zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

Slovenec sem – knjižna noviteta KD Mohorjan s Prevalj

A. Č. K.
13.03.2022 08:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naslovnica najnovejše knjige, ki je izšla v založništvu KD Prevalje in je posvečena 30-letnici slovenske samostojnosti oziroma državnosti.
arhiv KD Mohorjan

"S pričujočo knjigo, ki je v jubilejnem letu nastala na pobudo Kulturnega društva Mohorjan s Prevalj, smo želeli ob trideseti obletnici razglasitve slovenske neodvisnosti izrisati fresko poti Slovencev do lastne države. Skušali smo zajeti kar največ področij, na katerih sta se skozi stoletja postopoma krepili kulturna ustvarjalnost in pozneje tudi misel o državi na slovenskem narodnem ozemlju," o namenu knjižne novosti pravi njen urednik Aleš Maver.

Knjiga, pri kateri je sodelovalo več avtorjev in avtorica ter jo je podprla Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, je razdeljena na sedem poglavij. Uvodno poglavje Premisleki o slovenskih pogledih na zgodovino in državnost je prispeval urednik, ki je tudi avtor zadnjega poglavja Vloga duhovnikov in Cerkve pri narodni uveljavitvi Slovencev in soavtor poglavja Vloga Slovencev zunaj Slovenije pri slovenskem osamosvajanju (soavtor Matjaž Klemenčič), sam je izbral "temeljna besedila slovenstva", skupaj z Lucijo Mirkac pa "slovensko domoljubno poezijo skozi stoletja". Poglavje Slovensko slikarstvo in grafika kot pomemben del slovenske likovne kulture in umetnosti je napisal akademik dr. Andrej Jemec, akademik Lojze Lebič pa je svoj zapis naslovil Glasovi časov, o slovenski glasbeni ustvarjalnosti.

"Bralec bo opazil, da je posebej natančno orisan razvoj glasbe na Slovenskem, kar je zasluga izjemnega poznavalca in skladatelja Lojzeta Lebiča. Posebno poglavje velja nadalje osrednjim zgodovinskim mejnikom, ki so se zasidrali v zgodovinski spomin Slovencev in prispevali gradnike za slovensko državnost. Izpod peresa Andreja Jemca prihaja pregledni prikaz slovenske likovne umetnosti. Matjaž Klemenčič je prispeval besedilo o kamenčkih, ki so jih v mozaik rojstva samostojne Slovenije prispevali Slovenci zunaj današnjih slovenskih meja. Glede na veliko vlogo krščanstva v slovenski zgodovini ne manjka niti kratek prispevek o pomenu duhovnikov za narodno uveljavitev Slovencev," je vsebino knjige opisal urednik Maver.

Urednik opozarja tudi na posebnost knjige, to sta dva izbora besedil. "Prvi prinaša taka, ki so se uveljavila kot najpomembnejši besedilni spomeniki slovenstva oziroma je v njih še posebej izraženo prizadevanje za ohranjanje in poživitev slovenske narodne samobitnosti, dopolnjuje pa jih posrečen izbor domoljubne poezije v slovenščini, ki ga je zasnovala mlada pesnica Lucija Mirkac in bo najbrž zbudil pozornost tudi pri širšem občinstvu."

Slika na ovitku knjige Slovenec sem
arhiv KD Mohorjan

O avtorjih

Andrej Jemec je slikar. Bil je redni profesor risanja na Akademiji za likovno umetnost, kjer je bil tudi dekan. Od leta 1995 je član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Nagrajen je bil s Prešernovo nagrado za življenjsko delo in Jakopičevo nagrado. Več nagrad je ravno tako prejel v tujini.

Matjaž Klemenčič je upokojeni dolgoletni redni profesor novejše in sodobne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Sodeluje tudi s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani. Njegova osrednja raziskovalna področja so zgodovina migracij, slovenske izseljenske skupnosti v različnih delih sveta, zlasti v ZDA, in zgodovina in položaj koroških Slovencev.

Lojze Lebič je skladatelj in arheolog. Bil je redni profesor na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, od leta 1995 pa je član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Leta 2018 je na Univerzi v Ljubljani postal zaslužni profesor in dve leti pozneje častni član Slovenske filharmonije. Za življenjsko delo je bil med drugim nagrajen s Prešernovo nagrado. Sodi med najtehtnejše slovenske skladatelje.

Aleš Maver je zgodovinar in latinist. Deluje kot docent za zgodovino srednjega veka in lektor za latinščino na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Je tudi sodelavec več spletnih in tiskanih medijev in je bil urednik revije Tretji dan in spletnega portala Časnik. Njegovo raziskovalno področje so antična historiografija, zgodovina zgodnjega krščanstva in novejša slovenska kulturna in cerkvena zgodovina.

Lucija Mirkac je komparativistka in slovenistka. Ustvarja prozo, poezijo in dramatiko, raziskovalno se ukvarja predvsem s slovensko katoliško liriko, objavila pa je tudi več literarnih del, nazadnje pesniško zbirko Garatar pri celovški Mohorjevi družbi.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?