(ŠAHOVSKI KOTIČEK) Prve sramežljive vrnitve

Georg Mohr
25.05.2020 06:01

Marsikje po svetu, predvsem pa v naših krajih, se najhujša kriza, povezana s covidom-19, počasi poslavlja. Življenje se vrača v običajne tirnice, seveda še vedno strogo nadzorovano in v okviru predpisov ustreznih institucij. V športu je podobno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Magnus Carlsen zdaj šahira na spletu.
EPA

Potem ko so po državah najprej dovolili treninge, so na vrsti že prve tekme. Marsikatero državno prvenstvo bo dokončano, menda bo podobno z evropskimi pokali. Vodilnim v marsikaterem športu je verjetno žal, da so prekinili tekmovanja. Podobno je bilo v šahu, kjer je bila v nekakšni množični histeriji odpovedana praktično celotna spomladanska sezona, kmalu še poletna. Ne le uradni - vrata so zaprli tudi vsi drugi napovedani turnirji, odprti, polodprti, zaprti. Marsikomu je danes verjetno žal: če smo na stežaj odprli vrata hotelov, zakaj odpoved julijskega portoroškega opna? Minimalni higienski standardi, potrebni za izvedbo turnirja, namreč ne delujejo več tako nemogoči, neizvedljivi …
Organizacija turnirja, sploh takega v klasičnem šahu, z eno ali dvema partijama dnevno, ni nič posebnega. Opremiti prostor z razkužilom, brisati kljuke, prezračevati prostor in podobno - mala malica v novi realnosti. Nekaj težavic povzroča obvezen razmak med mizami (1,5 m). To pomeni dvoje: večji prostor ali manj udeležencev. Oboje je rešljivo. Gledalcev ne bo, a ti na šahovske spektakle že tako niso drli v velikem številu.
Sramežljivo so prvi začeli odpirati vrata Nemci. Dovoljena so manjša ligaška tekmovanja. Turnirjev še ni, sem pa prepričan, da ne bo dolgo, ko bomo dočakali tudi prve razpise in vabila.
Slovenci smo sledili ekspresno. Konec junija bo v Murski Soboti finale ženskega ekipnega državnega prvenstva, ŠZS bo tam izvedla tudi redni občni zbor. Naslov branijo Mariborčanke, ki pa bodo v novi realnosti najbolj oškodovane. Vse njihove "tujke" - registrirane imajo štiri, nastopi lahko le ena, so ujete v svojih državah. V veliki prednosti bodo zato klubi, ki so se okrepili s tujko iz Hrvaške. Še en privilegij za našo sosedo, ki smo ji tako radodarno odprli meje, zdaj pa z boni državljanom obupano prosimo, naj Slovenci vendarle letujemo doma. Pa razumi, kdor more … Hitro so reagirali tudi pri mariborskem ŽŠK. Klub danes odpira vrata prvim učnim skupinam. Otroci imajo poučevanja na daljavo dovolj, manjše skupine bodo v klubskih prostorih lahko šahirale v skladu z vsemi standardi. Že ta konec tedna bodo na vrsti tudi prvi manjši turnirji: najprej odprti turnir za najmanjše, čez teden veliki finale štajerske kadetske lige, še teden pozneje odprti turnir za boljše šahiste.
Ko povlečemo črto pod kriznim dogajanjem, ugotovimo, da šah niti ni pretirano izgubil. Treningi so se ekspresno preselili na splet, trimesečni turnirski odmor bo poleti hitro nadoknaden. Najboljši so našli novo, spletno realnost, kjer je glavni promotor najboljši med njimi, Magnus Carlsen. Sponzorji so pogodbe prilagodili in najboljše pač spremljamo pri igri na daljavo. Za povprečnega gledalca se ni prav nič spremenilo, le da se vse dogaja precej hitreje, o kakovosti pa tako nihče več ne razmišlja.

Beikert - Thiede, Nemčija, bundesliga, 2019/20

Današnja partija je bila odigrana v enem zadnjih dejanj najmočnejšega ekipnega državnega prvenstva na svetu - nemške bundeslige.
1.d4 Sf6 2.Sf3 g6 3.Sc3
Hiter pobeg pred otvoritvenimi debatami, običajno je 3.c4 ali razvoj črnopoljca na f4 ali g5. Poteza s skakačem ima težavo: črni bi s 3…d5 preprečil sunek e2-e4, skakač pa je na c3 dokaj nespretno postavljen.
3…Lg7 4.e4 d5!?
Precej manj logično, čeprav načrt ni nov.
5.e5 Se4!?
Črni je napetost takoj preselil v središče - naredil bo vse, da oživi lovca g7, svoj siceršnji ponos v črnopoljnih fianketnih postavitvah.
6.Se4 de4 7.Sg5 c5 8.d5
Druga možnost je 8.Lc4 0-0, ko je igra po 9.e6 f6 10.Se4 cd4 povsem nejasna.
8…Le5 9.Se4 0-0 10.Le2 Da5!?
Bolj logično bi bilo krpati luknje po črnih poljih, s pomočjo Sd7-f6 itd.
11.c3 Td8 12.0-0 Lf5 13.Sg3 Ld7 14.Lg5!
Beli izziva slabosti pred črnim kraljem.
14…f6

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta