Zakaj se že stoletja šminkamo: Z ličili okolici sporočamo reči, ki se jih niti ne zavedamo

Bonbon Bonbon
26.05.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ustnice so okras ženskega obraza, njegov najbolj čutni in privlačni del. So simbol ženskosti, privlačijo poglede, izvabljajo poljube, so zaželene, vendar tudi zahtevne. Z redno nego bodo ostale lepe in zaželene. Včasih si želimo ustnice poudariti, kdaj pa kaj dodati ali odvzeti. S pravilno izbiro šminke in pravilnim nanosom je to mogoče. Šminka je najbolje prodajan kozmetični proizvod na svetu. Številne ankete, s katerimi so preučevali ličenje žensk, so pokazale, da tudi ženske, ki se ne ličijo, nosijo v torbici brezbarven ali obarvan sijaj za ustnice.

Profimedia

Psihologi trdijo, da je izbira šminke jasno sporočilo moškemu spolu in razkriva značaj ženske, ki jo nosi. Po njihovem mnenju ženska z rdečo šminko sporoča, da je svobodna in pripravljena na zapeljevanje. Katera ženska vsaj enkrat v življenju ni želela poslati takega sporočila? Medtem ko z ličenjem oči poskušamo izraziti svoja čustva (ali ne trdimo vsi, da so oči ogledalo duše?), naj bi s šminko poskušali izraziti svoje strasti. Katero šminko torej izbrati? Močno rdečo ali nežno rožnato, sijočo ali mat? Ali moramo vedno uporabljati isto barvo ali jo menjavati glede na oblačila? Danes je vsaki ženski dostopna resnično široka paleta barv in tekstur. Ne glede na modne smernice pa v modi vedno ostajajo močne rdeče barve.

Profimedia

Nežna, svetla, skoraj neopazna barva šminke ali samo sijaj razkrivata čutnost in občutljivost ženske, ki jo uporablja. Lahko pa razkrivata tudi pomanjkanje poguma in sramežljivost. Intenzivne barve razkrivajo odločen karakter ženske in njeno odkrito seksualnost. Psihologi celo trdijo, da je ta odnos sorazmeren: močnejša in temnejša je barva šminke, močnejši sta seksualna želja in želja po osvajanju. Spominjajo, da sta bili v času panka moderni črna in temno vijolična barva šminke, vendar tudi nebrzdani spolni odnosi. Po drugi strani pa se feministke v 70. letih niso želele šminkati, saj so želele tako poudariti, da ženske niso spolni objekti. Kakorkoli že, šminka je vsekakor učinkovita in pomembna pomoč pri zapeljevanju. In najbolje jo je prilagoditi priložnosti.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta