Vsi obožujejo seksi ustnice: Tako jih boste ohranili v najbolj zapeljivi formi

Bonbon Bonbon
26.01.2021 06:00
V notranjih prostorih centralno ogrevanje, na prostem leden veter. Pomislite tudi na zaščito ustnic. Prav ustnice so eden najbolj zaposlenih delov telesa: sodelujejo pri jedi, pitju, govorjenju in poljubljanju. Ker so močno izpostavljene raznim vplivom, ni nič čudnega, da so zelo ranljive, še posebej pozimi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Suhe in razpokane ustnice

Ustnice so nežne in občutljive, ker v njih ni ne žlez lojnic, ki bi jim priskrbele zaščitni maščobni sloj, ne žlez znojnic, ki bi jih vlažile. Če k temu dodamo še mraz, veter in centralno ogrevanje, je jasno, da zelo trpijo.

Kako lahko ukrepate?

- Pijte veliko vode.

- Ustnice namažite z zaščitno kremo.

- Ne oblizujte jih z jezikom.

- Mislite na ustnice, ko se odpravite na kakšno potovanje. Spremembe temperature in vlažnosti zraka jih bodo močno izsušile.

Profimedia

Ranice v ustih

Ranice se lahko pojavijo v kateremkoli delu ustne votline, če se s površine odlušči košček sluznice. Na tem mestu nastane rdeča oteklina, z belo ali rumeno pikico na sredini. Te ranice so boleče, ker so živčni končiči zaradi njih ostali brez zaščitnega zgornjega sloja. Mnoge nastanejo kot posledica manjše praske v ustih. Ko se ugriznemo, ko ugriznemo trd kos kruha ali si premočno ščetkamo zobe in dlesni, se sluznica vname in zagnoji. Včasih so ranice znak, da smo izčrpani - lahko jih povzročijo stres, slaba prehrana ali kakšna hormonska sprememba. Če veste, kaj pri vas povzroča ranice v ustni votlini, se temu izogibajte, čeprav vsi vemo, da se vsakdanjemu stresu težko izognemo.

Kako lahko ukrepate?

- Premažite ranico z gelom za lajšanje bolečin. Ta gel preprečuje tudi otekanje in odpravlja neprijeten občutek v ustih.

- Izogibajte se kislim, začinjenim, slanim, trdim in tudi preveč mrzlim ali vročim jedem.

- Zobe in dlesni ščetkajte previdno, redno pa z zobno nitko čistite tudi medzobne prostore, da bi se izognili možni infekciji in vnetju.

- Usta sperite z medicinsko ustno vodo. Poskušajte grgrati slano vodo, saj ta deluje kot blago razkužilo.

Afte

Afte so posledica vnetja sluznice ustne votline, ki jo izzove glivica Candida albicans. Prizadene lahko dlesni, jezik, nebo, lica in ustnice. Simptomi so suha usta ter bel ali rumen izcedek na področju, kjer se je zaredila omenjena glivica. Če to področje drgnete, lahko tam nastanejo ranice. Akne se lahko pojavijo tudi zaradi slabe prehrane, sladkorne bolezni in uživanja zdravil, ki zavirajo imunski sistem. Lahko se pojavijo tudi po kakšni bolezni, ki načne človekovo odpornost, ali po uživanju antibiotikov, ki lahko porušijo naravno ravnovesje mikroorganizmov v ustih.

Kako lahko ukrepate?

- Tako vnetje sluznice lahko zdravimo z zdravili proti glivicam in naravnim živim jogurtom, ki bo zagotovil koristne bakterije v prebavnem sistemu.

- Pomaga tudi, če ustno votlino po vsaki jedi speremo z vodo, ki smo ji dodali malo soli.

Profimedia

Herpes

Spremembe, ki so znak herpesa, povzroča virus Herpes simplex, ki se pojavlja pri 40 odstotkih ljudi. Prenaša se zlasti s poljubljanjem. Ta virus pogosto miruje v živčnem tkivu in se od časa do časa prebudi zaradi gripe, prehlada, mraza, stomatološkega posega, stresa, izčrpanosti in nosečnosti. Začetni simptomi so zbadanje ali srbečica. Nato se na prizadetem mestu pojavijo mehurčki, ki počijo in se spremenijo v ranice, katerih celjenje je razmeroma dolgotrajno in boleče. Iz ranic nastane krasta, rdečica in blaga oteklina pa lahko trajata še kakšen dan ali dva po tem, ko kožna sprememba izgine.

Kako lahko ukrepate?

V lekarni lahko brez recepta kupite sredstva, ki blažijo bolečino, razkužijo prizadeto področje kože in ga oskrbijo z dovolj vlage. Da bi virus "utišali", nanesite na prizadeto mesto mast z aciklovirom, kakor hitro začutite zbadanje.

Upoštevajte tudi naslednja navodila:

- S prsti se ne dotikajte ranice herpesa in je ne prekrivajte z ličili, sicer se lahko okužba razširi.

- Uporabljajte le svojo brisačo.

- Pred in po nanosu zdravil si umijte roke.

- Izogibajte se poljubljanju.

- S prsti se ne dotikajte ranice ali kraste.

- Izogibajte se močno začinjenim in slanim jedem.

- Ustnice mažite z mazilom z zaščitnim faktorjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta