Toninovo NSi zdravstvo še zanima

Žana Vertačnik
05.01.2021 06:15
Predsednik vlade Janez Janša še ne razkriva, kdo bo novi zdravstveni minister. Vse glasneje se sicer omenja nova državna sekretarka Alenka Forte, dolgoletna članica SDS, zanimanje pa ohranjajo tudi v NSi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V koaliciji resnejših pogovorov o tem, komu bo pripadel zdravstveni resor, še ni bilo. Očitno bodo počakali, da bo jasna usoda projekta KUL in konstruktivne nezaupnice, ki jo pobudniki nameravajo vložiti v prihodnjem tednu. 
Robert Balen

"Smo na dobri poti in pričakujemo, da bo v začetku prihodnjega leta to mesto popolnjeno," je še pred novim letom o izpraznjenem mestu na čelu zdravstvenega ministrstva povedal predsednik vlade Janez Janša. Na vprašanje, iz katere koalicijske stranke bo novi minister, je prvak vladajoče SDS odvrnil, da je to manj pomembno vprašanje. Za zdaj pa ostaja tudi neodgovorjeno, saj v kabinetu predsednika vlade včeraj na naša vprašanja o kandidatih in okvirni časovnici niso odgovorili. Čeprav lahko po zakonu o vladi začasni minister na funkciji ostane do tri mesece, to je v tem primeru še do 18. marca, pa je pričakovati, da bo Janša sredi hude epidemiološke krize kadrovsko vprašanje razrešil že prej. A očitno bo počakal, da se razpletejo negotovosti okoli morebitne konstruktivne nezaupnice.

Po Tomažu Gantarju Alenka Forte?

Odhodu nekdanjega ministra iz vrst Desusa Tomaža Gantarja, ki je položaj zapustil tik po tem, ko je iz aktualne vlade odšla njegova stranka pod vodstvom Karla Erjavca, je sledilo nekaj kadrovskih premikov. Začasni zdravstveni minister in prvak vladajoče SDS je namreč kmalu zatem na mesto vodje kabineta imenoval Tino Bregant, ki se je šele sredi novembra na predlog bivšega ministra poslovila s funkcije državne sekretarke. Spomnimo, med Gantarjevimi argumenti za razrešitev se je znašel zlasti očitek, da ga o svojih aktivnostih Bregantova ni obveščala, vseskozi pa da je bila v neposredni navezavi z Jelko Godec, državno sekretarko za področje zdravstva v Janševem kabinetu. Kadrovska sestava ministrstva za zdravje je zdaj še dopolnjena, med drugim je mesto svetovalke za odnose z javnostmi v kabinetu zasedla nekdanja podpredsednica SLS in osebna asistentka Aleksandre Pivec Jasmina Opec Vöröš. Kdo jo je povabil na ministrstvo, ali je redno zaposlena in še nekaj drugih vprašanj smo včeraj naslovili na ministrstvo, odgovorov pa nismo prejeli. Ne nazadnje pa je še pred božičnimi prazniki mesto državne sekretarke zasedla Alenke Forte, nekdanja kandidatka SDS za evropski in slovenski parlament. Predsednica strankinega odbora za zdravje je ta trenutek neuradno tudi edina znana kandidatka, s katero bi lahko Janševa stranka pod svoje okrilje pospravila še zdravstvo.

Partnerji: Stvar dogovora in naslednjih tednov

Nam pa medtem sogovorniki iz partneric SDS zagotavljajo, da o kandidatih podrobnejše razprave še ni bilo. Zanemarljivi niso interesi, ki jih, če ne do prevzema ministrstva, vsaj do kadrovskega deleža v obliki sekretarja, gojijo v NSi Mateja Tonina. Kot nam razlagajo viri iz stranke, naj bi premier prvaku NSi začasno vodenje resorja namreč ponudil že ob Gantarjevem odhodu, pa je ponudbo zaradi obremenjenosti z vodenjem obrambe odklonil. Neuradno je zdaj slišati, da jih resor zanima, kako bodo razrešili kadrovsko križanko, pa da je stvar dogovorov v naslednjih tednih. "To je resor, ki je NSi pomemben, ker se tiče vseh državljanov in ker ga je treba pripraviti na podobne izzive, kot je bila korona. Absolutno smo zavezani k temu, da se javno zdravstvo okrepi in da je vsem dostopno," so nam v splošnem pojasnili v NSi.

Konstelacija sil je z odhodom Desusa predrugačena, SMC Zdravka Počivalška ima z le enim poslancem več od NSi tudi eno ministrstvo več ter hkrati še predsednika državnega zbora. Po ocenah iz vladnih vrst bo zato kmalu na mestu pričakovanje partnerjev o spremembi koalicijske pogodbe in ponovni delitvi resorjev, tudi v luči ideje SMC o spremembah pri zanje najbolj sporni kulturi. Kot nam pravijo sogovorniki, si bodo prizadevali bodisi za menjavo ministra Vaska Simonitija bodisi stranke, ki vodi resor. Čeprav naj bi interni predlog v SMC užival precej podpore, pa bo "prepričati" prvaka SDS o zamenjavi enega svojih ključnih ministrov bistveno težji zalogaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta