(RECEPT) Palačinke, ki pobožajo dušo: Slivove, z rozinami in rumom ali borovničeve

Bonbon Bonbon
29.02.2020 06:00

S palačinkami boste vedno poželi navdušenje. Tukaj so trije slastni recepti, ki vas bodo popeljali v jesen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Palačinke s slivami
Shutterstock

Slastne slivove palačinke

Potrebujemo: 1 jajce, 1 dl mleka, 1 dl mineralne vode, moko, sol, malo sladkorja. Za nadev: 15 sliv, 2 žlici drobtin, 2 žlici rjavega sladkorja, malo olja.
Iz jajca, mleka, vode, moke, soli in sladkorja napravimo testo za palačinke. Slive operemo, dobro osušimo, izkoščičimo in narežemo na kockice. Na malo olja popražimo krušne drobtine skupaj z rjavim sladkorjem, dodamo slive in jih na šibkem ognju malo popražimo in nato ohladimo. Spečemo palačinke, po njih razporedimo nadev in zvijemo.

Sladke palačinke z rumom

Potrebujemo: 100 g rozin, 4 žlice vode, veliko žlico ruma, žlico limoninega soka, limonino lupinico, 2 vrečki vanilijevega sladkorja, 400 g svežega sira, žlico meda, 3 žlice sladkorja v prahu, 2 dl sladke smetane, kremfiks.
Rozine prelijemo z vodo, rumom, limoninim sokom, potrosimo z vanilijevim sladkorjem ter jih na kratko pokuhamo. Odstavimo z ognja in jih pustimo stati kakšnih 30 minut, da se ohladijo, nato jih odcedimo. Polovico rozin dodamo v maso za palačinke ter spečemo enako velike palačinke. Za nadev zmešamo sveži sir s sladkorjem v prahu, dodamo vanilijev sladkor, med in limonino lupinico. Primešamo stepeno sladko smetano. Dodamo drugo polovico rozin in vse skupaj rahlo premešamo. S pripravljenim nadevom premažemo tople palačinke in jih zvijemo. Ponudimo tople ali hladne.

Shutterstock

Borovničeve palačinke

Potrebujemo: 250 ml mleka, jajce, ščepec soli, 500 g polnozrnate moke, 500 g ajdove moke, sončnično olje, 200 ml sladke smetane, borovničeva marmelada, 300 g borovnic.
Borovnice oplaknemo pod tekočo vodo in jih odcedimo. Sladko smetano čvrsto stepemo. V posodi stepemo jajci, sol, maslo in mleko. Nato primešamo polnozrnato in ajdovo moko ter dobro premešamo, da dobimo gladko testo za palačinke. Na namaščeni segreti ponvi spečemo nekoliko debelejše palačinke. Počakamo 10 minut, da se malo ohladijo, nato jih premažemo z borovničevo marmelado, obložimo z borovnicami in okrasimo s smetano.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta