Ne bojte se koromača! Presenečeni boste, kako dobro vpliva na vaše zdravje in prebavo

Bonbon Bonbon
30.05.2022 06:00

Čeprav je na voljo vse leto, sta vrhunec sezone koromača pomlad in poletje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Še posebno poleti, ko si pogosto privoščimo dobrote z žara, je lahko ta sredozemska zelenjava dobrodošla dopolnitev, ki z značilnim vonjem in okusom po janežu deluje nadvse osvežujoče, zelo koristna pa je tudi za zdravje.

Profimedia

Pri nas je koromač, imenovan tudi komarček, finokio ali sladki oziroma trebušasti janež (latinsko Foeniculum vulgare var. dulce), priljubljen predvsem na Primorskem. Prav nič pa ne bi škodovalo, če bi ga bolj "posvojili" tudi v celinski kuhinji. Njegovi gomolji - ki pravzaprav niso pravi gomolji, ampak skupki tesno prilegajočih se mesnatih listov - so bogat vir kalcija, železa, mangana in magnezija ter folne kisline in vitaminov skupine B. Vsebujejo precej vlaknin, a zelo malo kalorij, zato so nadvse primerna hrana pri shujševalnih dietah. Aromatične snovi v njem imajo zelo pozitiven vpliv na prebavo, učinkovite so tudi kot pomoč organizmu, če smo zaužili preveč maščobe. Zato se na primer zelo podajo k izdatnejšim mesnim jedem. Po okusu se zelo dobro dopolnjujejo z ribami.

Koromač lahko kuhamo (pa ne nujno le v vodi - posebno okusen je v vinu, mleku ali smetani) ali le blanširamo, pečemo, cvremo in nasploh pripravljamo na najrazličnejše načine. Narezan na tanke lističe in zabeljen s solatnim prelivom je izredno okusen tudi surov. Kakorkoli ga že pripravimo, pa vendarle pazimo, da ga ne mešamo z drugimi sestavinami izrazitega vonja in okusa - to bi namreč izničilo njegove značilnosti.

Profimedia

Užitna so še semena, ki se uporabljajo kot začimba, pa tudi kot dodatek čajnim mešanicam za prebavila, proti vetrovom in za otroke. Začimbno deluje tudi zelenje na vrhu gomoljev, ki ga odrežemo in uporabimo za posip že pripravljenih jedi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta