zadnje objavljene

pogledi

več
Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in mladi raziskovalec Univerze v Ljubljani

mnenje

več

Celjsko

Šrotov drugi krog v Celju, Dermol v Velenju ostaja na položaju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sestava mestnega sveta MO Celje Volitve Lokalne VOlitve mestni svet

Le kakšnih sto metrov narazen sta v nedeljo zvečer v centru Celja izid volitev spremljala tabora Bojana Šrota in Matije Kovača. In medtem ko so v najetih prostorih Celjske županove liste CŽL (tik pred lokalnimi volitvami je stranka uredila že drugi prostor v mestnem jedru) bili nekoliko bolj tiho, so se pri kavarni, kjer je bil Kovačev tabor, glasno veselili. Celo tako glasno, da je nekdo poklical policijo, češ da motijo javni red in mir.

Pohvale ekipama

"Hvala vsakomur, ki je raznašal letake, pomagal pri promociji takšnih in drugačnih stvari na terenu, kolesaril naokoli po Celju," se je svojim podpornikom zahvaljeval Kovač. "S tako ekipo me ne skrbi ne za rezultat v drugem krogu, še manj pa za prihodnost Celja, ker mislim, da smo edini v tem mestu, ki ga lahko popeljemo tja, kamor si želimo."

Bojan Šrot in Celjska županova lista
Edo Einspieler

Svojo ekipo je - sicer z nekoliko manj navdušenja kot običajno - hvalil tudi Šrot. In čeprav je pri svoji najavi kandidature dejal, da pričakuje izvolitev v prvem krogu in povečanje števila svetniških mest z dotedanjih enajst, je v nedeljo, ko je kazalo na le osem svetniških mest (kasneje se je izkazalo, da jih bodo imeli devet) nekoliko spremenil retoriko: "To pomeni, da bomo še vedno najmočnejša stranka v mestnem svetu. Mi smo s tem zelo zadovoljni. Seveda je na političnem prizorišču pojavil nov igralec in so se karte malce premešale. Mislim pa, da je to izjemen rezultat za CŽL. Smo lokalna stranka in se ne izgovarjamo na predsednika vlade, ministra in ne vem kaj še," je komentiral Šrot.

Tudi za drugi krog, v katerem se je znašel prvič po letu 1998, ko je prevzel oblast v knežjem mestu, je našel razlago: "Na teh volitvah je bilo pač pet kandidatov, nekaj zelo močnih, in volilni glasovi so se razdelili. Verjetno pa je vse presenetila nizka volilna udeležba," je še dejal. A kandidatov tokrat sploh ni bilo največ; pred štirimi leti se jih je za celjski županski stolček potegovalo sedem, volilna udeležba pa je bila precej nižja kot letos, ko je bila več kot 41-odstotna. "Mi bomo za naslednji krog predvsem vabili in nagovarjali ljudi, da se vendarle udeležijo volitev. Morajo se zavedati, da če ne gredo na volitve, prepustijo izbiro nekomu tretjemu, kar po moji oceni ni dobro." Na koncu pa je dodal: "Kakršnakoli bo odločitev, jo bom sprejel z razumevanjem."

Spremembe - a kakšne

"Prepričani smo, da je Celje v tem času res dozorelo za spremembe. Takšni so bili občutki, ki smo jih pridobivali na terenu, in takšni so tudi nocoj po prejetih rezultatih in množici, ki nas je prišla podpret v mestno jedro v naš štab," je v nedeljo zvečer dejal Kovač. "Rezultat seveda še ni uraden, a v vsakem primeru govori o tem, da so mladost, znanje, medsebojno spoštovanje in sodelovanje zagotovo ključ za prihodnost našega mesta," je še dodal.

Medtem ko ima Šrot svoje svetnike, Kovač, ki je nastopil s podporo volivcev, ni niti kandidiral za svetnika niti ni imel svoje nestrankarske liste za mesta v občinskem svetu, ker je, kot je dejal na enem od soočenj, prepričan, da koalicije pri tem ne potrebuješ, saj je mogoče sodelovanje med strankami. Te tokrat v primerjavi z zadnjo sestavo mestnega sveta najverjetneje ne bodo tako enoznačne; seje so namreč v minulem sklicu včasih minevale brez enega samega svetniškega vprašanja ali obrazložitve glasu, saj so z izjemo kakšnih štirih svetnikov prav vsi podpirali župana.

Sestava mestnega sveta MO Velenje Volitve Lokalne Volitve mestni svet

V Velenju presenečenj tudi na teh volitvah ni bilo - nesporni zmagovalec je še vedno stranka SD, ki jo po smrti prejšnjega župana Bojana Kontiča predstavlja Peter Dermol. SD ima še vedno tudi večino v mestnem svetu, novinci so tokrat le člani Gibanje Svoboda, nekdanji Desus pa se je že med prejšnjim mandatom uspešno preimenoval v Listo za starejše Velenje in se - v primerjavi s Celjem, kjer so obdržali ime Desus - uspešno prebil v mestni svet. Če je mogoče sklepati, da bo GS sodelovalo s SD, v novem sklicu mestnega sveta ne bo praktično nobene opozicije. Po dveh mandatih v sestavu ni več Mateja Jenka, ki je bil največji kritik lokalne oblasti, saj ni več kandidiral.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?