(FOTO) Ob dnevu zmage: Najpomembnejša vrednota je mir

Brina Kerič Brina Kerič
09.05.2024 21:19

V Topolšici so tradicionalno obeležili dan zmage. "Osnova za mir je, da starši otroke učimo vrednot, med katerimi je zelo pomembno medosebno spoštovanje," meni Boris Goličnik, župan Občine Šoštanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Klakočar Zupančič, predsednica DZ, si želi predvsem miru.
Brina Kerič

9. maj v Topolšici praznujejo kot trojni praznik: dan zmage, dan Evrope in krajevni praznik. Vsako leto v počastitev vseh treh praznikov Krajevna skupnost Topolšica, Občina Šoštanj in Mestna občina Velenje pripravijo osrednjo slovesnost ob dnevu zmage in položijo vence pri spominski plošči zraven spominske sobe. Topolšica je bila eno od petih evropskih prizorišč, kjer so zavezniki leta 1945 dosegli podpis brezpogojne kapitulacije nemških oboroženih sil. 9. maja je namreč nemški generalpolkovnik Alexander Löhr, poveljnik nemške armade E, podpisal kapitulacijo nemških sil za Jugovzhodno Evropo.

Strpnost, solidarnost, spoštovanje, mir

"Ob dnevu zmage si želim predvsem miru. Želim si, da demokratične vrednote ne bi bile ogrožene, da svetu ne bi bilo treba več čez grozote, čez kakršne je šel v prejšnjem stoletju. A to so le želje, saj nedaleč stran divjata dve vojni. Sprašujem se, ali se ljudje resnično ničesar ne naučimo iz zgodovine, ali mora iti vsaka generacija čez svojo lastno tragedijo, da spozna, kakšna vrednota je živeti v miru," je ob obeležitvi dneva zmage povedala Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora. 9. maj je sicer tudi dan Evrope, s katerim obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne deklaracije Roberta Schumana, s katero je predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala mir med narodi Evrope. Njegov predlog velja za začetek današnje Evropske unije. "Evropa je bila skozi celo zgodovino nemiren kontinent, Evropska unija je rezultat prizadevanj ljudi, da bi različni narodi, različne veroizpovedi živeli skupaj v miru," je povedala Klakočar Zupančičeva.

Dan zmage, Topolšica, 2024
Brina Kerič
Dan zmage, Topolšica, 2024
Brina Kerič

Dnevu zmage pripisujemo premajhen pomen

"Dogodki, ki jih vsako leto obeležujemo v Topolšici so zelo boleči, saj je bilo prelite veliko krvi, da smo danes lahko svobodni," je povedal Peter Dermol, župan Mestne občine Velenje. "Ne želimo si, da bi naši otroci, naši zanamci polagali vence nam tako kot mi polagamo vence našim predhodnikom," je povedal. "Strpnost, solidarnost, medčloveško spoštovanje so tisto, kar potrebujemo, da ljudem ne delamo krivice, da se počutijo varne, da imajo občutek miru. Če imamo to, sem prepričan, da lahko živimo v dobrem in kvalitetnem okolju," je še povedal Dermol. "Osnova za mir je, da starši otroke učimo vrednot, med katerimi je zelo pomembno medosebno spoštovanje," pa pravi Boris Goličnik, župan Občine Šoštanj. "Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da naši otroci ne bodo doživeli tega, kar so doživeli naši predniki," je jasen Goličnik. Kljub tradicionalni prireditvi v spomin na dan zmage, se mu zdi, da temu dnevu pripisujemo premajhen pomen. "Že leta si prizadevamo, da bi bila to državna proslava. Zdi se mi, da je to bil tak dogodek, ki si zasluži več pozornosti. Če nam do danes ni uspelo, da bi bila tukaj državna proslava, sem prepričan, da nam bo to uspelo prihodnje leto, ko bomo obeležili 80. obletnico," je jasen Goličnik.

Dan zmage, Topolšica, 2024
Brina Kerič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta