(VAŠ GLAS) Koliko olimpijskih medalj bo v Tokiu osvojila Slovenija?

Borut Planinšič ml.
20.07.2021 07:36
Osupljiva tradicija je, da na olimpijskih igrah, odkar je Slovenija samostojna, še nikoli nismo ostali brez kolajne. In tu ste na vrsti vi, dragi bralci ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: EPA
EPA

Se še spomnite Eura 2020, ko pa je svet danes tako instant, da pozabimo čez noč? Drznega nogometnega eksperimenta v času covida? Japonska in Mednarodni olimpijski komite si od tega tedna privoščita še bolj brutalnega. Za zmago športa nad koronavirusom se v Tokiu v izrednih razmerah zbere enajst tisoč športnikov, še nekajkrat več prostovoljcev, funkcionarjev, novinarjev ... Panevropski Euro pomnožite z deset, s sto. Na enem mestu. Bomba?

Olimpizem brez navijačev. Nimate težav s tem? Tri četrtine Japoncev jih nima. Strinjajo se, da če igre že morajo biti, naj ne bo nikogar na tribunah. A mnogi olimpijci imajo problem. Japonska je s svojimi igrami in s covid pravili - se spomnite Eura, ki se je hvalil s strogo odmerjeno razdaljo med navijači, potem pa so si, ko je padel gol, na tribuni vsi skočili v objem? - takšna, kot so bile OI vedno. Nenačelne. Športniki, ki pristajajo v tokijskem mehurčku, se čudijo, kako, za vraga, so te dni v izrednih razmerah skoraj polni stadioni na lokalnih bejzbolskih tekmah in sumo spektaklih. Dve tretjini Japoncev dvomita, da bo organizatorjem uspelo brzdati eksplozijo covida. Dobra polovica jih še vedno noče, da bi se igre sploh začele. Narod je tako proti, da se je domača frajerka št. 1 Toyota kljub mega vložku odločila, da ne bo predvajala reklam, povezanih z igrami. Da ne razjari onih pred televizorji.

Ni namen tega teksta, da ga anticepilci porinete nazaj v srednji vek. Za vse, ki ne verjamete: olimpijske igre so nas vsaj za tri tedne vedno znale cepiti tudi proti miselnosti, da nekaj veljajo le športi za največji denar. Čeprav, kakšna ironija, v olimpizmu enkrat na štiri leta že dolgo gre za ogromen denar. Ampak to je čas, ko se ne gleda le nogomet ali ligo NBA. To je čas za Bojana Tokića in namizni tenis. Čas, ko se z Damirjem Dugonjićem učiš pravilnih plavalnih zamahov in se čudiš, ko mu eden od njih spodleti v Londonu. Ko preučuješ pravila juda in ugibaš, ali jo je Urška Žolnir položila na bok ali na hrbet. A predvsem je čas, ko se štejejo - medalje! V zbiru pač ni važno, ali je strelska ali košarkarska. In tu naletimo na edini pravi argument, zakaj velja Tokio 2020 na silo spraviti skozi: doba vrhunskega športnika je prekratka, da bi od Ria 2016 do Pariza 2024 zdržala pripravljalno osemletko.

Janja Garnbret je v formi zdaj, no, že dolgo je, ampak kdo ve, ali bo tudi čez tri leta. Kristjan Čeh bo leta '24 disk morda metal na rob stadiona, sto metrov daleč, a kaj, če jih ne bo niti 70 več? Pa duo Pogačar-Roglič, bo ta fenomen kar za vedno? Topimo se, ko nam tuje revije in agencije preračunavajo, kakšni asi smo v povprečju olimpijskih medalj na število državljanov. Tokrat nam jih napovedujejo tri, štiri, pet ... Spomnim se poletja 2005 v Zaki ob Blejskem jezeru. Iztok Čop mi je pred odhodom na veslaško svetovno prvenstvo na Japonskem napovedal, da do OI 2012 Slovenci sploh ne bomo več imeli veslanja. Zabodeno sem ga gledal, ko pa nam je veslanje dalo toliko olimpijskih medalj. In potem še eno leta 2012! A še ko se Čop zmoti, se ne. Veslaške medalje so sčasoma res usahnile. Toda Slovenci odtlej še bolj veselo jadramo ali pa se po brzicah spuščamo, mečemo različna orodja po tleh ali pa zgolj tekmece po blazinah ... Osupljiva tradicija je, da na olimpijskih igrah, odkar je Slovenija samostojna, še nikoli nismo ostali brez kolajne. In tu ste na vrsti vi, dragi bralci ... Koliko medalj po vašem mnenju odnesemo iz Tokia?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta