(INTERVJU) Matej Mohorič: Dvomljivci bodo vedno, a poštenost je moja vrednota

Uroš Gramc Uroš Gramc
10.12.2021 07:00

Za Gorenjcem, dvanajstim kolesarjem sveta, je fantastična sezona, v kateri je imel opravka tudi s škodoželjnimi in zavistnimi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dve etapi je osvojil na dirki po Franciji, toda apetite ima še večje.

Andrej Petelinsek

Počitnic je že lep čas konec, a čeprav je do nove sezone še več kot dva meseca - tradicionalni uvod svetovne serije v Avstraliji drugo leto zapored zaradi covida odpade -, kolesarji ne počivajo. Moštvo Bahrain Victorius, ki ima v svojih vrstah največ Slovencev, se je sredi tedna odpravilo na skupne priprave na vzhodni španski obali. "Tri tedne bomo v Alicanteju z vso ekipo. V glavi bomo imeli le kolo in se bomo odklopili od preostalega sveta. Tega se že zelo veselim," nam je pred odhodom dejal Matej Mohorič, dvanajsti kolesar s svetovne lestvice UCI, ki med dopustom ni le lenaril, ampak je tudi ustanovil lastno fundacijo, s katero želi pomagati perspektivnim mladim Slovencem ob preboju med profesionalce in v svetovno špico. Tja, kjer se je 27-letni Gorenjec že dodobra udomačil. Sploh v zadnjem letu, ki je bilo najboljše v njegovi osemletni karieri na najvišjem nivoju. Tako je pred odhodom na Iberski polotok odgovarjal na vprašanja novinarjev.

Pogačar in Roglič se borita za rumeno majico, mi pa za druge, pravi Mohorič.

REUTERS

Noben športnik nikdar ni povsem zadovoljen, ampak za vami je fantastična sezona, z dvema zmagama na dirki po Franciji in naslovom državnega prvaka kot neke vrste vrhuncema ter mnogimi drugimi uspehi. Ne nazadnje to potrjuje lestvica UCI. Kako gledate na doseženo zdaj že z neko distanco?

"Sezona je bila zagotovo najboljša do zdaj, ampak nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše. Veliko stvari je šlo v pravi smeri in se je dobro odvilo, veliko pa se jih da še izboljšati. Ogromno je bilo tudi drugih mest (v skupnem seštevku dirk po Beneluksu in Poljski, v dveh etapah dirke po Sloveniji; op. p.), ki bi si jih želel dodelati v zmage. Smo že analizirali, strnili misli, skupaj z ekipo, trenerji in preostalim osebjem, ki sodeluje pri uspehih. Zelo se že veselim priprav na novo sezono, bil sem že v Monaku na toplem in sem že dobra dva tedna treniral ter se aktivno pripravljal. Postavili smo temelje, ki nam bodo prišli zelo prav. Mogoče letos nismo uspeli, ni bilo časa, da bi dodelali vse detajle, ampak zdaj smo bolj obče, metodično in sistematično dostopili do vsega. Verjamem, da se bo to odražalo na še vidnejših rezultatih ekipe, čeprav smo bili že v prejšnji sezoni zelo uspešni. Mogoče pa ne na tako metodičen način, kot smo se ga lotili zdaj."

Matej Mohorič - zmagovalec 7. etape Dirke po Franciji.

Andrej Petelinšek

Lahko malo bolj konkretno pojasnite, kje vidite ogromno prostora za izboljšave?

"Detajlov je ogromno, od aerodinamičnega položaja na kolesu do nastavitev, načina treninga, programa dirk. Videli smo, koliko smo posamezni kolesarji sposobni dosegati najvišja mesta na različnih progah in trasah. Mogoče ni bilo do zadnjega detajla vse tako načrtovano, kot bo v naslednjem letu. Tega dela se zelo veselim. In vsega, kar prihaja."

Kateri trenutki sezone so vam ostali še posebno v spominu?

"Zagotovo dirka po Franciji, ki je bila najuspešnejša dirka sezone. Dve etapni zmagi - to ni mačji kašelj, to bo zelo zahtevno ponoviti, pa če smo še bolj metodični in sistematični. Potrebno je tudi nekaj sreče, to sem na letošnjem Touru imel. Hkrati pa sem imel prej veliko smole (na Giru je padel in zaradi pretresa možganov odstopil; op. p.) in včasih tudi potem. Zdi se mi, da se, ko potegneš črto, vse izravna, in sem prepričan, da se bo tudi v prihodnje. Vedno gledam naprej, kaj se še da izboljšati. Četudi rezultati morda sprva izostanejo, vem, da se s takšnim načinom dela najdlje pride in se najbolj izpolni posameznikov potencial."

Christophe Petit-tesson

Za začetni del sezone imate zelo podoben plan dirk kot v preteklosti: Milano-San Remo, Amstel, Valonska puščica, Liege-Bastogne-Liege, dirka po Franciji ...

"Program je podoben, vendar spremenjen. Poleg trojčka Strade Bianche-Tirreno-San Remo grem na prvi del belgijskih klasik, najtežje tlakovane, z glavnim ciljem - dirko po Flandriji. Potem bom najbrž nastopil tudi na Roubaixu in potegnil vse do Liega. Nato bomo naredili predah, ker bo zelo zahtevno in naporno, ter se v miru pripravili na dirko po Franciji. Zato je moja želja, da bi izpustil bolj zahtevne dirke po Švici in Dauphineji ter, kot letos, nastopil na dirki po Sloveniji, kjer je malo bolj sproščeno. Po Touru pa podobno stopnjevanje sezone s krono - svetovnim prvenstvom. Tudi na njem sem letos naredil kakšno napako. Analizirali smo pripravo na dirko, mogoče sem zadnje tedne pred prvenstvom preveč dirkal in premalo treniral na nizki intenzivnosti ter gradil vzdržljivost."

So se vam po svetovnem prvenstvu "zaluštale" belgijske klasike?

"(Smeh) Težko je biti kolesar, kot sem jaz, ki je lahko dober na različnih tipih dirk, ne bom rekel na skoraj vseh. Težko se je odločiti, v katero smer iti. Treba je paziti, da si ne želiš preveč vsega in ne ostaneš praznih rok. Zato smo se odločili, da se v spomladanskem delu osredotočimo na prvi del klasik, ki je bolj strnjen. In ker je v ekipi Sonny Colbrelli, ki ima tudi dobre šanse za rezultat. Te dirke so taktično precej bolj odprte in imaš večje možnosti za uspeh v druščini."

Yves Herman

Kako komentirate letošnji Pariz-Roubaix, na katerem je zmagal prav Colbrelli?

"Fantastično, to je bila sanjska dirka in jo bo zelo težko ponoviti, ker je bilo vpletene precej sreče. Smo pa res imeli vrhunske materiale, izkoristili smo prednost pred tekmeci. Sonny je bil edini brez defekta oziroma je dobil dva, vendar mu ni bilo treba menjati gume, ker se je z novim sistemom brez zračnice sama popravila. Zavedamo se, da bomo težko spet zmagali na tak spektakularen način, vendar mislim, da imamo dobre možnosti za uspeh na belgijskih klasikah, ker imamo močno jedro ekipe."

Prihodnje leto bo mini Roubaix tudi na dirki po Franciji. Etapa za vas?

"Glede tega bomo s cilji še počakali. Verjamem, da bomo k Touru pristopili podobno kot letos, ko se ne osredotočamo več povsem na skupni seštevek, ampak smo bolj 'free', sproščeni, z več cilji, ki so nam bolj na dosegu. Če smo povsem iskreni, ne vidim junaka, ki bi premagal Tadeja in Primoža (smeh). Ostali se potem borimo za druge seštevke in etapne zmage."

Kako vaša ekipa gleda na to, da ne more dobiti tritedenske dirke?

Matej Mohorič 

Stephane Mahe

"Nesmiselno si je želeti, da bi se Pogačarju in Rogliču dogodila neprijetnost, smola, da ne bi zaključila dirke. Okrog tega je sploh neumno planirati. Smo pa recimo v 2020. vsi šli z Mikelom Lando, ki je bil vrhunsko pripravljen in je bil na klancu eden najboljših, če ne že najboljši, če upoštevamo, da sta bila Tadej in Primož nivo višje. Ampak nismo mogli konkurirati za zmago zaradi njegovih drugih šibkosti. Končali smo na športno odličnem četrtem mestu, se pravi drugem med smrtniki (smeh). Za sabo smo imeli zelo veliko trdega dela, pa ni tako odmevno kot letošnji Tour, ko je bil performans z analitično strokovnega vidika mogoče celo slabši ali pa enakovreden. Mogoče je bila ta sezona res sanjska zato, ker smo si morali na novo postaviti cilje."

Vedno poudarjate pomen ekipe, kaj pa vaše ambicije, ste si želeli biti visoko na lestvici UCI?

"To je prišlo spotoma z vsemi uspehi v drugem delu sezone od Toura naprej ali pa od državnega prvenstva. Želimo graditi na tem, veliko smo se naučili iz prejšnje sezone, ker nam je dala potrditev in samozavest, da delamo dobro. Zagotovo pa so apetiti še večji."

Matej Mohorič 

Benoit Tessier

Giro gre prihodnje leto spet skozi Slovenijo. Vas kaj mika?

"Imam problem, ko odprem koledar - vsaka dirka me mika in se je težko odločiti. Giro za zdaj ni v ožjem izboru, puščam pa vse možnosti odprte, ker je še zelo zgodaj. Načeloma se bom osredotočil le na Tour, glede na to, da imam v prvem delu sezone potencialne možnosti za uspeh tudi na klasikah in da imam po Franciji željo nastopiti še na kakšni dirki, ne samo parkirati kolesa in v miru štiri mesece hoditi k sebi za naslednjo sezono."

Tadej Pogačar je prejel nagrado Zlato kolo. Je šla v prave roke?

"Ja. Če pogledamo lestvico in po uspehih, objektivno ni dileme, kdo je bil najuspešnejši. Subjektivno pa je kvaliteta dveh kolesarjev, ki sta si zelo blizu, zelo podobna. Eno leto ima eden več smole, drugo leto drugi. Upam pa za oba, tudi za Primoža, da se jima izidejo načrti v novi sezoni in da se na dirki po Franciji pomerita mož na moža za rumeno majico."

Z etapnimi zmagami na vseh treh največjih dirkah ste letos zaključili en cikel. Koliko je na tem nivoju še ambicija zbiranje zmag?

"Na tem področju sem vse odkljukal, zdaj mislim, da moram kljukice delati še drugje. Zagotovo bi bilo zame sanjsko na enem od spomenikov, petih največjih dirkah. To je višji cilj kot etapna zmaga na vsaki od tritedenskih dirk, čeprav niti to ni lahko in ne uspe veliko kolesarjem. Zmaga na spomeniku je pa res nekaj posebnega. Bomo poskusili, zakaj pa ne."

Letos ste imeli na Touru neprijeten trenutek s policijsko racijo pri vašem moštvu. Ste pa nas malce presenetili z izjavo - ali mislimo, da je v kolesarstvu res še prisoten doping. Povsem izkoreniniti se ta najbrž ne da.

"Obče na vseh nivojih zagotovo ne, ker ima vseeno dolgo zgodovino. Vedno bodo tisti, ki bodo poskušali ubrati bližnjice. Ampak mislim, da so na najvišjem nivoju naredili ogromne korake naprej. Lahko govorim zase, za mojo generacijo, kot posameznik se s tem nikoli nisem srečal in sem za to hvaležen. Drugače danes verjetno ne bi bil tukaj, ampak bi se ukvarjal s čim drugim. Popolnoma zaupam v svoje delo. Vedno obstajajo tisti, ki dvomijo o tvojih uspehih in njihovi pristnosti, ampak tisti, ki so mi blizu in me poznajo, vedo, kakšne so moje vrednote. In poštenost je zagotovo na najvišjem oziroma zelo visokem mestu. Nimam težav glede tega, se pa potem tudi sprijazniš, da bodo vedno tisti, ki bodo dvomili ali pa bodo škodoželjni, zavistni."

Matej Mohorič 

Guillaume Horcajuelo

Glede na zgodovino se vedno pojavi dvom …

"S tem se je treba soočiti, ne moremo reči, da je neupravičeno. Ni bilo velikokrat v preteklosti, da ni bilo kaj narobe. Ampak mislim, da se je to spremenilo, in upam, da bo zdaj drugače, da se generaciji za nami ne bo treba s tem toliko ukvarjati, kot se je treba nam."

Ste pa dosti prahu na Touru dvignili s tisto gesto (podobno kot Lance Armstrong leta 2004 - naj kritiki utihnejo) ...

"Ker nisem vedel. Star sem bil šest let, ko se je to zgodilo. Takrat nisem spremljal kolesarstva kot športa. Še ko sem se sam začel ukvarjati z njim, ga nisem. Nisem iz take družine, da bi imeli čas spremljati dirke po televiziji. Zaposlen sem bil s šolo, treningi in delom na kmetiji. Ko sem se zavedel, kaj sem naredil, bi šel nazaj v času in to spremenil, ampak to se žal ne da in moram s tem živeti. Ni pa bil namen tak, kot si nekateri predstavljajo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta