Vas žeja? Presenetite z nenavadnimi osvežilnimi napitki, uporabite lahko celo suho sadje

Bonbon Bonbon
02.06.2023 13:09

V vročih dneh je običajno prva misel, kako se odžejati in osvežiti. Osvežitev si običajno poiščemo pod prho, v bazenu ali v morju, toda žeja ostane, tudi ko pridemo iz vode. In poiskati je treba najboljšo pijačo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Če podležemo vplivu reklam, potem bomo iskali samo kakšno ledeno osvežitev, bodisi pijačo naravnost iz hladilnika ali pa takšno v kozarcu, polnem ledu. Seveda ni nujno, da je to najbolje za zdravje, a kdo bi sredi vročine in za povrh še popolnoma prepoten razmišljal o čem drugem kot zgolj o hladni osvežitvi?

Saj, nič ni narobe, če nam dobro dene, kar privoščimo si jo. A žeja bo manjša in telo nam bo bolj hvaležno, če bomo pili pijače, ohlajene zgolj na sobno temperaturo ali malo hladnejše. Ali pa si privoščImo sadne koktajle in različne pijače z dodatkom sadja, različne čaje, frapeje, ledeno kavo ali kaj drugega.

Če nam zgolj voda ne zadošča

Z odžejanjem in osvežitvijo pravzaprav ne bi smeli imeti težav. Tisti, ki se jim ne ljubi doma pripravljati različnih napitkov, lahko na policah prodajaln najdejo vse mogoče pijače, samo v hladilnik jih shranijo in pijejo, ko jih zažeja. Nekateri pa vendarle želijo nekaj več, se odžejati s kakšno posebno pijačo, prijateljem pripraviti pravšnjo osvežitev za prijeten poletni večer ali tudi za vroč popoldan. Skratka, imajo veselje s pripravo različnih pijač, najsi bo to frape, osvežilni poletni koktajl (alkoholni ali brezalkoholni), bovla, granita ali ledena kava. Ali preprosto kak zeliščni ali sadni čaj z različnimi dodatki. Če pa izrabimo možnost, da nam je dosegljivo tudi tropsko sadje, potem je možnosti za osvežilne in izvirne napitke še toliko več.

Profimedia

Uporabno suho sadje

Za pripravo osvežilnih napitkov lahko uporabimo tudi suho sadje. Jabolčne krhlje narežemo na kocke in jih damo v čaj iz hibiskusa, pustimo stati uro ali dve, da se čaj ohladi in se koščki krhljev nekoliko zmehčajo, in osvežujoč napitek je pripravljen. Morda dodamo še žličko cedevite ali podobnega vitaminskega pripravka in napitek je nared.

V bližnjevzhodnih državah poznajo vrsto naravnih napitkov za gašenje žeje - kako ne, ko pa so pri njih temperature večji del leta takšne, kot pri nas zgolj nekaj tednov. Tako je tam zelo priljubljen čaj iz hibiskusovih cvetov, ki je seveda nekaj povsem drugega kot čaj v filter vrečkah, kot ga večinoma uporabljamo pri nas. Če nam ne ustreza čaj sobne temperature, ki najbolj odžeja, dodamo ohlajenemu čaju nekaj kock ledu, rezino limone ali limete in žeje ne bo več.

V večernih urah lahko čaju (ne samo hibiskusovemu, tudi vsem drugim) dodamo nekaj kapljic ruma ali kakšnega aromatičnega likerja in tako dopolnimo okus, če ne maramo alkohola, pa bo za boljši okus dovolj tudi kak sadni sirup ali sveže stisnjen sadni sok.

Frapeji, ledene kave

Marsikomu poleti prijajo tudi nekoliko "močnejši" napitki, različni frapeji oziroma sadje, kombinirano z jogurtom ali sladoledom. Strogih pravil pravzaprav ni, priprava je odvisna od našega okusa in od sestavin, ki jih imamo pri roki. Morda velja omeniti, da so frapeji še posebno okusni, če jim dodamo malo kardamoma ali rožne vode, lahko tudi cimeta. Zakaj ne bi malo popestrili običajne kombinacije mleka, sladoleda in sadja? Še posebno okusen je mango lassi, indijski napitek iz polnomastnega jogurta in zmečkanega manga, z dodatkom sladkorja v prahu in mletega kardamoma. Prava poletna osvežitev, če si napitek pripravimo zvečer, imamo pravzaprav že lažji obrok. Namesto manga lahko uporabimo tudi banane.

Za frapeje lahko uporabimo vsakršno sadje, pazimo le, da ga kombiniramo s sladoledom z okusom, ki se sklada z uporabljenim sadjem. Namesto navadnega jogurta lahko za pripravo frapejev uporabimo tudi sadne ali aromatizirane jogurte, na primer k borovnicam borovničev jogurt in vanilijev sladoled, pa nekaj kapljic vanilijeve arome ali vrečko vanilijevega sladkorja.

Profimedia

Tudi ledene kave so poleti zelo priljubljene. Pripravimo kavo po okusu (vseeno, ali je turška ali instant) in jo ohladimo. Dodamo kepico sladoleda (lešnikovega, vanilijevega, čokoladnega, z okusom kave) in okrasimo s smetano. Če se želimo igrati z okusi tudi pri ledeni kavi, ji dodamo kak liker, ki se sklada z okusom sladoleda, malo konjaka, ruma ali podobne pijače.

Koktajli, granite, polnjeno sadje, bovle

Poleti pripravljamo večinoma brezalkoholne koktajle, a tu in tam le tekne tudi osvežilni koktajl z dodatkom alkohola in seveda z veliko ledu. Paleta okusov tako rekoč nima konca, kombinacij je nešteto. Recepte najdemo na vsakem koraku, morda je dobro, da si pripravimo manjšo zalogo sadja, sokov in sirupov (trgovine dandanašnji ponujajo pisano paleto vsega tega), potem pa se lotimo ustvarjanja.

Granite so primerne za tiste, ki ne morejo brez ledu - sesekljano ali zmečkano sadje z zdrobljenim ledom bo naš organizem dodobra ohladilo, nekdo drug pa bo morda bolj užival ob kozarcu bovle. Za pripravo bovle sadje najprej narežemo na primerne koščke, če jo pripravljamo iz več vrst sadja, naj bo to kontrastnih barv (ananas in jagode ter kivi na primer). Potem sadje na hladnem mariniramo v sadnem sirupu z dodatkom vina (ali brez vina, če se odrečemo alkoholu) in ga potem zalijemo s sodo, s sadnim sokom ali s penino.

Prava osvežitev za poletni čas je tudi polnjeno sadje. Zlasti lubenice in melone so priljubljene, saj sadje uporabimo tudi kot "posodo". Polovico melone ali lubenice izdolbemo (enako lahko naredimo tudi z ananasom, meso zrežemo na kocke, sok seveda prestrežemo. Soku in kockam sadja lahko dodamo maraskino, prošek, portovec ali podobno sladko vino, lahko tudi penino, kakšno belo ali rdeče vino, in damo v izdolbeno polovico. Postrežemo dobro ohlajeno

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta