Nasveti: Kako očistiti stanovanje v eni uri?

Petra Logar Petra Logar
03.04.2019 06:17

Če verjamete ali ne, mogoče je. V samo eni uri lahko počistite stanovanje, da bo vse na svojem mestu, čisto in sijoče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prah odstranite tudi s težko dostopnih površin. Ne pozabite na zgornje robove nap in stenskega kuhinjskega pohištva ter aparatov. Prah vedno začnite brisati na višjih predmetih, da bo umazanija padla na tla, kjer jo boste lahko posesali.
Profimedia
Vaše stanovanje je lahko čisto v eni uri.
Profimedia

So se vam najavili obiski, vaše stanovanje pa je v razsulu? Ali imate premalo časa in se temeljitega čiščenja že dolgo niste lotili? Za vas imamo nasvete, s katerimi boste stanovanje temeljito očistili v eni uri. 

Začnite na vrhu

Če živite v večnadstropnem stanovanju, se držite pravila, da čistite od zgoraj navzdol. Ne glede na to, katere sobe so zgoraj, pričnite tam. Umazane stvari, prah, bo padal v spodnje nadstropje, kjer boste čistili pozneje. Čistite proti vhodnim vratom, nazadnje počistite pred pragom.

Spalnica – šest minut za vsako sobo

Poravnajte rjuho in posteljite posteljo. Pospravite nered po spalnici, umazano perilo dajte v koš, pospravite predale. Na koncu se lotite čiščenja prahu. Uporabite vlažno bombažno krpo in vedro s toplo vodo. Očistite vse površine, od police do nočne omarice.

Profimedia

Kopalnica – sedem minut

Če imate v stanovanju več kot eno kopalnico, jih čistite hkrati. Najprej razpršite čistilo po kadi, kabini za prhanje, po umivalniku in vseh pipah. Medtem ko čakate, da čistilo deluje, očistite stranišče in dezinficirajte školjko. Nato se vrnite h kadi, umivalnikom in pipam ter jih temeljito očistite z vlažno bombažno krpico. Ko končate, očistite vsa ogledala. Tla boste pomili takrat, ko boste pomivali tudi kuhinjska tla.

Dnevna soba – sedem minut

Počistite ves nered, pričnite v kotu sobe in se pomikajte proti drugemu kotu. Čistite prah z vlažno bombažno krpo od zgornjih površin proti spodnjim. Če imate ventilator in žaluzije, najprej očistite njih, nato omare, televizijo, mizo.
Vzemite sesalec in posesajte kavč, nato pa posesajte še tla. Ko bodo tla v dnevni sobi brez smeti, posesajte še spalnična tla.

Čiščenje kopalnice vam lahko vzame le nekaj minut.
Profimedia

Kuhinja – 12 minut

Naložite vso umazano posodo v pomivalni stroj, tisto, ki vanj ne sodi, očistite ročno in pospravite v omaro. Pomijte korito, vanj natočite toplo vodo in dodajte nekaj detergenta za pomivanje posode. Razpršite čistilo po štedilniku in pečici ter pustite delovati. Najprej očistite omarice, začnite pri vrhu in se pomikajte proti tlom. Očistite štedilnik, pečico še pustite, nato počistite nered po pultih in kuhinjski mizi, obrišite okensko polico, klopi, stole. Presenečeni boste, koliko umazanije se nabere!
Na vrsti je pečica. Če je dolgo niste očistili, ne pričakujte čudežev. Z rednim čiščenjem pa boste kmalu odstranili vso trdovratno umazanijo.
Na koncu vam ostanejo še tla. Če je smeti veliko, jih najprej posesajte. Posesajte po potrebi tudi kopalnico. Nato pomijte tla v obeh prostorih.

Hodnik in stopnišče – devet minut

Najprej počistite zgornje dele pohištva. Uporabite vlažno bombažno krpo. Očistite z njo tudi ograjo in police. Pospravite nered. Nato posesajte tla, na koncu jih še pomijte. 
Če imate več spalnic in kopalnic, vam bo čiščenje s pomočjo teh nasvetov vzelo nekaj več kot eno uro. Če pa imate le eno spalnico in eno kopalnico, boste imeli čisto in urejeno stanovanje v manj kot eni uri.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta