Najbolj kulturna šola leta 2024 je v Savinjski dolini. To je Osnovna šola Petrovče

Brina Kerič Brina Kerič
19.10.2024 06:00

Komisijo so prepričali s kakovostnim, raznolikim in prodornim kulturnim delovanjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naziv "najbolj kulturna šola 2024" je prejela OŠ Petrovče
Nikola Predović

Naziv "kulturna šola", ki ga je letos pridobilo 67 slovenskih šol, podeljuje Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije. Naziv "najbolj kulturna šola leta 2024" pa je šel na Savinjsko v Osnovno šolo Petrovče.

Kultura je področje, ki je za obstoj naroda izjemnega pomena

Kot so utemeljili, je komisijo OŠ Petrovče prepričala s kakovostnim, raznolikim in prodornim kulturnim delovanjem. Šola namreč kulturne vsebine skrbno nadgrajuje in dopolnjuje ter stremi k inovativnosti, kreativnosti in prodornosti, učitelji pa vodijo različne dejavnosti, v okviru katerih se učenci spoznavajo z likovnim ustvarjanjem, lutkami, glasbo, folkloro, plesnimi koraki, kreativnim pisanjem in fotografiranjem. Da je njihova šola najbolj prepoznavna po plesu, ki je ena od najbolj množično obiskanih dejavnosti učencev, je povedala ravnateljica Ksenija Senegačnik. "Smo večkratni državni prvaki in podprvaki Šolskega plesnega festivala v ekipni kategoriji in v plesni kompoziciji, učenci redno sodelujejo tudi na območnih in regijskih srečanjih folklornih skupin. Na šoli so zagotovo nepogrešljivi pevski zbori, pevci solisti, instrumentalisti in dramske skupine. Različne kulturne dejavnosti pogosto povežemo na prireditvah, številne od njih imajo tudi dobrodelno noto. Naša šola diha s krajem in občino, saj je vpeta v številne krajevne in občinske kulturne prireditve," je dejala. Učence v kulturno dogajanje vključujejo že od prvega razreda, s čimer se tudi razlikujejo od ostalih sedmih finalistov, saj pomen kulture privzgajajo že od vstopa v šolo, priložnost sodelovanja in udejstvovanja pa pedagogi ponudijo slehernemu posamezniku. "Tako otroci spoznavajo svoje talente in jih bogatijo. Kultura je namreč področje, ki je za obstoj naroda izjemnega pomena. Če mladim privzgojimo ta odnos in to zavedanje, ocenjujem, da lahko naredimo korake v prihodnost, ki se nam je ni treba bati. Še zlasti pomembno je to zavedanje v času multikulturnosti in globalizacije, ki smo ji danes priča," je še dodala Senegačnikova.

Kot je povedala ravnateljica, je kultura področje, ki je za obstoj naroda izjemnega pomena.
Nikola Predović

Projekt Kulturna šola že 18. leto uspešno promovira prisotnost in razvoj kulture v osnovnih šolah. "Kulturna šola spodbuja kulturno vzgojo, omogoča ustvarjalnost mladih na raznolikih umetnostnih področjih, podpira kakovostne dosežke, skrbi za izobraževanje mentorjev ter stremi k temu, da bi postale šole žarišča kulturnega dogajanja v svojih lokalnih okoljih," je poudaril Tomaž Simetinger, pomočnik direktorja za program JSKD. Z namenom spodbujanja kakovostnega načina preživljanja prostega časa JSKD v okviru projekta Kulturna šola letno pripravi več kot 1000 različnih prireditev za otroke in mladino.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta