Kristjan Čeh: Včasih je bila na prvem mestu šola, potem krave, zdaj je atletika

Uroš Gramc Uroš Gramc
02.02.2020 21:37

Mladi atlet, ptujski športnik prejšnjega leta, o bogatem jedilniku, študiju agronomije in delu na kmetiji ter ambicijah v metu diska, postavil si je najvišje cilje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Lani se je izstrelil v atletsko orbito, Kristjan Čeh je z 20 leti postal evropski prvak, čeprav je bil šele prvo leto med mlajšimi člani. Metalec diska iz Podvincev je nastopil tudi na članskem svetovnem prvenstvu v Dohi, kamor pa je zaradi zapletov z vabilom odšel s počitnic in zaostal za pričakovanji, čeprav bi se s svojo najboljšo znamko (63,82 m) zlahka uvrstil v finale. Orjak, ki vzbuja strah in trepet med tekmeci že s pojavo, je izjemen potencial. In prijeten sogovornik, s katerim smo klepetali ob kavi po nazivu ptujski športnik leta 2019. Na prireditvi so postregli z osupljivim podatkom, da za zajtrk poje kar 18 jajc. "To je bila šala. Pojem pa jih sedem ali osem, če sem lačen," se je zasmejal sogovornik.
So pa jajca najbrž redno na jedilniku pri športnikih, ki potrebujete veliko moči.
"Včasih jem tudi mueslije, včasih le namazan kruh. Prehranska dopolnila uživamo, da nadomestimo beljakovine. Trener mi je povedal, da bi moral brez tega na dan pojesti 120 jajc."
Drugače pa najbrž takšen orjak, z 206 centimetri v višino in kakšnimi 120 kilogrami, veliko poje. Sneste za kosilo piščanca, mogoče dva?
"Če sem zelo lačen in če ni prav velik, res pojem celega. Zdaj imam 128 kilogramov, po oktobrski pavzi sem jih imel 120,5."
Ste zrasli v mišice?
"Zredil se nisem, tako da verjetno so (smeh)."
In to se bo pretvorilo v metre.
"Upajmo. Pri nas je še pomemben razpon rok, večja roka, večja sila in disk leti dlje. Moj je 213 do 215 centimetrov. Vsak mi reče, da imam odlične dispozicije. Velikost je prednost, pri izmetu imam na primer višjo lego. Manjši ga morajo metati v zrak, haha. Ne le v kategoriji do 23 let, lani sem bil najvišji tudi na svetovnem prvenstvu. Mi pa trener pravi, da sem za svojo velikost kar dober v motoriki."

Tudi med ptujskimi športniki Čeh izstopa. 
Črtomir Goznik
Pozimi disk za trening leti v mrežo v ptujski dvorani Mladika, vse več časa 20-letni Podvinčan preživi v hrvaškem primorju. 
Andrej Petelinsek
Robert Balen
Sašo Bizjak

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta