Jutri in v soboto reli po Savinjski dolini: Po dolini zelenega zlata se bo širil vonj po bencinu

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
24.08.2023 18:00

Pod okriljem Avto-moto društva Vili danes in jutri poteka prvi reli z imenom Dolina zelenega zlata. Sodeluje več kot 45 dirkačev iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damjan Zabukovnik

Po Savinjski dolini bo jutri in v soboto odmevalo brnenje motorjev in slišati bo cviljenje gum. Pod okriljem Avto-moto društva (AMD) Vili namreč tam poteka prvi reli z imenom Dolina zelenega zlata. Na tekmovanje se je prijavilo več kot 45 dirkačev, ki prihajajo iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške. Reli bo letos imel devet hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 81 kilometrov, dirkalo se bo v občinah Žalec, Polzela in Braslovče. V duhu nedavnih dogodkov v Sloveniji so se organizatorji odločili, da bodo del startnin namenili v dobrodelne namene za pomoč prizadetim v poplavah.

Ideja o samostojnem reliju je tlela že več let

Povsem nov reli v Sloveniji organizira mlado društvo dirkaških navdušencev AMD Vili iz okolice Žalca, ki je član Zveze za avto šport Slovenije (AŠSLO). Kot je izpostavil predsednik društva Mitja Aubreht, so o organizaciji tovrstnega dogodka razmišljali že dlje časa, letos pa so željo končno uresničili: "Ideja o samostojnem reliju je tlela že več let. Priprave so bile zelo intenzivne, saj se s tovrstno organizacijo srečujemo prvič, a k sreči imamo izjemno podporo AŠSLO in Občine Žalec. Glede na to, da smo v društvu sami reli navdušenci, nam je bilo vse skupaj v veliko veselje in tudi izziv." Aubreht je tudi prepričan, da bo dvodnevni reli zelo atraktiven, tako za dirkače kot za gledalce." Navdušenosti nad novim relijem, sedmim v državnem prvenstvu zapovrstjo, ne skrivajo niti pri AŠSLO. "Veseli nas, da so se športni navdušenci iz Savinjske doline, ki so v preteklih letih pomagali in delovali pri organizaciji obstoječih relijev, tokrat odločili organizirati lastnega, ki že letos šteje za državno prvenstvo Slovenije v reli panogi. Predvsem pa si želimo, da vse posadke pridejo varno do cilja, da gledalci dobijo pravo mero adrenalina in atraktivnih voženj in da po Savinjski dolini za dan ali dva zarohnijo dirkalniki in zadiši po bencinu," je poudaril Rado Raspet, predsednik AŠSLO. Z več kot 45 dirkači se bo na novi cestni preizkušnji pomeril tudi trenutno vodilni v točkovanju državnega prvenstva v letošnji sezoni Marko Grossi, po Savinjski dolini pa se bo s svojim dirkaškim avtomobilom podal tudi večkratni zaporedni državni prvak Rok Turk.

Za vse predstavlja svojevrsten izziv

Izvedbo športnega dogodka podpira tudi Občina Žalec, kjer izpostavljajo, da je reli dirka edinstvena izkušnja in novost v občini in zato tudi zanimiva za gledalce. "Za vse nas predstavlja svojevrsten izziv, s katerim smo se skupaj z organizatorjem AMD Vili, sosednjimi občinami Braslovče, Polzela, Prebold in lokalnim zavodom ZKŠT Žalec z veseljem spoprijeli. Verjamem, da se bodo dirkači in gledalci pri nas dobro počutili, spremljali zanimive preizkušnje in na začetku in koncu obiskali Fontano piv Zeleno zlato," je dejal Janko Kos, župan občine Žalec. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta