Celjsko

Razmišljate o opustitvi groba in raztrosu pepela? Pripravite se na dodatne stroške

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gordana Possnig

Vsako slovensko mesto ima svoje pokopališče, večja mesta tudi več. Večina grobov je lepo urejena, na vseh pokopališčih pa se najdejo tudi zapuščeni oziroma opuščeni grobovi. Ko se sprehodimo po poteh pokopališča, je mogoče videti zaraščene grobove, podrte spomenike, ugasle sveče in prevrnjene vaze z umetnimi rožami. Na njih se vidi, da že dolgo nihče ni poskrbel za kraj zadnjega počitka pokojnika. Pogosto posamezniki niso več sposobni skrbeti za grobove svojcev iz finančnih razlogov, zaradi starosti in s tem povezanih zdravstvenih težav. Ali pa enostavno ni več potomcev, ki bi skrbeli za grobove umrlih svojcev.

A pot za opustitev groba, za katerega posameznik skrbi, je dolga, saj je treba poskrbeti tako za pravno podlago oziroma ureditev potrebnih papirjev kot tudi za stroške tega koraka, kar pa mnogim predstavlja kar veliko breme. Ob pogledu na račun, ki ga dobijo za opustitev groba, so namreč mnogi šokirani. Tako kot naš bralec, ki nas je tudi opozoril na za mnoge pretirano visoke stroške. Hkrati pa ga je začudilo tudi dejstvo, da krsta ostane v grobu, žaro pa je treba prenesti v drugega ali jo raztrositi. In kar je najbolj zanimivo - žaro je pred raztrosom treba ponovno odpeljati v krematorij podjetja Žale v Ljubljano.

Cena najema groba odvisna od velikosti

Kakšen je postopek opustitve groba, smo se pogovarjali z dolgoletno direktorico podjetja Veking Angelco Kelhar. Omenjeno podjetje ima že tri desetletja koncesijo za pokopališči v celjski občini, za Mestno pokopališče Celje in pokopališče Teharje. V prvem je 9220 grobov, med njimi je 6778 klasičnih in 2442 žarnih. Pokopališče Teharje pa ima 761 grobov, od tega je 713 klasičnih in 48 niš v žarni steni. Na celjskem pokopališču poteka tudi gradnja dodatnih žarnih in klasičnih grobov. Cena najema grobov je različna, odvisna je od velikosti in vrste groba. Najemnina za žarni grob je, kot smo izvedeli, cenejša.

Veliko grobov je skrbno urejenih, a se na celjskem mestnem pokopališču tu in tam najde grob, za katerega nihče ne skrbi. 
Gordana Possnig

Opuščenih okoli 1266 grobov

"Na celjskem mestnem pokopališču imamo približno 1266 zapuščenih grobov. Za grobove je treba plačati letno najemnino. Na žalost je približno desetina vseh najemnikov neplačnikov. Z izterjavo pa ni lahko: stroški so namreč visoki, največkrat pa izterjava tudi ni uspešna. Razlogov za to je več - od osebnih stečajev do tega, da dolžnik nima premoženja, ali pa se pošta vrača," pojasni Kelharjeva. Pravi, da se letno opusti približno 20 grobov. Tudi tukaj so razlogi različni: najemniki nimajo svojcev, grob je prevelik, pojavi se nezmožnost plačevanja najemnine. Če nekdo opusti grob, mora sam poskrbeti za odstranitev spomenika ali pa mu to na njegove stroške uredi pogrebno podjetje. Medtem ko krsto s truplom umrlega pustijo v grobu, pa je iz njega treba odstraniti žaro, jo prenesti v drugi grob ali raztrositi pepel pokojnega. "Cena odvoza spomenika, ki zajema odstranitev spomenika, odvoz na deponijo in plačilo deponije, je 194,44 evra z DDV. Cena prenosa je odvisna od števila žar, ki se prenesejo, pa tudi od tega, od kod in kam se prenašajo. Prenos se zaračuna po opravljeni storitvi," pojasni direktorica in ob tem še opiše postopek: "Na oddelek za družbene dejavnosti celjske občine je treba podati vlogo z navedenim razlogom prenosa. Ko pridobite odločbo, se lahko opravi prenos žare." Ob tem tudi pojasni razloge za večino domala neverjeten podatek, da je treba žaro s pepelom, če se nekdo odloči za naknadni raztros, ponovno odpeljati na mletje v krematorij: "Za raztros pepela umrlega je v uporabi drugačna vrsta mletja kot v primeru, da gre pepel pokojnika v žaro." Kot še doda, se lahko naročnik nato tudi odloči za raztros pepela brez pogrebne slovesnosti, tudi imena pokojnega ni treba vgravirati na grobno ploščo, če posameznik tega ne želi. Cena za prevoz na ponovno mletje pa je za eno žaro dobrih 94 evrov, postopek v krematoriju pa stane dobrih 47 evrov. Raztros pepela brez pogrebne svečanosti pa stane nekaj manj kot 95 evrov.

 

Prevladujejo žarne pogrebne slovesnosti

Kot smo še izvedeli, so imeli na celjskem in teharskem pokopališču od januarja do oktobra letos 375 pogrebnih slovesnosti: 300 je bilo žarnih slovesov, 29 pogrebov pa je bilo klasičnih s krsto, medtem ko je bilo raztrosov pepela 46. Cena pogreba je sicer odvisna od kraja smrti in želja naročnika. Različne so tudi cene pogrebnih pevcev, ki se gibljejo od 160 do 220 evrov. Cena trobentača je 80 evrov.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?