Primož Roglič si je zacelil rane in premagal bolečine: ''Padec je veliko spremenil, manj nedolžno je bilo, kot je izgledalo''

Uroš Gramc Uroš Gramc
28.08.2020 07:20

Primož Roglič s Tomom Dumoulinom, kapetana Jumbo Visme, naskakuje prvo zmago za nizozemsko moštvo na največji kolesarski preizkušnji na svetu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Generalni direktor ekipe Richard Plugge veliko pričakuje od obeh kolesarjev ob sebi. 
Epa

Morali bi sedeti v množini, pa sta bila samo dva kapetana Jumbo Visme, Steven Kruijswijk je polomljen in bo izpustil 107. dirko po Franciji. Dva dni pred startom v Nici, na dan predstavitve vseh sodelujočih - v karavani bo 22 moštev in 176 kolesarjev -, sta bila sproščena in navihana. "Lahko jaz odgovorim v slovenščini?" se je Tom Dumoulin pošalil na vprašanje novinarja našega nacionalnega radia Primožu Rogliču, ali lahko odgovori v materinščini za poslušalce doma.
"Zadnje priprave so bile malo drugačne, kot smo si zamišljali. Padec je veliko spremenil, manj nedolžno je bilo, kot je izgledalo. Potreboval sem kar nekaj časa, ampak na srečo sem tu. Opravil sem, kar sem si želel," je na tiskovni konferenci prek ekrana novinarjem na Azurni obali in po celem svetu, takšne so pač zapovedi zaradi covida, zatrdil 30-letni Zasavec. Zadnja dva tedna so iz Francije, kjer se je po padcu na kriteriju Dauphine zdravil in potem v Alpah treniral, prihajale različne vesti o njegovem stanju. Kot se je izkazalo, dirka ni bila le generalka za Tour, ampak že sito, nekateri so izpadli zaradi slabe pripravljenosti (Froome, Thomas), drugi zaradi padcev (Kruijswijk). "Seveda bi bil vesel, če ne bi padel. Za vse je bila nora dirka, najbrž tudi, ker se je nedavno spet vse ponovno začelo. Je pa to vse del kolesarstva. Upam, da bo šel Tour bolj gladko skozi," pravi Kisovčan, ki o tem najbrž lahko le sanja.

Epa

Koronavirus in razni scenariji

Vrhunec sezone je vsakič prepreden z nezgodami, poškodbe so poglaviten razlog, zakaj nekaterim na najprestižnejši preizkušnji na svetu nikoli ni uspelo. Bridko spoznanje je od Slovencev nekoč doletelo Janeza Brajkoviča, čigar mejnik bi lahko Roglič naskakoval ... A zdaj bo svojega, četrto mesto je njegov maksimum iz leta 2018, tokrat cilja povsem na vrh. "Gledam optimistično, da pokažem, za kar smo celo leto trenirali. Veselim se sobote," je bil kratek v napovedi slovenski šampion.

Epa

"Vsaj 20 jih cilja na stopničke"

"Nimamo strategije biti v rumeni majici po tednu in pol, če bo takrat vsega konec. To bi bila desetdnevna, popolnoma drugačna dirka. Pripravljamo se na Grand Tour in želimo zmagati na dirki po Franciji," je odločen Tom Dumoulin. Zmagovalec Gira 2017 in drugi leto kasneje v Italiji in Franciji se zaveda, da bo tveganje okužb veliko. Dogajanje z Dauphineja mu ne vliva optimizma. "Prireditelj je na obeh dirkah isti. Moram ga pohvaliti, zdelo se mi je varno na startih, ciljih, v hotelih, navijačev niso spustili blizu ... Mi smo v nekem mehurčku, toda stoodstotne varnosti ni. Sploh na vzponih je bilo veliko gledalcev brez mask. Saj je normalno, da ponorijo, ko peljemo mimo, ampak zdaj je korona. Na tak način lahko pride virus v peloton, česar pa si ne želimo. Odsvetujem obisk navijačem, če že, pa z masko. Ne bo sproščenega poletnega občutka, vendar upam, da bomo izvlekli maksimum."

Epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta