(PREGLED) Slovenski nastopi v Tokiu: Bron za Pogačarja, spodbuden začetek za Fainovo, do zmag tudi Štangarjeva in Tokić

Š.R.
24.07.2021 15:51
Kako so se na prvi dan olimpijskih iger na Japonskem odrezali slovenski predstavniki
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Pogačar je poskrbel za prvo slovensko medaljo na Japonskem.
Anže Malovrh/STA

En dan iger v Tokiu je bil dovolj, da je Slovenija oplemenitila svojo bero medalj na olimpijskih igrah. Kolesar Tadej Pogačar je na cestni dirki osvojili bronasto odličje. Pod goro Fudži je zaostal le za zmagovalcem, Ekvadorcem Richardom Carapazom, in Belgijcem Woutom Van Aertom. Slednji je le za nekaj centimetrov dobil šprint za srebrno medaljo s slovenskim šampionom. Dvakratni zmagovalec dirke po Franciji se je podpisal pod prvo slovensko kolesarsko medaljo na olimpijskih igrah.

Tadej Pogačar je (s pomočjo reprezentančnih kolegov, Jana Tratnika, Jana Polanca in Primoža Rogliča) spisal najlepšo slovensko zgodbo na prvi dan v leto 2021 preloženega Tokia 2020, a še zdaleč ne edino. Kako so se danes na tekmovališčih odrezali drugi slovenski predstavniki?

S premiernima nastopoma v Tokiu sta že opravila plavalca mariborskega Branika. Katja Fain je na s svojim debitantskim nastopom na olimpijskih igrah opravila spodbudno, v kvalifikacijah na 400 m mešano je s časom 4:44,66 osvojila 15. mesto. Martin Bau je v kvalifikacijah na 400 m prosto s časom 3:52,56 končal na 24. mestu.

Strelka Živa Dvoršak, ki je zaorala ledino slovenskim nastopom na Japonskem, je le za malenkost zaostala za uvrstitvijo v finale v disciplini zračna puška 10 m leže. Preboj med najboljših osem je z rezultatom 627,2 kroga v kvalifikacijah zgrešila le za 1,3 kroga, na koncu pa osvojila 11. mesto.

Bojan Tokić je uspešno začel nastope v Tokiu.
Reuters

Prepričljivo je nastope v Tokio začel zastavonoša. Namiznoteniški igralec Bojan Tokić je v prvem krogu s 4:0 (7, 9, 5, 7) premagal Kanadčana Jeremmyja Hazina. V drugem krogu bo 40-letnik igral proti Hrvatu Tomislavu Pucarju. V drugem krogu se bo turnir začel tudi za drugega slovenskega predstavnika Darka Jorgića.

V prvem dvoboju je bila uspešna tudi Judoistka Maruša Štangar. V kategoriji do 48 kg je z dvema vazarijema in posledičnom ipponom na svojem debitantskem olimpijskem nastopu premagala Korejko Korejko Yujeong. Je pa bila v drugem krogu za 23-letnico premočna branilka olimpijskega naslova, Argentinka Paula Pareto, ki je dvoboj dobila z dvema vazarijema. "Po prvi borbi sem bila zadovoljna. V drugo borbo sem šla kot izziv, kljub temu, da sem se borila proti aktualni olimpijski prvakinji, sem verjela, da lahko zmagam. Nisem pa uspela prikazati borbe, kakršne sem si želela," je dejala Štangarjeva, ki jo bo jutri na tatamijih v kategoriji do 66 kg nasledil Adrian Gomboc.

Maruša Štangar se je uspešno prebila čez prvi krog, v drugem pa je izgubila proti branilki olimpijskega naslova.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta