Medtem ko se nekateri slovenski gledalci zgražajo glede Eme 2022, kaj pravi tujina? Zmagati bi morala ...

Denis Živčec Denis Živčec
13.02.2022 18:00

Znani so vsi akterji končnega spopada za vozovnico proti evrovizijskemu Torinu. Slovenski gledalci mešanih občutkov, tujci pa svoja favorita očitno že imajo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vedran Ljubenko bi Slovenijo zastopal v hrvaščini. Nekateri nad idejo niso bili prav zelo navdušeni.
Adrian Pregelj

Prav nič še ni odločeno. Pred nami je morda najbolj nepredvidljiva Ema doslej. In če ste v preteklosti tarnali, kako je slovenska glasbena scena dolgočasna in sita ponavljajočih se obrazov, se zdaj najbrž sprašujete: kdo so vsi ti ljudje? Kar lahko pripišemo tudi uspehu letošnje Eme Freš, ki je v finalni izbor prispevala kar štiri izvajalce in prav mogoče je, da bo Slovenijo na Pesmi Evrovizije zastopal nekdo, za katerega smo prvič slišali le nekaj dni nazaj. Ema Freš in oba polfinala prave Eme so za nami, finalisti so znani, med gledalci pa že teče tradicionalna debata o tem, kako "naravnost nemogoče, neposlušljivo, čudaško in že skoraj komično" je vse skupaj, hkrati pa ne manjka tistih, ki menijo, da je nabor za Eurosong primernih skladb velik kot že dolgo ne. Razprava o tem, ali so se slovenski glasbeniki nehali truditi, ali je kdo na Kolodvorski gluh in ali je to sploh glasba, ki jo v Sloveniji poslušamo, tradicionalno poživi emovsko obdobje in ohranja atraktivno škandalozno avro tega festivala.

Tujce najbolj navdušuje skrivnostni dvojec LUMA

Nič drugače ni po drugem polfinalu Eme, v katerem smo po koncu desetminutnega glasovanja dobili še preostalih šest finalistov, in sicer tri po telefonskem glasovanju in tri po glasovanju petčlanske strokovne žirije. To so Hauptman (Sledim), Gušti feat. Leyre (Nova romantika), Anabel (Tendency), Leya Leanne (Naked), BQL (Maj) in LPS (Disko). Burne odzive je s svojim ekscentričnim nastopom sprožil Hrvat Vedran Ljubenko, ki je na Emi delno pel v hrvaščini, ob čemer se nekateri cinično sprašujejo, zakaj svojega predstavnika niso dobili še Madžari. In zakaj si mesta v finalu ni zaslužila ognjevita Mia Guček s potencialno uspešnico v duhu J.Lo Independiente? Enigma Ema.

V velikem finalu izbora Ema 2022 se bo prihodnjo soboto predstavilo skupno dvanajst izvajalcev. Poleg že naštetih finalistov so se iz prvega predizbora v veliki finale uvrstili še: Batista Cadillac (Mim pravil), July Jones (Girls can do anything), Stela Sofia (Tu in zdaj), Manouche (Si sama?), David Amaro (Še vedno si lepa) in LUMA (All in). Skladbe Eme 2022 so po preteku javnega razpisa izbrali Maja Keuc - Amaya, skladatelj Matjaž Vlašič, skladatelj in aranžer Žiga Pirnat, predstavnica razvedrilnega programa, urednica oddaj Maša Kljun in glasbeni urednik z Vala 202 Žiga Klančar.

Neposredni prenos finala bo v soboto od 20.20 naprej na TV Slovenija 1, Valu 202, Radiu Maribor, Radiu Koper in www.rtvslo.si. Zmagovalna skladba bo določena na podlagi telefonskega glasovanja in glasovanja petih žirij v razmerju 50:50. Tudi finale Eme bosta vodila Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin.

Emo pozorno spremljajo tudi goreči evrovizijski oboževalci iz tujine. Ob preletu spletnih forumov hitro postane jasno, da si mnogi na Evroviziji najbolj želijo videti dvojec LUMA, ki ga sestavljata Martin Vogrin in Lucija Harum.

Čarobno karizmatična, eterična, minimalistična in z radijskim postajam prijaznim komadom. Zdi se, da ju lahko spodnese le v oči bodeča podobnost z Zalo Kralj in Gašperjem Šantlom. Lucija, sicer tudi igralka iz serije V imenu ljudstva, prihaja iz Podvelke, Martin iz Maribora, oba sta bivša drugogimnazijca, ki ju je študij odpeljal v Ljubljano. Par sta tudi zasebno. Veliko pozornosti priteguje tudi July Jones, ki že nekaj časa glasbeno kariero gradi v Londonu. Mnogim se njena skladba zdi kot nalašč za evrovizijski oder, tu in tam pa kdo pripomni, da je tak glasbeni feminizem že prežvečen in da skladba nekje po dveh minutah postane "malce tečna". Presenetljivo tiho in neopazno sta v svojo tretjo bitko za Emo vstopila BQL. Rok in Anej Piletič bi zmagala že dvakrat, če bi bila všeč strokovnim žirijam. Nekatere sta v skladbi Maj presenetila z glasovnimi sposobnostmi. Drugi se nad netipično bqlovsko skladbo šele počasi navdušujejo. Če zmagata, bo to brez dvoma njuna najmanj pričakovana zmaga na Emi.

Bo v Italiji zmagala kar Italija? Prav mogoče

Bosta presenečenje Eme Gušti in čedna, karizmatična Leyre? Njuna Nova romantika je sveža, čarobna in nalezljiva. Leya Leanne bo po napovedih tujih komentatorjev najbolj podcenjena izvajalka izbora. Odlična je in njena skladba Naked gre globoko pod kožo, mnogim se zdi boljša od številnih skladb, ki smo jih v zadnjih letih že slišali na Pesmi Evrovizije. Manjka pa pevki, novinki še malce karizme.

Te dni se vrstijo tudi evrovizijski predizbori po Evropi, in če gre verjeti tujim oboževalcem, bo 14. maja v Italiji zmagala kar Italija. Na 72. sanrenskem festivalu je slavil duet Mahmood & Blanco s skladbo Brividi (Mrzlica). Gre za veliki "comeback", ki je ljubitelje Evrovizije spravil v ekstazo.

Pevec italijansko-egiptovskih korenin Mahmood je na sanremskem festivalu zmagal že leta 2019 s skladbo Soldi, tokrat pa je nastopil v duetu z mladim Blancom. Čeprav izvorno raper, je letošnja zmagovalna skladba klasična italijanska kancona. Sanremska zmaga odpira vrata Evrovizije in dvojica je že zdaj močno favorizirana, tudi zato, ker se Mahmood v spotu za skladbo Brividi prvič jasno pokaže kot homoseksualec. Izjemno čutna skladba poslušalca pusti brez besed. Mahmood se je vprašanj o svojem intimnem življenju doslej izogibal. Ne želi razglabljati o svoji narodnosti in spolni usmerjenosti. Pravi, da se ne bo javno označeval za geja, saj s takšnim predalčkanjem homoseksualnost nikoli ne bo dojeta kot nekaj normalnega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta