Sašo Dolenec, ljubitelj zdrave in okusne kuhinje: Zakaj bi jedli vsak dan isto

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
13.07.2021 02:00
Doma pridelana hrana je zagotovilo za uravnotežen, zdrav in tudi okusen obrok, je prepričan kuharski navdušenec in velik ljubitelj domače hrane, na spletnem omrežju bolj znan kot Futr u izi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Zaradi zdravstvene krize in z njo povezanimi ukrepi so mnogi pričeli razmišljati drugače, tudi o prehranjevalnih navadah. Če so se nekateri tolažili z nezdravo hrano, ki je pač po navadi "učinkovit" recept v stresnih situacijah, so drugi sklenili, da iz ta čas povsem drugačnega življenjskega stila potegnejo najboljše, tudi v kulinariki. Eden od njih je kulinarični bloger Sašo Dolenec, ki se na spletnem omrežju predstavlja s Futr u izi, ljubitelj zdrave in okusne kuhinje, pa tudi oče dveh najstnic, ki je v času, ko nas je pandemija prisilila, da spremenimo življenje, poskrbel, da so doma jedli raznovrstno hrano. Predvsem pa hrano, ki je bila pridelana v slovenski zemlji.

Škodljivi dodatki niso hranilni

Sašo Dolenec: "Ko mi je prvič uspelo en teden jesti zdravo hrano, sem hitro ugotovili, kako bi se morali počutiti."
Osebni Arhiv

Sašo Dolenec je mnenja, da moramo za zdravo počutje dati telesu kvalitetne, hranljive snovi. "Škodljivi dodatki to niso," opozarja ljubitelj dobre kuhinje, ki je prepričan, da če sestavine, iz katerih pripravljamo določeno jed, niso dobre, predvsem pa kvalitetne, marsikateri dodatki niti niso potrebni. "Z dobro surovino, drugačno začimbo ali različno tehniko priprave, lahko iz enakega kosa mesa ali zelenjave, pripravljaš ves teden različne recepte, pa se tega ne naveličaš," pravi Dolenec.

Vrt postaja nepogrešljiv

Dolenec je mnenja, da se tudi v napol praznem hladilniku lahko najde dovolj za okusen obrok, brez škodljivih dodatkov. "Vedno znova sem vesel, da ima Slovenija toliko pridelovalcev, kmetovalcev, vinarjev, pri katerih je mogoče vselej dobiti res tisto - domače," pravi sogovornik. Surovine izpod rok domačih rejcev so najboljše, poudari Dolenec, zato jih poskusi čim večkrat vključiti v meni. "Jem rad raznoliko, lahko hrano, kjer poizkusim obdržati bistvo surovine. Po taki hrani sem vedno sit za dlje časa in nikoli napihnjen," opozori kulinarični navdušenec. V ospredje današnjega časa postavi tudi skrb za samooskrbo: "Že dolgo smo odvisni sami od sebe. In imeti doma vrt, postaja danes nekaj nepogrešljivega, hkrati pa tudi samoumevnega. Tudi mi se lahko doma pohvalimo z vrtom, v njem gojimo raznoliko sadje in zelenjave, ki jo s pridom uporabimo v naši kuhinji. Razlika med domačo zelenjavo in sadjem je očitna - v barvi, vonju, predvsem pa v okusu," poudari sogovornik, ki v kuhinji rad večkrat eksperimentira, saj raje je občasno malo manj dobro, kot, da bi jedel eno in isto. Vau efekti, ki pridejo na plano ob takem igračkanju so tisti, ki mu rišejo nasmehe na obraz, še doda.

Shutterstock

Z zdravo hrano do boljšega počutja

Na vprašanje, kako se danes prehranjujemo Slovenci, Sašo Dolenec odvrne, da si zaradi hitrega tempa življenja vzamemo zase vedno manj časa. "Postajamo ujetniki v svojem telesu, ki pa nam hitro sporoči, ko mu kaj ni všeč. Vendar ga ne uspemo slišati. Vsaj pravočasno ne." V svojih receptih se izogiba moki in sladkorju. Tudi sam se, kot pravi, počuti bolje, če ti dve sestavini nista na njegovem meniju ravno vsak dan. "Ko mi je prvič uspelo en teden jesti zdravo hrano, sem hitro ugotovili, kako bi se morali počutiti. Takrat sem spoznal, da se s zdravo hrano ne počutim samo bolje, ampak se počutim, tako kot bi se želel počutiti vsak dan," še sklene.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta