Vinotoč in kmečki turizem Protner, kjer sta domača hrana in vino na prvem mestu

23.08.2021 02:00
Da se vse več ljudi umika iz mesta na vas, kjer sta svež zrak in domača hrana v izobilju, opaža tudi dobro znani vinar Bojan Protner, lastnik Vina-turizma Protner, ki stoji na vrhu Vodol, od koder sega razgled na s trto posajene griče v kraju in bližnji Maribor z okolico.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Številni Mariborčani dobro poznajo njegovo vino, k njemu v vinsko klet prihajajo tudi iz drugih slovenskih krajev, pa tudi iz sosednje Avstrije, saj je Protner ne samo odličen vinar, temveč tudi dober sogovornik.

Bojan Protner: "Tako kot pivec mora tudi vino biti razpoloženo za uživanje!"
Sanja Verovnik

Oče je delal še z voli in s konji

Gospodarjenje je prevzel od očeta Franca, ki ga je naučil vseh kmetijskih opravil, predvsem pa mu pokazal, kako poteka delo v vinogradu. Žena Darja skrbi za goste in gospodinjstvo, brat Miran je kletar, otroci Denis, Mitja in Kristijan pa so v prostem času aktivni pomočniki pri kmetijskih opravilih. Da za kmetijo živijo prav vsi - od najmlajšega do najstarejšega, tako ni treba posebej poudarjati. Že od nekdaj je bilo tako. Prvi zapisi o Protnerjevih, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo, se v avstrijskih arhivih namreč najdejo že v 13. stoletju. Odkar obstajajo matične knjige, pa se kmetija razvija na mestu, kjer jo najdete danes, na vinski cesti. Se je pa v teh letih marsikaj spremenilo. Medtem ko je Bojanov oče delal še z voli in s konji, danes brez moderne kmetijske mehanizacije ne gre, poudari Bojan Protner. Pa tudi dela je vedno več. Pod kmetijo poleg hiše in vinotoča s kletjo sodi še gospodarsko poslopje, deset hektarjev vinogradov, po štirje hektarji gozda in travnikov ter njive. "Ni nam dolgčas, nikoli," se smeji Protner in pristavi, da življenja na kmetiji ne bi zamenjal za nič na svetu.

Ne samo domača hrana in vino, temveč tudi neokrnjena narava in čudoviti razgledi vabijo v Vodole, kjer se nahjajajo Protnerjevi.
Sanja Verovnik

Je renski rizling kralj?

Še zlasti ponosen je na svoje vinograde in vino, ki ga prideluje. Vinotoč je bil pri Protnerjevih že od nekdaj. Ljudje, ki so obiskovali te konce, so radi posedeli, uživali so v vinu in domači hrani, se spominja Bojan Protner. Še kako živ spomin je na osemdeseta leta, ko so med prvimi na vinski cesti odprli kmečki turizem. "Okolica Maribora je v teh letih živela od meščanov, ki so prihajali na kosilo, po vino in domačo hrano za domov. Leta 1983 smo celo kot prvi privatni vinarji v mariborskem vinorodnem okolišu začeli s stekleničenjem vina," pove vedno nasmejan vinar, dobro znan po renskem rizlingu. Ali je prav ta kralj med vini, ga vprašamo. Malo za šalo, malo zares odvrne: "Lahko je kralj, če mu omogočiš kraljevsko življenje." Po njegovih besedah je treba z vini ravnati spretno in z občutkom, da so takšna, kot si jih vinogradniki in pivci želijo. Pa še tedaj vselej ne ustrezajo, je prepričan Protner. "Tako kot pivec mora namreč tudi vino biti razpoloženo za uživanje," še doda vinar, ki na desetih hektarjih vinogradov vsako leto pridela med 35.000 in 50.000 litri vina, odvisno od letine.

Vinska cesta Vodole je med ljubitelji domače hrane in vina vse bolj priljubljena.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta