Inženirka, inženir naj bo! ali kako usmeriti mlade v tehniške poklice

Klara Podergajs Klara Podergajs
25.06.2021 07:05
Na I. gimnaziji v Celju so pripravili srečanje za dijake skupaj z iniciativo Inženirke in inženirji bomo!, naslovili so ga Ne teslo, Tesla bom
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V pogovoru sta sodelovala tudi dva inženirja iz celjske regije, levo spodaj je Patricija Krt, zraven pa Jernej Bule. Zgoraj Teja Primožič, ki je vodila pogovor, in je projektni vodja razvoja aplikacije KAMbi, zraven je inženir Uroš Kerin.
Klara Podergajs

Na pogovor so povabili inženirke in inženirje, da so predstavili svoje delo, študij in kako so se odločili za svojo poklicno pot. Veliko mladih se vsak dan sprašuje, kam jih bo zanesla poklicna pot, tudi če že stopajo po določeni poti. Še zlasti se s to dilemo srečujejo dijaki v zaključnih letnikih.

Porušeno ravnovesje

Edita Krajnović, soustanoviteljica projekta Inženirke inženirji bomo!, je mlade nagovorila, da se odločijo za pot, ki jih osrečuje, in se sprašujejo troje: "Najprej se ves čas sprašujte, kaj radi delate, ali imate kakšen hobi, pri katerem vam čas neverjetno hitro mine. Ali ne bi bilo lepo, da tudi v poklicu dan hitro mine? Potem morate vedeti, ali ste pri tem hobiju dobri, na koncu pa se vprašajte, ali okolje to potrebuje in ali je kdo pripravljen plačati za to. Z leti leta se bo to spreminjalo, zato se morate omenjeno ves čas spraševati." Poudarila je še, da v družbi potrebujemo vse poklice v pravih razmerjih: "To ravnovesje je pri nas in v svetu porušeno." Dr. Jure Knez iz trboveljskega Dewesofta je povedal, da bi se lahko njihovo podjetje dvakrat hitreje razvijalo, če bi imelo več inženirjev. Krajnovićeva je izpostavila tudi, da je 33 do 85 odstotkov poklicev prihodnosti še neodkritih.

Od zanimanja do poklica

Na pogovor so povabili Patricijo Krt, inženirko agronomije, strokovnjakinjo za razvoj novih proizvodov v Pivovarni Laško Union, nominiranko za inženirko leta 2020. Svoje izkušnje je podelil tudi Jernej Bule, inženir telekomunikacij, ki dela kot vodja informacijskih virov v KLS Ljubno. Uroš Kerin je inženir elektrotehnike, pomočnik direktorja s področja za upravljanje sredstev in projektov in vodja Diagnostičnega analitskega centra ELES. Četrti sogovornik je bil Nejc Koračin, inženir strojništva, samostojni raziskovalec v farmacevtskem razvoju v Krki.

Govorniki so se za študije in poklice odločili po svojih zanimanjih in hobijih. Jernej Bule se je s tehnologijo začel spoznavati ob računalniških igricah, spoznal varnostne sisteme: "Vsak dan moraš vstati z nekim ciljem, moj je bil, da pomagam drugim. Inženirski poklic računalničarja ti da to, da lahko vsak dan nekomu pomagaš." Uroš Kerin je tehnično znanje pridobival že v srednji tehniški šoli, tudi fakulteta za elektrotehniko mu je "dala vraga", kot je povedal, je pa vesel, da lahko s svojim poklicem ustvarja boljšo družbo: "Ni lahko biti inženir. Ni tako spoštovan kot drugi poklici. Ne znajdeš se na naslovnicah časopisov. Drugje je ta poklic bolj cenjen. Upam, da bomo tudi v Sloveniji dosegli ta preskok."

Patricija Krt ima od nekdaj rada naravo. Ob koncu srednje šole je želela postati zobozdravnica, potem ko je opravila obsežno anketo, pa je ugotovila, da je njena poklicna pot v naravoslovju. Po spletu okoliščin jo je pot privedla do študija agronomije. Nejc Koračin svojega prvega inženirskega srečanja ne bo nikoli pozabil, ko je zaradi vezanja novoletnih lučk brez elektrike ostala cela hiša. V dijaških letih je še pobližje spoznal tehniko in ugotovil, da je prava zanj. Ob vpisu na študij strojništva je v svojem košarkarskem klubu povedal, da bo končal kariero profesionalnega športnika in se lotil študija.

Vse okoli nas je delo inženirjev

Kot so še povedali sogovorniki, je treba študentska leta dobro izkoristiti. Izkoristiti priložnosti, počitniško delo ali priložnosti za delo v tujini. Uroš Kerin in Patricija Krt sta za nekaj časa Slovenijo zamenjala s tujimi državami in si tako nabirala izkušnje. "Ko se odseliš, je vse, kar imaš, človek, ki je s tabo, drugače si sam, nimaš direktne podpore širše družine. Delaš 17 ur na dan, a to ne gre v nedogled. Nisem vedela, kako pomembni so prijatelji, šport, zdaj cenim vsako minuto svojega časa," je povedala Krtova. Mladim svetuje, da se poglobijo vase, da odkrijejo, kaj jim je poklicno blizu, najdejo koga, ki opravlja ta poklic, in "skočijo v vodo". "Ugriznite v jabolko, ne bojte se. Nikoli ne bo tako težko, kot je bilo našim staršem, ki takih priložnosti niso imeli. Izkoristite prednosti Evropske unije. A ne precenjujte se. Najdite svojo pot, študirajte, da boste boljši, ne prenehajte se učiti," svetuje Kerin. Nejc Koračin je izpostavil, da je biti inženir poslanstvo, vse, kar vidimo okrog nas, je delo inženirjev, je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta