Zmaga in velemojstrski bal

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
17.08.2020 07:03

Zmagovalec memoriala Vasje Pirca je 22-letni Nemec Jonas Lampert, drugo mesto osvojil velemojster Zdenko Kožul, tretje pa mednarodni mojster Boris Markoja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trije najboljši na Pirčevem memorialu, od leve: Boris Markoja, Jonas Lampert, Zdenko Kožul
Sašo Bizjak

Železničarski šahovski klub Maribor Poligram je bil prireditelj že 23. velemojstrskega turnirja za memorial Vasje Pirca. V prostorih Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor je nastopilo deset šahistov, ki so igrali vsak z vsakim. Zmage se je brez poraza veselil mednarodni mojster, Nemec Jonas Lampert, ki je osvojil sedem točk in še tretjič izpolnil velemojstrski bal, napredovanje pa mora potrditi še Mednarodna šahovska zveza FIDE.
"Z igrami sem zelo zadovoljen. V Maribor sem pripotoval z željo, da izpolnim tretji velemojstrski bal. To mi je uspelo. Turnir je bil zelo zahteven, najtežji tekmec je bil velemojster Zdenko Kožul, sicer pa sem igral zanesljivo in v nobeni partiji nisem bil v slabšem položaju. Maribor mi bo ostal v lepem spominu in morda bom še kdaj igral tu," je povedal 22-letni Jonas Lampert.
Možnost, da izpolni prvi velemojstrski bal, za katerega je bilo treba osvojiti sedem točk, se je nasmihala tudi članu ŽŠK Maribor Poligram Borisu Markoji. V zadnjem krogu je potreboval zmago, a je v dvoboju proti klubskemu soigralcu Janu Šublju moral podpisati vdajo. "Ni se izšlo po mojih željah, razočaran sem. Če ne bi potreboval točke, bi morda zaigral drugače, na remi. A je bil izziv prevelik. V želji po zmagi sem izgorel," se je pridušal 22-letni Boris Markoja.
"Turnir je organizacijsko uspel, vsi šahisti so bili po tej plati zadovoljni, v tekmovalnem pogledu so bili eni bolj zadovoljni, drugi manj. Veseli nas, da je Lampert izpolnil tretji velemojstrski bal in naš Jan Šubelj že četrtega za mednarodnega mojstra. Spremljali smo napadalne igre in tudi tisti, ki so turnir spremljali prek spleta, so lahko uživali," je pojasnila glavna sodnica turnirja Narcisa Mihevc Mohr.
"Veseli smo, da smo memorial, ki je zahteval veliko dela in previdnosti zaradi koronavirusa, uspešno pripeljali h koncu. Turnir z desetimi šahisti je upravičil pričakovanja. Hvala vodstvu srednje gradbene šole in gimnazije za gostoljubje. Šahisti našega kluba so pokazali zelo dobre igre, žal je v zadnjem krogu spodrsnilo Markoji. A bo ta nadarjeni šahist imel še veliko priložnosti, da osvoji naslov velemojstra. Vzporedno s članskim je potekal tudi mladinski turnir, ki je pokazal, da za prihodnost slovenskega šaha ni bojazni," je dejal predsednik ŽŠK Maribor Poligram Slavko Vizovišek.
Končni vrstni red, 23. Pirčev memorial: Jonas Lampert 7 točk, Zdenko Kožul 6,5, Boris Markoja 6, Jan Šubelj in Adrijan Mihaljčišin po 5, Marc Morgunov in Florian Schwabeneder po 4,5, Jan Marn 3,5, Georg Mohr 2, Sham Bratkovič 1; mladinci: Matic Lavrenčič (Ljubljana) 8 točk, Nik Javornik (Maribor) 7, 3. Jernej Kozlovič (Koper) 6,5 itd.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta