Gorenje zapira obrat v Rogatcu, župan: S tem so grozili že štiri leta!

Rozmari Petek Rozmari Petek
08.10.2024 10:30

Predvidoma avgusta 2025 naj bi Gorenje dokončno zaprlo svoj proizvodni obrat v Rogatcu, v katerem je trenutno zaposlenih 120 ljudi. "Drži," je za Večer potrdil župan Rogatca Martin Mikolič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Rogatcu so izdelovali zgolj komponente za tovarno v Valjevo. 
V Rogatcu so izdelovali zgolj komponente za tovarno v Valjevo. 
Neznan

Avgusta naslednje leto naj bi Gorenje dokončno zaprlo svoj proizvodni obrat v Rogatcu, v katerem je trenutno zaposlenih 120 ljudi, so poročali nekateri mediji, najprej Štajerski val. "Drži," je za Večer potrdil župan Rogatca Martin Mikolič. "S tem grozijo že vsaj tri do štiri leta. Nekateri zaposleni so imeli tega že 'poln kufer'. Jih razumem, težko je vsak dan priti v službo ne vedoč, koliko časa jo boš še imel," je dejal Mikolič. Kot je pojasnil, se je v četrtek, ko je vodstvo zaposlenim na zboru delavcev sporočilo novico, predstavnik Gorenja oziroma Hisensa kot lastnika Gorenja oglasil tudi pri njemu. "V tem obratu tako ali tako niso delali za nikogar drugega kot za tovarno Valjevo, kjer poteka proizvodnja hladilno-zamrzovalnih aparatov. Nič niso delali za Velenje. Niti za koga drugega. Sedaj je očitno ceneje te komponente uvažati iz Kitajske," opisuje Mikolič.

Gorenje sicer v Velenju vedno išče delavce, zato je zaposlenim ponudilo možnost dela v Velenju; obljubili so jim celo dodatek za dolgo vožnjo. "Ampak, saj veste, pot do Velenja traja več kot uro, tako da mislim, da je takšna obljuba bolj za lase privlečena," dodaja župan. V obratu je sicer zaposlenih 55 njihovih občanov, ostali prihajajo iz sosednjih občin. Bodo našli delo v domačem okolju? "Tega nikoli ne veš, zato mi seveda ni vseeno, kaj se bo z njimi zgodilo. Imamo sicer nekaj manjših delodajalcev v kraju, nekatera podjetja so ravno v fazi širitve," upa župan, ki se nadeja, da bo Gorenje za objekt in zemljišče morda le našlo kakšnega dobrega investitorja, ki bo obenem tudi dober zaposlovalec.

Kot je dodal, je tudi sam čustveno vezan na obrat, saj je v njem deset let delal kot vodja razvoja. "Takrat smo bili samostojno hčerinsko podjetje z lastnim razvojem. Sedaj lastnega razvoja niso več imeli, tudi tehnologija se je povsem spremenila." V roku meseca dni naj bi se vodstvo občine in podjetja ponovno sestali. 

Kot so danes potrdili tudi v Gorenju oziroma Hisensu, bodo obrat v Rogatcu konec avgusta 2025 zaprli, proizvodnjo pa močno zmanjšali že s koncem letošnjega leta. Vsem 120 zaposlenim bodo ponudili delo v Gorenjevih tovarnah v Velenju. Če tega ne bodo sprejeli, jim bodo izplačali odpravnino.  

"Obrat v Rogatcu zapiramo, ker z izdelavo komponent na tej lokaciji nismo več konkurenčni. Proizvodnja hladilno zamrzovalnih aparatov, za katere komponente izdelujejo v Rogatcu, namreč že leta poteka v Valjevu v Srbiji. Pri izdelavi aparatov smo pod hudim cenovnim pritiskom, zato bomo po zaprtju obrata v Rogatcu komponente nabavljali pri zunanjih dobaviteljih. Prav tako pa nekaterih izdelčnih linij hladilno zamrzovalnih aparatov, za katere smo v Rogatcu izdelovali komponente, ne proizvajamo več oziroma aparati nimajo več takšnih komponent, kot jih v obratu v Rogatcu še lahko izdelujemo. 

Vsem zaposlenim bomo ponudili ustrezno drugo delo v tovarnah Gorenja v Velenju, kamor bomo tudi organizirali avtobusni prevoz, izkušene zaposlene namreč v naših tovarnah potrebujemo in jih želimo obdržati. Ker pa so prometne povezave do Rogatca dokaj neugodne in bi vožnja trajala več kot eno uro v eno smer, smo zaposlenim, ki bodo sprejeli delo v Velenju, zaradi tega ponudili poseben dodatek k plači. Če se za delo v Velenju ne bodo odločili, jim bomo izplačali odpravnino.

Objekt v Rogatcu bomo dokončno zaprli konec prihodnjega leta, za objekt skupaj z zemljiščem bomo najverjetneje iskali novega lastnika, torej začeli postopek prodaje," so odgovorili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta