Znebite se zmot o zdravju: Ali lupina pri sadju res vsebuje največ hranilnih snovi?

Bonbon Bonbon
20.07.2022 06:00

Nutricionisti svetujejo, naj vsaj dvakrat na teden jemo ribe. Ob tem preberite še nekaj drugih nasvetov in videli boste, zakaj je dobro, da jih upoštevamo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ali so ženske večja žrtev artroze?

So.

Medtem ko ženske in moški do 50. leta v enaki meri zbolijo za artrozo, torej obolenjem hrustanca, pa so ženske po tem letu njegova večja žrtev. To pojasnjujejo s tem, da ni več zaščitnega učinka njihovih spolnih hormonov.

Lupina pri sadju vsebuje največ hranilnih snovi?

Ni res.

Lupina večine vrst sadja vsebuje največ netopnih vlaken, med drugim dobrodošlih za pravilno delovanje črevesja. Odvisno od skrbi za sadna drevesa pa lahko lupina vsebuje tudi škodljive sestavine, denimo pesticide in insekticide. Če hočete sadje jesti neolupljeno, ga dobro operite pod vodnim curkom, otroci in starejši pa naj bi ga uživali olupljenega.

Profimedia

Menstruacija spremeni počutje ženske

Drži.

Od 65 do 86 odstotkov žensk v reproduktivnem obdobju vsak mesec čuti vsaj eno znamenje depresije. Vzrok čustvenih sprememb posledice menstruacije tiči v hormonih. Omiliti jih je mogoče z zdravili zoper depresijo, ki jih je seveda treba jemati pod zdravnikovim nadzorom.

Nahrbtnik poškoduje otrokov hrbet?

Da.

Če ste otroku težko šolsko torbo nadomestili z enako težkim nahrbtnikom, niste nič storili za njegov hrbet. Prevelika teža lahko povzroči deformacije hrbtenice in bolečine v mišicah. Dovoljena teža, ki jo lahko prenaša in ki mu ne povzroči poškodb, je desetina njegove telesne teže. Poleg tega je pomembno, da sta naramnici enako široki in da zagotavljata enakomerno obtežitev obeh ramen.

Rdeče meso okrepi simptome artritisa?

Da.

Raziskave so potrdile, da imajo ribe, sadje in zelenjava ob artritisu (= akutnem ali kroničnem vnetju sklepa) zaščitni učinek, vendar pa lahko nekatera živila zdravstveno stanje poslabšajo. Na spisku nezaželenih živil je tudi rdeče meso, saj vsebuje snovi, ki spodbujajo vnetne procese. Zdravniki zato priporočajo sredozemsko prehrano: veliko sadja, zelenjave, rib in belega mesa.

Radikalne diete vplivajo na plodnost?

Da.

To vsaj trdijo španski zdravniki. Njihova raziskava je pokazala, da skrajne diete organizma ne oskrbijo z zadostnimi količinami folne kisline, vitaminov in rudninskih snovi, potrebnih za normalno delovanje reproduktivnega sistema.

Telesna aktivnost poveča tek?

Ni res.

Močno razširjeno je mnenje, da ukvarjanje s športom in telovadba povečata potrebe po hrani, vendar je resnica prav nasprotna. Intenzivna telesna aktivnost zmanjša potrebo po hrani. To bo zagotovo razveselilo tiste, ki bi radi shujšali, oziroma jih bo spodbudilo k vadbi.

Je zobna nitka koristna?

Je.

Zobna nitka je celo neizogibna sestavina ohranjanja higiene, pa ne le higiene ustne votline. S temeljito higieno te votline namreč preprečimo, da bi škodljivi mikroorganizmi med dlesnijo in površino zoba prodirali v druge dele telesa in druge organe, ki jim lahko škodujejo.

Canstockphoto

Ali zdravo življenje pomaga preprečiti alzheimerjevo bolezen?

Da.

Zdravniki trdijo, da pomenijo zdrave življenjske navade, predvsem telesna aktivnost in zdrava prehrana, pomembno obliko preprečitve bolezni, ki so v zadnjem času vse bolj razširjene.

Ali predebeli ljudje prej umrejo?

Da.

Debelost je velika nevarnost pri obolenju krvožilnega sistema in sladkorni bolezni. Ustrezne raziskave so ugotovile, da si predebeli/pretežki ljudje življenje zaradi neustrezne prehrane skrajšajo kar za dve do pet let.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta