Celjsko

Celjska koča: Če ne hotel, pa planinska koča

Rozmari Petek Rozmari Petek
24.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Celjska Koca

Medtem ko je po obilni pošiljki snega na Celjski koči znova živahno, je v ZPO Celje, ki upravlja celotno Celjsko kočo, še kar nekaj nervoze. Potem ko je podjetje Petra Piška, znanega prevoznika in celjskega svetnika, po komaj pol leta obratovanja odpovedalo najemno pogodbo, imajo sicer šestmesečni odpovedi rok, podjetje ZPO že v drugo poskuša najti novega najemnika. Prvi januarski razpis je bil neuspešen, v drugo so pričakovano mesečno najemnino občutno znižali; ta za gostinski in nastanitveni del Celjske koče ne znaša več dobrih štiri tisoč evrov - Pišek je takrat ponudil celo 4500 evrov, temveč 2900.

V petek se izteče rok, do katerega naj bi se prijavili novi potencialni najemniki Celjske koče. "Nekaj interesentov nas je poklicalo. Zanimali so jih določeni detajli, pisne ponudbe pa še nihče ni oddal," je včeraj pojasnil vodja Celjske koče pri podjetju ZPO Gregor Bezlaj. Kot dodaja, je zdaj odprta tudi možnost prekategorizacije hotela v drugo obliko nastanitvenega obrata, bodisi v hotel z manj kot tremi zvezdicami, kot jih ima hotel zdaj, bodisi v planinsko kočo ali planinski dom. "S kategorizacijo so povezani tudi določeni predpisi in standardi. Ker se Celjska koča srečuje s težavami s kadri, lahko objekt z manj zvezdicami obvladuješ z manj kadra. Če ima na primer hotel tri zvezdice, mora recepcija obratovati dvanajst ur, če ima dve zvezdici, lahko recepcija obratuje le osem ur dnevno," je opisal Bezlaj. Takšna ureditev Celjanov, ki radi obiskujejo to lokacijo, ne bi motila, saj so mnogi v teh dneh nostalgično obujali spomine na čase, ko je na Celjski koči dejansko stala koča. Bezlaj ob tem zagotavlja: "Iščemo pozitivno rešitev za vse obiskovalce, nas, upravljavce, in bodoče najemnike. V vsakem primeru bomo zagotovili, da bo Celjska koča še naprej aktivna točka in da se v nobenem primeru ne bo zaprla."

Optimizem vsem skupaj vrača tudi obilna pošiljka snega, zaradi katere so v ponedeljek na Celjski koči končno lahko začeli smuko. Smučišče še naprej upravlja družba ZPO - to ni del najemne pogodbe. Enako velja za druge pustolovske dogodivščine na Celjski koči. Smučišče obratuje od 9. do 16. ure, nočna smuka je organizirana od 17. do 20. ure. Cene nekaterih vozovnic so predvsem zaradi dviga stroškov energentov po več kot štirih letih morali dvigniti. Celodnevna vozovnica je tako dražja za štiri evre in znaša 20 evrov. Niso pa spreminjali cen vozovnic za šolarje, ki so pri njih v šoli v naravi, in za športne dneve, ki se jih udeležujejo mladi. "Saj se tudi šole srečujejo s podražitvami," pojasni Bezlaj. "Smučanje na Celjski koči je tako še vedno med najugodnejšimi," dodaja. Upa le, da bo sezona trajala čim dlje.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?