Novi posek drevesa v Celju vznemiril občane

Rozmari Petek Rozmari Petek
27.03.2024 17:00

Zakaj je moral pasti mogočni pajesen v Maksimiljanovem parku?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V parku, ki je šele decembra dobil svoje ime po obglavljenem škofu Maksimiljanu, so "obglavili" tudi mogočno drevo. 
Rozmari Petek

V Celju so le nekaj sej nazaj občinski svetniki potrdili, da se okolica okoli protestantske cerkve sv. Maksimiljana v Celju preuredi park in dobi ime po obglavljenem škofu Maksimiljanu. Pravzaprav je zelenica s potmi in mogočnim pajesnom že leta obstajala, le posebnega imena ni imela. Mnogi so si od tega vseeno veliko obetali - Celjsko društvo Baza je uredilo celo Maksimiljanovo drevesno pot, zato jih je toliko bolj presenetil posek ravno največjega in najbolj mogočnega drevesa v parku. "Enostavno nerazumljivo. Morda strokovnjaki vedo nekaj, česar mi, laiki, ne vemo," so zapisali ob objavi obglavljenega pajesna. "Lansko leto nas je Celjsko vreteno vodilo po Drevesni poti Maksimilijanovega parka. Z delavnicami in prireditvijo, kar je sofinancirala tudi celjska občina, smo se trudili pokazati dobre plati ohranjanja rastlinskega sveta v parku. Zvenelo je in skoraj smo že upali, da bo Celje ohranjalo dodano vrednost zelenih površin z zelenimi vzorci. Žal ni zvenelo zadosti močno," so še zapisali ob štoru.

Zakaj je moralo drevo pasti, so pojasnili na Mestni občini Celje. Kot so uvodoma dejali, javno podjetje Zelenice že nekaj časa opravlja preventivne preglede dreves s strokovnjakinjo arboristko. "O tem smo javnost obvestili v februarju. Pri natančnem pregledu mogočnega pajesna so ugotovili, da je bilo v krošnji drevesa veliko suhih debelejših vej, na deblih (drevo je bilo večdebelno) je bilo opaziti večje horizontalne odlome, debla pa so se med sabo že začela odrivati, kar precej zmanjša trdnost in stabilnost drevesa. Zaradi varnosti ljudi in premoženja smo sprejeli težko odločitev, da drevo odstranimo. Pajesen je poleg tega tujerodna invazivna vrsta, ki jo je potrebno odstraniti po Uredbi o tujerodnih invazivnih vrstah," so opisali. Dodali so, da bodo ob bližajočem svetovnem dnevu Zemlje posadili okoli 55 novih dreves, jeseni pa je predvidena obsežna zasaditev 200 dreves. "Zavedamo se, da takšnega drevesa ni moč nadomestiti takoj, vsekakor pa bomo z zasajevanjem novih dreves nadaljevali," so še dodali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta