Pomlajevanje: Vampirji so poznali vrelec večne mladosti

Urška Kereži
14.01.2019 06:02

Pomlajevanje s krvno plazmo, bogato s trombociti, spodbudi celice, da se obnovijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Instagram

Morda se bo mnogim zdelo vbrizgavanje krvi v obraz znanstvena fantastika, a pomlajevanje s krvno plazmo je medicini znano že najmanj 20 let. Večinoma so metodo sicer uporabljali za zdravljenje opeklin in regeneracijo športnih poškodb, kot to redno počne denimo teniški igralec Rafael Nadal. Leta 2010, na vrhuncu priljubljenosti vampirskih sag, pa je ideja o pomlajevanju obraza padla na pamet zdravniku Charlesu Runelsu iz Alabame, ki jo je tudi registriral kot vampirski obrazni lifting. Strankam je najprej odvzel od 10 do 20 mililitrov krvi, podobno kot pri običajnem odvzemu, in iz nje s centrifugiranjem izločil trombocitni del plazme ter jo nato z injekcijami vbrizgal v kožo na obrazu. In pozitivne spremembe, ki so se pojavile čez dober teden (končni rezultati pa po dveh mesecih), so ga navdušile.

Krvava Kim

A ko je slavna manekenka Kate Moss z Nikolaiem von Bismarckom odpotovala v najljubšo lepotilno kliniko v turškem Bodrumu, so se na vseh javnih komunikacijskih kanalih vsula pro et contra modrovanja o vampirskem liftingu z izjemnim pomlajevalnim učinkom, ki si ga ljubimca menda pogosto privoščita. Kljub zadnjemu viku in kriku ob zdaj uradno imenovani PRP-metodi oziroma pomlajevanju z lastno krvno plazmo, pa si zasluge (tudi) za popularizacijo tega upravičeno lasti kraljica resničnostnih šovov in socialnih omrežij Kim Kardashian, saj je po objavi krvavega sebka na instagramu in posnetka poteka postopka v hipu postala najpopularnejša metoda pomlajevanja od Miamija in Londona do Slovenije.

Skrivnost uspeha

Trombocitna plazma je centrifugat krvi, ki, kot pove že ime, vsebuje veliko trombocitov ali krvnih ploščic ter s tem rastne faktorje, ki stimulirajo obnavljanje kože. Kolagenske nitke se torej obnovijo in pomnožijo, koža pa postane pomlajena, bolj gladka, enakomerno obarvana, elastična, napeta, gube se zgladijo, procesi celjenja po estetskih posegih ali poškodbah pospešijo, brazgotine in strije postanejo bistveno manj opazne, sveže akne se umirijo. Poleg naštetega s plazmo rešujemo tudi moško, z androgenimi hormoni povzročeno plešavost, saj spodbudi speče mešičke k rasti in s tem povzroči namnožitev las. Ker gre za pacientovo kri, je metoda v vseh primerih popolnoma varna ter ne sproža alergičnih ali drugih imunoloških reakcij. Po ambulantnem postopku, ki traja približno uro in ga je ob težjih poškodbah kože ali očitnejših pomladitvah treba opraviti od trikrat do največ šestkrat, nato pa rezultate vzdrževati enkrat letno, se lahko občasno pojavi rahla rdečica ali otečenost, morda hematom na mestu vboda, a ta že naslednji dan izgine. Še opaznejše rezultate dosežemo s kombinacijo PRP-metode in tako imenovanega mikronidlinga, pri katerem z iglicami povzročene poškodbe dodatno pospešijo regeneracijo, saj trombociti potujejo na "ranjeno" mesto. V omenjenem primeru je pordelost prva dva dni nekoliko opaznejša, najkasneje v petih dneh pa povsem izgine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta