Belo Velenje, pravljično Celje, a tako drugače kot še do predlani

Rozmari Petek
23.12.2021 06:10

Mestni občini poskušata praznike vseeno pričarati občanom, a se prilagajata razmeram. "Ne upamo veliko vabiti, ker se bojimo gneče," odkrito pravijo v Celju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pravljična dežela v Celju - nanjo so se zelo pripravljali, izvedba pa je precej okrnjena.
Matevž Kostanjšek

Tako Celje kot Velenje po okrašenosti ne zaostajata v primerjavi s prejšnjimi leti. Obe mestni občini poskušata praznike polepšati z dogodivščinami na snegu (sicer so zaradi otoplitev tudi te vprašljive), dogodkov pa je letos le za vzorec. V Celju prazničnih koncertov - z izjemo dejavne Glasbene šole Celje, ki je v minulih dneh imela veliko koncertov - ni, v Velenju pa jih selijo v dvorano Doma kulture. V tem tednu je tako namesto na trgu občanom v dvorani zapela Nuša Derenda, v dvorani načrtujejo še koncerte Aleksandra Mežka in zasedbe Batista Cadillac, nekaj dogodkov selijo na splet, na silvestrovo pa naj bi občane poleg dedka Mraza razveselili še potujoči podokničarji, ki bodo med 16. in 19. uro z glasbo in plesom delili veselje ob izteku starega in prihodu novega koledarskega leta.

Pripravili, a ne bo nič

Takšen je vsaj trenuten, že vsaj enkrat spremenjen plan. "Pripravili smo bogat program prazničnih koncertov in dogodkov, ki bi - skupaj z gostinsko in kulinarično ponudbo - zadnje dneve decembra pod imenom Čarobna promenada potekal na Titovem trgu. Zaradi ukrepov, povezanih s covidom-19, ki se pred koncem leta niso sprostili, smo na Festivalu Velenje pripravili nov scenarij, po katerem nekaj koncertov selimo v dvorano Doma kulture Velenje, kar nekaj dogodkov pa moramo žal odpovedati," pravijo v Festivalu Velenje. Zadnji dan v letu bodo v kulturnem domu pripravili gledališko predstavo Butalci v izvedbi domačega gledališča. Sicer pa se bo do konca leta zvrstilo še kar nekaj predstav za najmlajše, številne delavnice ter dva praznična ciklusa v Kinu Velenje, Novoletne iskrice za najmlajše in Decembrska romantika za starejše. Vsak cikel ponuja po štiri filmske uspešnice.

Bela dežela ob Domu kulture v Velenju
Peter Žagar

"Na ploščadi pred Domom kulture Velenje je iz recikliranega lesa postavljen Praznični gozdiček, ki ga sestavlja 30 smrek, na katerih so izpisane tople besede. Tam lahko obiskovalci prisluhnejo prazničnim napevom in morda kakšno lepo željo ali opogumljajočo misel za prihajajoče leto tudi vržejo v nabiralnik dobrih misli in želja. Na travniku ob Domu kulture se razprostira čudovita Bela dežela, ki v vsej svoji lepoti zažari v večernih urah. V njej je zimsko vzdušje pričarano z belim mestom, otroki, ki uživajo v majhnih radostih, in živalmi, ki sodijo v ta veseli čas. Obiskovalci se lahko za tople spomine fotografirajo v prazničnem okvirju. Palčki iskalčki vse male nadobudneže vabijo, da jih poiščejo na prav posebni poti po praznično okrašenem mestu. Vsak izmed sedmih palčkov sprehajalcu sporoči prav posebno željo in spodbudno misel, prav tako pa namigne, kje bo srečal naslednjega. Pot se začne pri kipu Rudarja na Titovem trgu," opisujejo organizatorji.

Tudi s QR-kodami

Festival Velenje je na vrhove izbranih okoliških hribov, v primestne zaselke in ob najbolj priljubljene sprehajalne poti postavili še posebne novoletne smrečice z lepo mislijo, vse pa so opremljene tudi s QR-kodo, ki vodi do glasbene popotnice. "Srečate jih lahko na Vodemli, Lubeli, na Jakcu, v Sončnem parku, pri Vili Čira-čara na Visti, v Cirkovcah, na Plešivcu, na Grajskem hribu, na Šaleškem gradu in ob Škalskem jezeru," še naštevajo v Festivalu Velenje, v katerem skrbijo za decembrsko dogajanje.

V Celju so pred dnevi odprli tradicionalno Pravljično deželo. Vendar ni takšna, kot so je najmlajši vajeni. "Dopoldan imamo vseeno sprehode s pravljičnimi vilami, a le za šole, ki so že v svojih mehurčkih," opisuje avtorica Pravljične dežele Vladimira Skale. "Popoldan ničesar ne napovedujemo, da ni prevelike gneče. Bolj je vse namenjeno družinam, ki so tudi že v svojih mehurčkih. Imamo posnete interpretacije pravljic, tako avdio kot video različice, te dni se bo enkrat popoldne v kočiji mimo pripeljal Božiček," napoveduje Skaletova. "Upali smo, da bomo lahko izpeljali tudi tradicionalno otroško silvestrovanje, a kot kaže, s tem ne bo nič," dodaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta