Odpuščena šefinja finančne službe celjske bolnišnice bivšega delodajlca toži zaradi odpovedi

Gordana Possnig Gordana Possnig
24.11.2021 17:17

Z zaslišanjem prič se je nadaljevalo in končalo sojenje, v katerem izredno odpuščena šefinja finančne službe celjske bolnišnice Vesna Lavrič toži nekdanjega delodajalca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vesna Lavrič s svojim odvetnikom Igorjem Inkretom
Gordana Possnig

Še ena zgodba na celjskem delovnem sodišču, odkar Splošno bolnišnico Celje (SBC) vodi poslovna direktorica Margareta Guček Zakošek, bo kmalu dobila vsaj nepravnomočni sodni epilog. Z zaslišanjem prič, detektiva, pomočnice direktorice za ekonomske zadeve Barbare Gradičnik in znova tožnice Vesne Lavrič ter zakonite zastopnice celjske bolnišnice Guček Zakoškove se je končala tožba, v kateri sredi decembra lani izredno odpuščena nekdanja šefinja finančne službe Lavričeva toži bolnišnico zaradi izredne odpovedi. Lavričeva je bila dve leti in pol pred izredno odpovedjo zaposlena kot vodja računovodstva v SBC. Povod za odpoved jo je - sodeč po tožbi - doletela zaradi izdajanja tajnih podatkov iz javnih naročil enemu izmed ponudnikov računalniške opreme za vzdrževanje plačnega sistema za več kot 2100 zaposlenih in kršenja bolniškega staleža novembra lani.

Lavričeva, ki je zaradi izredne odpovedi ostala tudi brez denarnega nadomestila, zahteva v tožbi, da se jo zaposli nazaj in da ji bolnišnica izplača vse plače in prispevke od novembra lani. Nasprotno pa je odvetnik SBC Rok Lep ob koncu dejal, da tudi če bi sodišče ugotovilo, da je odpoved nezakonita, da naj ugotovi prenehanje pogodbe po zaposlitvi na podlagi sodbe sodišča. Po odvetnikovih besedah glede na vse okoliščine ni v interesu SBC nadaljevati delovno razmerje z Lavričevo, ker je porušeno zaupanje med njo in bolnišnico.

Nasprotujoče si izjave

A sodišče čaka po dveh obravnavah precej težko delo, da bo odločilo, komu verjeti v tej zgodbi. Na tokratni drugi obravnavi - prva je bila 6. oktobra - so kot priči zaslišali pomočnico direktorice za ekonomske zadeve Barbaro Gradišnik in privatnega detektiva Tiborja Tajnška, znova pa tudi Lavričevo in Guček Zakoškovo. Na prvi obravnavi pa so zaslišali tožnico, Guček Zakoškovo in tudi direktorja podjetja Pro-bit Vlada Gobca, ki je bil tožničin prijatelj.

V novembru je Lavričeva, kot smo izvedeli na sodišču, zaradi zdravstvenih težav odšla v bolniški stalež. Ker pa je vmes tudi delala in preko zooma komunicirala s sodelavci, je bolnišnica stalež začela preverjati z detektivom. Ta je ugotovil, da Lavričeva sploh ne prebiva na naslovu, ki ga ima navedenega v SBC, ob tem pa so jo ob zasledovanju v popoldanskem času ujeli spečo pri direktorju podjetja Pro-bit Gobcu v Slovenskih Konjicah. Lavričeva je v svojem zagovoru zavrnila, da bi bila Gobcu dala kakršnekoli informacije glede omenjenega razpisa. O vročitvi izredne odpovedi, ki jo je doletela 18. decembra lani, pa je dodala, da ji ni bil omogočen niti zagovor na obtožbe. Gobec pa je navedel, da je bilo dogajanje v SBC tabu tema med njim in Lavričevo.

Hotela se je izločiti

Zaslišani detektiv Tajnšek je pojasnil, da je od celjske bolnišnice dobili nalogo, da Lavričevo zasleduje zaradi preverjanja njenega uresničevanja bolniškega staleža in njene povezave z enim od kandidatov, ki so sodelovali pri enem od javnih razpisov pri dobavi IT-opreme SBC. Zasledovali so jo od 20. novembra do 3. decembra lani, pri tem pa ugotovili, da je večkrat preživela noč pri kandidatu za javni razpis v Slovenskih Konjicah.

Zaradi razjasnitev zadev so znova zaslišali Guček Zakoškovo. Senat je namreč hotel razčistiti, zakaj je na zadnji obravnavi govorila, da se ne spomni, da ji je Lavričeva lansko poletje izrazila željo, da bi se umaknila iz te komisije. Po predložitvi elektronskih sporočil Lavričeve, v katerih je razvidno, da je izredno odpuščena finančna direktorica zapisala, da bi se rada iz osebnih razlogov umaknila iz razpisa, pa je direktorica navedla, da ni mogoče strokovno sodelovati v zadevi, kot je hotela Lavričeva, in se pri tem finančno izločiti iz razpisa. Nikoli pa se niso pogovarjali o osebnih razlogih za njeno željo po izstopu iz razpisne komisije, niti ni Guček Zakoškova - tako v sodni dvorani ob zaslišanju - kdaj prej slišala za Gobca.

Pomočnici direktorice za ekonomske zadeve Gradišnikovi je Lavričeva ob direktorici prav tako junija lani poslala elektronsko sporočilo, v katerem je zapisala, da bi se rada izločila iz omenjene komisije. Gradišnikova je potrdila, da je dobila elektronsko pošto, da Lavričeva ne bi bila v komisiji zaradi osebnih razlogov: "Povabila sem jo v pisarno in jo vprašala, kaj so razlogi osebne narave. Rekla je, da se ne vidi v tem, da ji sploh ni treba biti v tej komisiji, saj da je notri že njena podrejena Mojca Krumpak, da pa bo z veseljem še sodelovala. Povedala sem ji, da to ni integritetni razlog, zaradi katerega bi morala iz komisije." Lavričevo je zato napotila na direktorico.

Ob tem je še povedala, da so v omenjenem primeru objavili zaprt postopek in da je ponudbo dobila le družba Četrta pot. Ker je ta postavila previsoko ceno, so postopek zaključili z neizbiro izvajalca. "Lavričeva bi se morala izključiti zaradi integritetnih razlogov iz vseh postopkov, povezanih s Pro-bitom," je še navedla priča in ob tem dodala, da so informacije komisije zaupne, dokler postopek ni pravnomočno zaključen. Lavričeva pa je ob dodatnem zaslišanju znova zanikala navedbe Gradišnikove, da se je z njo pogovarjala: "Z Barbaro Gradišnik se nikoli nisva pogovarjali. Bila sem samo pri direktorici in je silila vame. Povedala sem ji tudi, da prijateljujem z Gobcem, da bom tam nekajkrat prespala."

Sodbo bodo stranke v pisni obliki prejele po pošti v mesecu dni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta