Moj trebuh je kot balon: Najpogostejši krivci za napihnjenost

Urška Kereži
10.04.2019 06:02

Napihnjenosti, ki naj bi mučila kar vsakega petega, se lahko znebimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Če imate občutek, kot da ste pogoltnili balon, ste verjetno napihnjeni. Zakaj je tako oziroma kaj se v telesu dogaja, je sicer zelo kompleksno vprašanje, saj je razlogov veliko. Od refluksa, razdraženega črevesja, hemoroidov, zaprtosti, prevelikih kosov hrane in prehitrega požiranja, uživanja gaziranih pijač, preobčutljivosti za živila, predvsem za mleko, fruktozo (napihnjenost po sladkarijah) in gluten, hrane z visoko vsebnostjo vlaknin, surove hrane, žvečenja žvečilnih gumijev do pretiravanja s sladili. Vsi ti vzroki pa imajo enako posledico - zmotijo normalno delovanje prebave, saj v črevesju zmanjšajo število dobrih bakterij, zato se nam v trebuhu začnejo nabirati plini, ki nas napenjajo.

Skupni krivci

Črevesje je natančen sistem, ki strogo oceni vse, kar damo vase, in se nato odloči za najprimernejši način delovanja. A zakaj mu sploh nalagamo težka dela, če se lahko preprosto izognemo nekaterim krivcem za napihnjenost?
Gazirane pijače
Mehurčki v pijači pomenijo mehurčke v trebuhu, zaradi njih smo torej napihnjeni.
Preobčutljivost za hrano
Če se črevo ne izprazni pravilno, se v prebavnem traktu začne fermentacijski proces. Zato vodite dnevnik o tem, kaj jeste, in če se pojavi napenjanje, preverite, kaj je bilo na jedilniku. Morda ste preobčutljivi za določeno hrano ali kombinacijo živil v obroku.
Prehitro
Če jemo prehitro, pogoltnemo veliko zraka in ne žvečimo temeljito. To pomeni, da večji kosi hrane obtičijo v črevesju dlje in čakajo, da se popolnoma prebavijo. Tako se prebava upočasni. Za vsak večji obrok naj bi si vzeli 20 minut časa, trdijo nekateri prehranski poznavalci.

Shutterstock

Stres in hormoni

Ko telo zaradi stresa in vznemirjenja preklopi na delovanje boj ali beg, hkrati zavre prebavne encime in izločanje želodčne kisline, ki jih uporablja za razgradnjo hrane. Tako stresni hormoni posredno vplivajo na napihnjenost, včasih pa se jim pridruži še čezmerno uživanje soli in ogljikovih hidratov, ki zadržujejo vodo v telesu. Podobno lahko opazimo pri ženski ob menstruaciji, čeprav povezava med spolnimi hormoni in napihnjenostjo še ni natančno pojasnjena. Nekateri znanstveniki vendarle menijo, da nihajoči hormoni v ženskem ciklu, z naraščanjem ravni estrogena in zgostitvijo maternične sluzi, spodbujajo zadrževanje tekočine.

Dihanje skozi usta

Z dihanjem skozi usta pogoltnemo veliko več zraka, še zlasti med spanjem. Poskusite ležati na boku namesto na hrbtu, tako da vaša glava ni nagnjena in čeljust ni ohlapna.

Shutterstock

Glavni ukrepi

Ljudje, ki imajo težave z napihnjenostjo, naj bi v svojo prehrano vsekakor nujno uvedli red. Za nekaj časa naj bi izločili surovo hrano, vsak grižljaj temeljito prežvečili in opravili test intolerance na živila. Pomagajo tudi manjše porcije večkrat na dan. Od začimb pa je smiselno dodati denimo kumino, janež, muškatni orešček.
Pijte vodo
Ko smo dehidrirani, telo vodo zadržuje, zato se prepričajte, da spijete priporočena dva litra vode na dan.
Raztezanje
Joga dokazano pomaga sproščati pline, ujete v črevesju. Preizkusite položaj za izpuščanje vetrov. Ulezite se na podlago, levo nogo pokrčite, desna bo aktivna (prsti navzgor). Objemite levo nogo, stegno pritegnite k trebuhu, kolikor lahko. Dihajte trebušno. Z izdihom dvignite glavo in čelo usmerite proti kolenu, z vdihom jo počasi spustite nazaj na podlago. Naredite pet do deset vdihov in izdihov. Ob zadnji ponovitvi glavo zadržite dvignjeno, nato jo z vdihom spustite nazaj na podlago ter odložite še pokrčeno nogo. Ponovite še na drugi strani.
Banana
Pred obrokom naj bi povečala raven dobrih bakterij in zmanjšala napihnjenost za 50 odstotkov. Banane so polne kalija, ki pomaga ohranjati tudi pravo raven tekočine v organizmu, s tem pa zmanjšujejo napihnjenost.
Ne, hvala za žvečilni gumi
Žvečilni gumi povzroči požiranje odvečnega zraka, kar lahko pripomore k napenjanju, enako alkoholni sladkorji, ki so prisotni v njem.

Shutterstock

Ali probiotiki delujejo?

Probiotiki so vsekakor pomembni za naše zdravje. Zaradi napačnega prehranjevanja in stresnega življenja imamo namreč v črevesju pogosto preveč neugodnih mikroorganizmov. Včasih lahko težave odpravimo s probiotiki, vendar po navadi ne vemo, katerih nam primanjkuje, zato svetujemo test črevesne mikrobiote, ki temelji na sekvencioniranju in analizi DNK. Raziskava univerze v Northwesternu v ZDA je prav tako pokazala, da lahko probiotiki obnavljajo ravnovesje in pomagajo nadzirati škodljive bakterije v prebavnem traktu, tako da preprečijo kopičenje plinov. Naravni probiotiki, kot sta kefir in surovo kislo zelje v manjših količinah, pa so tako že lep čas najboljši naravni čistilci nereda v črevesni flori.

Kdaj je treba k zdravniku?

Zdravnika je treba obiskati, kadar napihnjenost traja dalj časa. Še posebno, če se ji pridružijo izguba apetita, driska, zmanjševanje teže, povišana telesna temperatura ali celo kri v blatu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta