(FOTO) Potapljanje na vdih je svoboda

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
22.12.2019 20:36

Podvodno plavanje se trenira vse leto, da bi se v poletnih mesecih lahko raziskovalo globine. Pri tem so tako kot plavanje pomembni ogrevanje, umirjanje in meditacija

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če si bil pod vodo dve minuti, se moraš po pravilih nadihavati štiri minute.
Nejc Strojnik

Vedno je bil prisoten stik z vodo," se začetkov, ko so pred šestimi leti na ravenskem bazenu začeli treninge potapljanja na vdih, spominja predsednik Športnega društva Plenilec Simon Šipek. "Izborili smo si mesto v letnem bazenu, zdaj treniramo redno, dvakrat na teden, ob torkih in četrtkih. Trenutno društvo šteje okoli 50 članov, med njimi je 30 aktivnih." Treningi, pravi Šipek, se začnejo z razteznimi vajami, z ogrevanjem, plavanjem po površini, nato sledijo umirjanje, meditacija ... "Ko pride kdo na novo, mora začeti bazične vaje za utrjevanje, čim več mora plavati, da se telo navadi opreme, pomembni sta tudi tehnika plavanja in vzdržljivost."

Nejc Strojnik

"V globini zaradi pritiska ne čutiš potrebe po vdihu"

Pomembna pri potapljanju na vdih je tudi varnost. "Obvezno morata biti dva na eni progi, da spremljata drug drugega, na začetku se morajo vsi naučiti, kako reagirati, če se kdo onesvesti. Nekateri namreč sploh ne čutijo potrebe po kisiku, in ko takemu raven kisika pade prenizko, ni dobro," pojasni Šipek. Prepričan je, da lahko vsak, ki nima težav z izenačevanjem pritiska, z nekaj treninga pod vodo vzdrži dve minuti, kar pomeni 60 metrov plavanja oziroma 20 metrov globine.

Nejc Strojnik

Iti na vdih ima svoj čar

Veliko članov društva se ukvarja tudi s podvodnim ribolovom, ki je, tako Šipek, najboljši na jugu Hrvaške. V Sloveniji je (pre)slaba vidljivost, morje je motno. Ribolov je sicer z dovolilnico dovoljen le ob potapljanju na vdih in ne tudi z jeklenko. "Bi pa rad poudaril, da lovimo le toliko, kolikor pojemo," pravi Šipek, ki med najlepše hrvaške lokacije za potapljanje uvrsti Sveto Marino v bližini Rabca, Murter, otoke južno od Splita, kar zadeva potopljene ladje, pa mu je všeč Šilo na Krku. "Všeč mi je tudi potapljanje z jeklenko, a ima potapljanje na vdih svoj čar. Bolj si svoboden, ni toliko opreme, tudi obleka je drugačna, saj mora biti znotraj gladka. Pomembna je ura, ki kaže globino, čas potopa, temperaturo. Pozorni moramo biti na površinski interval, kar pomeni, da mora biti nadihavanje daljše kot čas pod vodo. Če si bil v vodi dve minuti, se moraš po pravilih nadihavati štiri minute," še pove Šipek, prepričan, da je potapljanje na vdih primerno za vsakogar. Za primer opiše člana, ki je pred kratkim, ko se je pridružil, pod vodo zdržal 20 sekund. Zdaj se štoparica ustavi pri minuti in pol.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta