(INTERVJU) Sebastijan Škorc pred obračunom proti Hrvatom: Vprašanja o zmagovalcu ne sme biti

13.09.2021 05:01
Pomočnik selektorja Alberta Giulianija je pred današnjo tekmo osmino finala evropskega prvenstva proti Hrvaški (ob 16. uri) spregovoril o možnostih slovenske odbojkarske reprezentance na turnirju
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ostrovo. Evropsko prvenstvop v odbojki. Sebastijan Škorc Foto: Robert Balen (foto: Robert Balen)
Robert Balen

Precej mračno, turobno vzdušje s številnimi plohami nas je, Večerovo ekipo, pričakalo v nekoč samostojnem, železarskem mestu Vitkovice, ki je danes pripojeno Ostravi. Težka industrija je pustila sledove v arhitekturi, osrednja cerkev, zgrajena v gotskem slogu, le še zaokroži celoten temačen vtis. A zdi se, da so se temni oblaki tokrat bolj zgrinjali nad hrvaško odbojkarsko reprezentanco, ki jo danes ob 16. uri čaka spopad osmine finala evropskega prvaka proti Sloveniji. Slednja nosi vlogo absolutne favoritinje, o čemer je prepričan tudi pomočnik selektorja Alberta Giulianija Sebastijan Škorc, sicer tudi trener državnih prvakov OK Merkur Maribor. Z njim smo se pogovarjali tik po prihodu na Češko, ko se je reprezentanca odpravljala na ogled sinočnje tekme med Nemčijo in Bolgarijo.

Sebastijan, kakšna ekipa je Hrvaška, ki vas čaka v osmini finala?

"Hrvaška ne sodi med reprezentance, ki igrajo na teh turnirjih kot mi: svetovna liga, svetovno prvenstvo … Zdaj so se na evropskem prvenstvu znašli po dolgem času, čeprav gre za ekipo kakovostnih posameznikov. S prikazanim v skupinskem delu so pokazali, da so zanimiva ekipa. Vsekakor pa v skupini s Francozi, pa tudi Nemci, niso mogli parirati za vrh. Še vedno velja, da so favoriti prvenstva Francija, Poljska, Rusija, Srbija in mi, pa tudi Italijani so me maksimalno presenetili z igro pomlajene reprezentance, brez Zajceva in Juantorene. To je nekako pet, šest reprezentanc, ki izstopajo. Hrvaška reprezentanca torej je kakovostna, a ni na tem nivoju, kjer smo mi. Vsekakor smo favoriti, a moramo biti previdni."

Robert Balen

Ne nazadnje ste se na tem prvenstvu že nekoliko opekli …

"Proti Italijanom smo izgubili, proti Čehom pa smo se opekli. A glejmo na to pozitivno; prva tekma na prvenstvu, prvič po dolgem času pred gledalci, in to proti gostiteljem … Na vse skupaj pa moramo pozabiti. Osredotočiti se moramo na Hrvate. Dva dni že gledamo njihove videe, se pripravljamo in razmišljamo o njih. A v vsem skupaj smo najpomembnejši mi - kako bomo mi stopili na igrišče, kako bomo mi odigrali. Če bomo pravi, ni nobenega vprašanja o zmagovalcu."

Koliko pa vam je poraz proti Italiji zagrenil in otežil pot do medalj? Vendarle vas v primeru uspeha proti Hrvaški v četrtfinalu zelo verjetno čaka olimpijska prvakinja Francija.

"Poglejte, žreb je žreb. Za nas je bil zelo ugoden. Favoriti na papirju se opečejo, tako, kot smo se mi. Morda nas je to streznilo, nas tudi izučilo. Imamo pa zato zdaj težji razpored. Ne glede na to - vsi skupaj smo napovedovali medaljo. Če jo hočeš osvojiti, moraš premagati vsakogar. To lahko pomeni tudi kakšnega favorita prej izločiti. Verjamem v ekipo, da lahko to naredimo."

Se pa zdi ta del tabele težji tudi zaradi Rusov in Poljakov, ki se bodo udarili v drugem četrtfinalu …

"Hja, Rusi že celo prvenstvo igrajo brez korektorja, mučijo se. Nimajo Mihajlova, nimajo Poletajeva … Brez korektorja tega ritma ne moreš držati, ni šans. Tukaj so vsekakor Poljaki favoriti in upam, da do njih prilezemo mi. Če hočeš priti do zlate medalje, pa moraš premagati vsakega. Je pa zdaj pot veliko težja, kot bi bila na drugi strani tabele."

Z dvema porazoma ste zaključili tudi skupinski del prejšnjega EP-ja, ko ste prav čez Ruse in Poljake prišli do finala …

"Če že moraš izgubiti, je najbolje, da izgubiš v skupinskem delu. Potem popravnega izpita ni več. Prej ali slej pa prideš do bojev z velikimi reprezentancami, ki jih je treba premagati, če si želiš do zaključnih bojev za medalje. A zdaj niso le omenjene reprezentance velikani, tudi mi smo veliki."

Kako bi primerjali ekipo izpred dveh let s sedanjo? Resda je zasedba skoraj enaka, kaj pa moč ekipe?

"Ti fantje so še izkušenejši in boljši kot takrat. Saj tudi druge ekipe rastejo, a mi smo dobili še dodatnega enakovrednega člana prvi ekipi. Videli smo, da je Rok Možič fenomenalno odigral svetovno ligo, bil proti Francozom fenomenalen. V tem fantu smo dobili še enega zelo kvalitetnega člana, tako da ima ta kakovostna reprezentanca dodatno širino. S tem aktualna generacija še ni rekla zadnje besede, saj še nekaj časa lahko ostane na najvišjem nivoju."

"Z Rokom Možičem smo dobili še enega zelo kvalitetnega člana, tako da ima ta kakovostna reprezentanca dodatno širino," poudarja Škorc.
Robert Balen

Ali je lahko prednost Slovenije, da je lačna medalje s tega prvenstva, ker ni igrala na olimpijskih igrah kot prej omenjeni giganti, ki so s tem neki vrhunec sezone že doživeli?

"Takole bom rekel; to bi držalo, če bi vse te velike ekipe ostale v zasedbah, kakršne so nastopile na olimpijskih igrah. Vemo pa, da sta se tako pri Italiji kot pri Franciji zgodili menjavi na trenerskih mestih. Francijo je prevzel Bernardo Rocha de Rezente, oče vrhunskega podajalca brazilske reprezentance Bruna de Rezenteja, ki je najboljši prijatelj in soigralec francoskega zvezdnika Earvina N'Gapetha. S tem je slednji dodatno motiviran. Zanašati se na to, da so Francozi motivacijsko padli, nima smisla. Osredotočimo se lahko le nase. Če bo vsak dal vse od sebe, se danes prvenstvo za nas šele začenja."

Kako težak je nahrbtnik evropskih podprvakov? Vam prinaša dodatno breme, odgovornost vrhunskega rezultata? In kako ne nazadnje na vas zdaj gledajo drugi velikani?

"O bremenu ne moremo razmišljati. Ekipa je zelo kakovostna in izkušena, ena najboljših ne le v Evropi, temveč na svetu. Tega se vsi skupaj zavedamo. Fantje so odigrali na stotine težkih tekem, tako v klubih kot v reprezentanci. Ker vemo, kam spadamo, bremena ne čutimo. Smo pa seveda prišli branit drugo mesto. A to ni noben pritisk."

Kako pa je videti ta mehurček, v katerem bivate? Lahko ta kakorkoli vpliva na dogajanje na igrišču?

"Razen tega, da nas vsak drugi dan testirajo, ni ne vem kakšnih posebnosti. Na maske smo se pa že itak navadili. Precej bolj milo je kot junija na tekmah lige narodov. Tisto je bil pravi mehurček. Trajalo je kar 35 dni. Vemo, da se po tolikšnem času v ljudeh pojavi tudi zasičenje. Bili smo sicer kot v pravljici, zlati kletki, zaprti v hotelu z bazenom, pa vendarle ni bilo tako prijetno. Tu se vsaj lahko sprehodimo do dvorane in si ogledamo druge tekme. Prihajajo tudi gledalci, tako da je vzdušje prijetnejše. Razlike v primerjavi z normalnimi časi skoraj ni več. Je pa seveda velika razlika s Stožicami 2019, kjer nas je nosila polna dvorana. Če bomo tudi tokrat kazali takšne igre kot takrat, vem, da nas bo tudi v Ostravo prišlo spodbujat vedno več ljudi."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta