Peš za pivo in koncert v Laškem

Klara Podergajs Klara Podergajs
08.07.2021 06:25
Laško bo spet zaživelo ob tradicionalnem poletnem festivalu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festival so predstavili predstavnica za odnose z javnostmi Darinka Pavlič Kamien, menedžer Pivovarne Laško Union Urban Kramberger, direktorica STIK Laško Tina Belej in glasbeni direktor festivala Urban Centa.
Klara Podergajs

Letošnji festival Pivo in cvetje bo v okrnjeni različici, še vedno pa z zanosom tradicije, dela lokalnih ljudi, ki leto za letom v Laškem sprejmejo množice ljudi. Festival je imel doslej samo dve prekinitvi, prva je bila leta 1984, ko so gradili nov most, in lani, kar bodo na letošnjem 56. festivalu skušali nadomestiti. Začelo se bo jutri ob 17.30 na občinskem dvorišču s tradicionalno otvoritvijo z zabijanjem pipe v sod piva, kjer bodo ob zvokih Laške pihalne godbe z mažoretkami in s pivovarji, starešino in hmeljsko princeso natočili prvi vrček festivalnega piva.

Letos zaradi omejitev in ukrepov obiskovalce na koncerte vabijo peš. Željni izzivov se lahko že od 22. junija prijavijo na spletni strani, kjer si izberejo koncert in napišejo, od kod bodo prišli v Laško. Organizatorjem lahko pošljejo tudi povezavo do svojih družbenih omrežij, da bodo lahko na osnovi objav spremljali njihovo pot. Ob začetku pohoda v Laško morajo vsi prijavljeni organizatorju poslati dve fotografiji krajevne table. "Okoliščine so take, da ne moremo sprejeti 20 tisoč ljudi. Nekateri si bodo cvetlično zabavo pripravili doma. Tisti, ki bodo prišli, pa naj pokažejo svoj značaj in pridejo peš. Sprejemanje izzivov je tudi osnovna filozofija znamke Laško," je pojasnil menedžer blagovne skupine Laško Urban Kramberger.

Izštekan program

Prosta mesta za obiskovalce večernih koncertov so se s prijavami hitro zapolnila. Na vsakem koncertu je lahko največ 200 ljudi, sledila bo polurna pavza, ko se bodo obiskovalci zamenjali, organizatorji pa bodo poskrbeli za razkuževanje ležalnikov. Tako bodo v enem večeru sprejeli 600 obiskovalcev na koncertnem prizorišču na šolskem dvorišču, kjer so v preteklih letih na odru Zlatorog potekali rock koncerti.

"To bo drugačno doživetje glasbe na festivalu. Obiskovalci se bodo po prehojeni poti lahko odpočili na ležalnikih, kar bo zagotavljalo višjo kakovost doživljanja glasbe. Vodilna glasbena zvrst tega odra ostaja rock. Bodo pa tudi posebnosti, kot se na festivalu zgodijo vsako leto. Kot vedno se bodo predstavile perspektivne mlade glasbene skupine, na primer Mrfy, prvič bomo na festivalu imeli tudi pravi hip-hop z Nipkejem in The Nipples," je program predstavil Urban Centa, ki je že sedem let glasbeni direktor festivala. Vsi izvajalci bodo nastopali v akustičnih izvedbah, ki bolj pritičejo sedeči publiki. Ostali si bodo lahko festival pripravili doma. Glas se bo razširil po vsej Sloveniji, saj bodo na frekvencah Vala 202 v živo predvajali koncerte s festivala.

V ospredju lokalna ponudba

Poleg koncertnega prizorišča bo na občinskem dvorišču kraljevala Laška kuhinja, ki je letošnja novost. Gostili bodo najbolj eminentne lokalne ponudnike. Med njimi je tudi Marko Pavčnik iz restavracije Pavus: "Povezali smo se samo lokalni gostinci in se uskladili, da ima vsak drugačno jed, da se ne podvajajo. Vsi vključujemo lokalne dobavitelje in lokalne sestavine, da vsak nekaj prispeva, s tem pa se spodbuja lokalne gostince, kmete, proizvajalce. Poskušamo postati čimbolj lokalni, se izogniti klasični ponudbi, ki se je prodajala včasih. Bo bolj izvirno, drugače, za uživanje."

Tretje prizorišče bo na Trubarjevem nabrežju, kjer bo še dodatna gostinska ponudba. "Sledimo trajnostni zgodbi, tako destinacija Laško kot festival, velik poudarek je na lokalnih ponudnikih. Na prireditvi tudi ne bo plastike za enkratno uporabo. Obiskovalci bodo ob nakupu piva, ki stane 2,5 evra, prejeli spominski kozarec," je povedala direktorica STIK Laško Tina Belej. Kozarci so iz reciklirane plastike in so primerni za tisoč pranj.

V Laškem ne gre brez cvetja, zato bodo tudi letos na različnih točkah po mestu poskrbeli za ocvetličenje in različne zasaditve. Za slednje skrbi Komunala Laško, cvetlično razstavo Ocvetliči se pa pripravlja ekipa Chic Corner.

Za kraj predstavitve so izbrali grad Tabor in restavracijo Pavus, kjer kraljuje Marko Pavčnik.
Klara Podergajs

Pripravili bodo sprehod po pravljični zlatorogovi deželi. Otroci bodo svoja doživetja poiskali v Mavrični deželi pred Kulturnim centrom Laško.

Vsi obiskovalci glavnih treh prizorišč morajo izpolnjevati pogoj PCT, da lahko mesto prosto obiščejo. Čeprav je festival načrtovan v manjšem obsegu, bo za varnost poskrbljeno tako kot vsako leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta