravi in Podvelki. V Radljah bodo letos na novo osvetlili grmovnice pred občinsko stavbo in spomenik, na novo posajena drevesa v loncih na Cerkvenem trgu in objekt Center Radlje ter drevesa pred njim. "Glede na trenutne epidemiološke razmere smo se v skrbi za zdravje naših občank in občanov odločili, da odpovemo decembrsko dogajanje. Tako tudi letos ne bo slavnega prižiga lučk z božičnimi stojnicami. Držimo pesti, da se bo situacija izboljšala naslednje leto. Društvo prijateljev mladine in občina bosta organizirala obdarovanje otrok za dedka Mraza od vrat do vrat. Župan bo obdaril oskrbovance v domovih za ostarele, v Domu Hmelina vse oskrbovance, v Črnečah pa oskrbovance, ki prihajajo iz naše občine," so sporočili. Letos so za praznični december v Radljah namenili nekaj manj kot 13 tisoč evrov. V Podvelki pa iz proračuna namenjajo tri tisoč evrov, novosti letos ne bo, dogajanja, razen obdarovanja otrok, pa tudi ne načrtujejo.

V soboto bodo lučke prižgali v Vuzenici, kjer so sicer odpovedali vse decembrske prireditve. "Kot preteklo leto bomo tudi letos pripravili pravljično okrasitev za najmlajše. Zanje smo pripravili tudi obdarovanje, ki ga bomo prilagodili situaciji," pravijo na občini. Za decembrske aktivnosti bodo namenili okoli pet tisoč evrov. V nedeljo bodo lučke prižgali še v Ribnici na Pohorju in na Muti. V Črni na Koroškem bodo dodatno okrasili Rudarjevo in staro cerkev. Razsvetljavo bodo prižgali v soboto, za praznični december pa imajo na razpolago 15 tisoč evrov. Dogajanje bodo prilagajali epidemiološki situaciji, nekaj bi ga lahko bilo v drugi polovici decembra. Podobno bo v Mislinji, kjer bodo lučke prižgali v petek, iz proračuna pa bodo namenili okvirno sedem tisoč evrov, odvisno od potreb obnove in nadomestitve okrasnih elementov. Prireditev tudi v Mislinji letos ne bo. V Dravogradu bodo letos za obnovo obstoječe razsvetljave in nabavo okraskov pri občinski stavbi namenili osem tisoč evrov. "Program bo zaradi situacije zagotovo okrnjen, tri večje dogodke smo že odpovedali, imamo pa v načrtu nekaj manjših, kjer lahko upoštevamo ukrepe," sporočajo iz Javnega zavoda Dravit.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta