Poletje v Velenju: Pričakujejo več kot 250 ameriških vozil

Brina Kerič Brina Kerič
01.06.2024 06:00

Več kot 450 raznolikih dogodkov se bo v treh poletnih mesecih zvrstilo v Mestni občini Velenje (MOV). Upajo, da bo Velenje v tem letu eno bolj aktivnih slovenskih mest.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da niso klasična turistična destinacija, se pa trudijo, da bi mesto približali lokalnim prebivalcem in obiskovalcem, je bilo slišati na tiskovni konferenci. 
Brina Kerič

Poletje v Velenju je projekt MOV, v katerega so vključeni vsi javni zavodi v občini, ki se ukvarjajo z načrtovanjem in izvedbo dogodkov, ter drugi organizatorji, ki pripravljajo različne vrste dogodkov. Med 1. junijem in 1. septembrom organizatorji prirejajo 65 koncertov s 140 izvajalci, 45 otroških prireditev, 20 počitniških programov, 25 sejemskih dogodkov, tri kulinarična doživetja, več kot 120 filmskih predstav in vrsto drugih dogajanj. "Velenje je mesto, kjer se vedno veliko dogaja, takšna so vedno tudi naša poletja. Letošnje bo še nekoliko bolj pestro, saj smo vsi združili moči in pripravili bogat program poletnih dogajanj. Več kot 450 dogodkov smo pripravili, verjamemo pa, da se bo to število povečalo na 500," je povedala Barbara Pokorny, direktorica Festivala Velenje. Dogodki se bodo odvijali na 40 različnih prizoriščih po Velenju.

Uvod z Josipo Lisac

Poletne kulturne prireditve Festivala Velenje letos praznujejo jubilejnih 40 let. Sodijo med najstarejše festivale v Sloveniji, po številu dogodkov in žanrski raznolikosti pa se uvrščajo tudi med programsko bogatejšo ponudbo na nacionalni ravni. "Proslavili jih bomo na poseben način. V ta namen smo se posvetili nostalgiji, tudi grafično podoba je tista izpred 40 let," je povedal Matjaž Šalej, koordinator in organizator kulturnih programov Festivala Velenje. Izpostavil je otvoritveni koncert Josipe Lisac in zaključni koncert Iztoka Mlakarja. Kot pravi, nabor imen pove vse o viziji in umetniški usmeritvi letošnjih jubilejnih Poletnih kulturnih prireditev. V sklop nostalgije sodita tudi koncert skupine Obvezna smer in poletna filmska projekcija mladinskega filma Sreča na vrvici v Sončnem parku. Kot je povedal Šalej, so najbolj obsežni koncertni programi in vsebine, ki so namenjene otrokom. V okviru Poletnih kulturnih prireditev, se bo v sredini junija odvila tudi Poletna operna noč. Tudi Mladinski center Velenje je pripravil pester program, konec avgusta pa je nepogrešljiv Festival mladih kultur Kunigunda. "Gre za različne nekonvencionalne umetniško-kulturne prakse, ki jih predstavljamo po celem mestu. Tudi letos bo festival potekal na različnih lokacijah. Poleg lokalnih in slovenskih izvajalcev imamo bogato mednarodno zasedbo," je pojasnil Janko Urbanc, direktor Mladinskega centra Velenje. Osmega junija se bo pričelo že tretje srečanje ameriških avtomobilov Days of Thunder. "Pričakujemo več kot 250 ameriških vozil," je še dodal. Čeprav letos ne bo festivala Metaldays, bodo poskrbeli tudi za ljubitelje te zvrsti glasbe, festival Vratolom se bo namreč v sredini julija odvijal v Letnem kinu, kjer se bodo zvrstili številni dogodki, ki jih pripravljajo pri MCV. "Letos smo osredotočeni na Urbani park, ki so ga mladi takoj vzeli za svojega," je še pojasnil Urbanc. 

Tudi Vista potrebuje mlade pri urejanju svoje okolice. 
Mov

Pred njimi je nova zgodba

"Raznoliki dogodki so pomemben srčni utrip našega mesta, ko govorimo o turizmu, pa tudi zelo pomembna dodana vrednost za goste, turiste, ki prihajajo v naše okolje, v prvi vrsti pa za naše občanke in občane. Nismo klasična turistična destinacija, se pa trudimo, da bi naše mesto približali lokalnim prebivalcem in obiskovalcem," je povedala Alenka Kikec, direktorica Zavoda za turizem Šaleške doline. V začetku tega leta so uvedli brezplačna tematska vodenja Ali poznaš svoje mesto?, ki so namenjena lokalnemu prebivalstvu. Konec avgusta v Starem Velenju zopet prirejajo najdaljšo mizo v Šaleški dolini, kulinarični dogodek, ki bo potekal že tretje leto zapovrstjo. Letos se bo družini Šilc pridružil še Boštjan Volk, evropski mladi chef. Kot je povedala Pokornyjeva, brez podpore MOV tako obsežen program ne bi bil izvedljiv. "Pred nami je nova zgodba. Gre za novo znamko Poletje v Velenju, ki združuje tri mesece pestrega dogajanja v našem mestu in vseh primestnih krajevnih skupnostih," je povedala podžupanja Aleksandra Vasiljević in poudarila pomen dobrega sodelovanja med javnimi zavodi in organizatorji. "V treh mesecih se bo veliko dogajalo, vsi ti dogodki pa so v veliki večini še vedno brezplačni, kar bogati naše mesto. Pa tudi pestra in raznolika ponudba dogodkov, ki zajemajo tako mlajšo kot tudi starejšo populacijo," je še dodala. "Želimo si, da ti dogodki, ki se bodo odvijali na številnih lokacijah, privabijo nove obiskovalce in čim več občank in občanov," je zaključila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta