Tragedija v Velenju: V dežurno službo zdravstvenega doma se je, ker ni bilo na voljo rešilca, peljal sam in umrl

Rozmari Petek Rozmari Petek
30.03.2023 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reševalnega vozila v sredo ob pol šestih zjutraj naj ne bi bilo na voljo, občan se je v dežurno službo peljal sam. 
Rozmari Petek

V sredo v zgodnjih jutranjih urah je bila cesta ob Zdravstvenem domu (ZD) Velenje zaprta. Razlog – prometna nesreča. A te naslednji dan ni bilo zaslediti v policijskem poročilu. "Zato, ker ni šlo za prometno nesrečo, ampak za nesrečni dogodek," je pojasnila predstavnica za odnose z javnostjo na celjski policijski upravi Milena Trbulin. Avto z vklopljenimi vsemi smerokazi je stal na otoku na cesti, v njem je sedel občan, ki je zaradi hude stiske kar v pižami šel iskat zdravniško pomoč. Tik pred ciljem je na žalost omahnil in umrl. Prvi ga je po naših virih našel in mu nudil pomoč ravno reševalec, ki je bil na poti v službo. A mu žal ni mogel več pomagati.

Tragični epilog zgodbe

Po takšnem opisu je res šlo za nesrečni dogodek. A po naših zanesljivih informacijah je to le žalosten epilog zgodbe, ki se je začela dobri dve uri prej, to je ob 4. uri zjutraj, ko je 74-letni občan prvič klical dežurno službo velenjskega ZD. Potarnal je o neznosnih bolečinah, ki so mu jih najverjetneje povzročali ledvični kamni. Opisal je tudi, da ima sicer anevrizmo. Dežurna zdravnica naj bi mu bila po naših virih pojasnila, da nima na voljo nobenega reševalnega vozila, zato naj v zdravstveni dom pride sam. Oblekel se je in šel. Z vso zdravstveno dokumentacijo vred. V ZD je prejel injekcijo voltarena, takoj so ga poslali nazaj domov. Po petnajstih minutah je doma začel močno bruhati, obenem so se vrnile hude bolečine, zato je 55 minut kasneje znova klical velenjski ZD. Ponovno s prošnjo, naj pridejo ponj. Zdravnica naj bi mu bila - tako naši viri - znova dejala, da do sedme ure zjutraj (ura pa je bila okoli pol šeste ure zjutraj) nima na voljo reševalnega vozila. Tako se je mukoma znova spravil v avto in poskušal priti do ZD. Ni imel več niti toliko moči, da bi se ponovno preoblekel iz pižame. V avto je sedel kar tak in peljal do ZD. Tik pred ciljem je v avtu umrl.

Leto dni se je bralka Večera iz okolice Celja borila za odločbo za upokojitev

ZD Velenje še ne daje uradnih izjav

"Ne morem vam dati še nobene izjave, dokler ne bo znan rezultat strokovne komisije," je na naša poizvedovanja kratko pojasnil direktor Zdravstvenega doma Velenje Janko Šteharnik. Neuradno je bilo namreč sicer slišati, da ima ZD drugo plat zgodbe, in sicer, da naj bi mu bili ponudili, da pridejo ponj, pa da naj bi nato odvrnil, da bo že prišel sam. To naj bi imeli tudi na posnetkih, saj se vsi klici snemajo. Tudi to smo želeli preveriti, a je Šteharnik ponovil, da zaenkrat zadeve ne more komentirati. Niti ni pojasnil, koliko časa sicer hranijo posnetke pogovorov. Slišati je bilo tudi, da naj bi v ZD Velenje trdili, da občan naj ne bi bil pojasnil, da ima obenem tudi anevrizmo, za katero je jasno, da lahko vsak napor povzroči, da kje žilica poči. Da je torej pomoč iskal zaradi drugih težav, ki niso sodile v nujno medicinsko pomoč. V ZD tako po neuradnih informacijah krivdo pripisujejo nesrečnemu naključju, ko je bolečina, ki ni sodila v nujno medicinsko pomoč, morda povzročila, da je počila žila. A podatki s strani ZD so, poudarjamo, še naše neuradne informacije. Obdukcije (še) ni, niti ni znano, če bo odrejena, strokovna komisija v samem domu pa tudi še ni zaključila svojega dela.

ZD Velenje
Andrej Petelinšek

Nelogično urejena medicinska pomoč

Je pa tragični primer že zdaj znova odprl debato o tem, kako nelogično je po državi urejena nujna medicinska pomoč. V Velenju, denimo, morajo biti pacienti dobro poučeni, kdaj ob kakšnih težavah koga poklicati, da ob tem ne izgubljajo dragocenega časa. Ravno konec januarja je Šteharnik na posebni okrogli mizi o problematiki v domačem zdravstvu takole poskušal podučiti paciente: "Velenje med 7. in 19. uro nima dežurnega zdravnika. Ima ga Nazarje, Žalec in Slovenj Gradec. Ima pa nujno medicinsko pomoč za urgentna stanja, ki pa je dosegljiva samo preko številke 112. Med 21. in 7. uro zjutraj, torej ponoči, in med vikendi ter prazniki imamo dežurno službo, čez dan pa je kot rešeno v sosednjih občinah. Še enkrat - dežurne ambulante Velenje čez dan nima!," je takrat izpostavil. "Ali, če povem bolj na praktičnem primeru: čez vikend ste se slabo počutili, v ponedeljek pa vaš osebni zdravnik ne dela. Koga klicati? V ZD Velenje ne morete, ker nimamo dežurne ambulante, razen če ni stanje za 112. To vam hočemo povedati. Kličite v Nazarje, Žalec ali Slovenj Gradec. Tam so dežurne ambulante. Ali še en primer: zlomili ste si nogo. Kam boste šli? V ZD Velenje boste izgubljali čas. Če pokličete 112, bo prišlo reševalno vozilo brez zdravnika in vas odpeljalo v bolnico."

Opisan tragični primer se je sicer dogajal ponoči, ko bi naj dežurna služba v Velenju normalno obratovala. A tudi to težavo, da morajo občani nekajkrat večje občine čez dan nujno zdravniško pomoč iskati drugje, bo potrebno v državi primerneje rešiti.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta