Menstruacijski preživetveni vodič: Kaj jesti, početi in kako se ljubiti v "tistih" dneh?

Bonbon Bonbon
13.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skoraj ni ženske, ki med menstruacijo ali pred njo ne bi čutila bolečin v trebuhu.
Profimedia

Kaj bi ženske dale, da bi moški vsaj enkrat v življenju na svoji koži občutili, kaj se pravi imeti menstruacijo in vse težave, povezane z njo. A ker jih je narava na našo veliko žalost prikrajšala za to, moramo pač enkrat mesečno "gostiti na obisku teto iz Amerike" in prenašati moška nerganja o naši tečnobi.

Težave pred in med

Kakor koli že, menstruacija ni mačji kašelj, je svojevrstna nadloga, ki zna biti tudi boleča, a se je ne da pozdraviti. Prav zaradi tega večina žensk v strahu pričakuje tista dva tedna sleherni mesec, od ovulacije pa vse do začetka menstruacije. Pravzaprav je ni ženske, ki je ne bi pestile težave, značilne za predmenstrualni sindrom (PMS).

Nekaterih se loti utrujenost, druge praznijo hladilnik, tretje čutijo neznosne bolečine v trebuhu, četrte boli glava, pete so razdražljive in občutljive. V dneh pred menstruacijo se ponavadi zmanjša tudi odpornost, posledica tega pa so prehladi in vnetja. Tudi v dneh mesečnega perila težave ne minejo: od občutka napihjenosti do nečiste kože, da o aknah, ki se "razcvetijo" na obrazu nekaterih, sploh ne govorimo.

Profimedia

Kako se prehranjevati?

Na srečo poznamo več načinov, kako si lahko olajšamo tegobe, ki spremljajo tiste dni v mesecu, na katere bi ženske najraje pozabile. Nekaj poti za lajšanje PMS je opisanih tudi v knjižici Tracey Kelly, ki je nedavno izšla pri založbi Tuma. Kot eno od poti Kellyjeva navaja nadziranje naših prehranjevalnih navad.

Z zaužitjem manjših obrokov, predvsem pa hrane, bogate z maščobami in sladkorjem, lahko preprečimo, da bi se pojavila nihanje razpoloženja ali migrena, ki je prav tako značilna za tiste dni v mesecu. V prehrano vključite predvsem veliko zelenjave, na primer špinačo, ki je bogata s kalcijem in železom, in koper, ki lajša prebavo. Priporočljive so tudi ribe, ki lahko prispevajo v času PMS potrebne beljakovine. Sadni sokovi in napitki, bogati z vitaminoma C in E, bodo po mnenju Kellyjeve pomagali brzdati željo po sladkarijah, picah, hamburgerjih, sladoledu in še čem med PMS. S tovrstno prehrano bodo tudi težave zaradi napihovanja manj pogoste.

Nad depresijo s smehom

V tednu pred menstruacijo je veliko žensk nagnjenih k menjavanju razpoloženja in depresiji. Hormoni lahko povzročijo pravo zmešnjavo razpoloženj in čustev.

"Določen trenutek sem jezna, nato me jeza mine in se me polasti zaskrbljenost, ki kmalu preraste v pravo paniko," pravi prenekatera ženska. Najboljši recept, da se tako stanje ne bi pojavilo, je, da se v trenutku razdraženosti spomnite, kateri dan v mesecu je, paniko pa preprečite s sprehodom v naravo ali z meditiranjem ob najljubši glasbi. Nekajkrat globoko vdihnite in počasi izdihnite, kot da bi se želeli znebiti črnih misli in vzkipljivih čustev.

Tudi v trgovino z modnimi oblačili ta dan ne hodite, da se ne bi po nepotrebnem vznemirile ob pogledu na napihnjen trebuh. Dejstvo je, da smo v dneh pred menstruacijo težje vsaj za dober kilogram. Če pa našteto kljub vsemu ne pomaga in vas še dalje muči depresija, se ne zapirajte med štiri stene; pogovorite se z najboljšo prijateljico ali osebnim zdravnikom. Nekatere ženske so zaradi PMS pod velikim stresom, ki lahko načne njihovo zdravje. Najboljše zdravilo zoper stres je seveda smeh. Če vas že ne zna nasmejati partner, si oglejte kakšno komedijo ali v knjigarni poiščite knjigo smešnic.

Profimedia

Brzdanje čustev z vadbo

Kako bomo prenesle dni, zaznamovane z menstruacijo, je zelo odvisno tudi od naše telesne pripravljenosti. Raziskave v Veliki Britaniji so namreč pokazale, da športnice, ki se aktivno ukvarjajo z rekreacijo, nimajo bolečin med PMS, pa tudi sicer menstruacijo laže prenašajo. Tako je priporočljivo, da se v dneh, ko se telo pripravlja na spremembo, kljub slabšemu počutju resno lotite gibanja. To ne pomeni, da morate teči maraton ali preplavati reko Dravo, dovolj bo že petnajst minut vadbe na dan, sestavljene iz dvajsetih počepov, tridesetih trebušnjakov, raztezanja nožnih mišic in nekajminutnega teka na mestu. Raztezanje mišic na nogah bo lajšalo bolečino, še zlasti pri posedanju pred spanjem. Blagodejni učinek na slabo počutje med PMS pa imata joga in pilates, o tej vadbi smo obširneje pisali že v prejšnjih številkah. Lotite se lahko tudi meditacije, ki vas ohranja osredotočene in mirne v trenutkih, ko se zdi, da so vaša čustva ušla nadzoru.

Masaža proti bolečinam v trebuhu

Skoraj ni ženske, ki med menstruacijo ali pred njo ne bi čutila bolečin v trebuhu. Da teh ne bi bilo, priporočamo masažo trebuha. Vtrite malo masažnega, najbolje eteričnega olja kamilice, sivke ali rožmarina v roke, da ga segrejete. Za pospešitev prebave masirajte trebuh s krožnimi gibi v smeri urinega kazalca. Bodite čim bolj sproščene in umirjene. Masaža je lahko zelo sproščujoča, če moč pritiska s prsti narašča počasi in postopoma, a kljub temu ne pretiravajte.

Pomagajo tudi trebušni obkladki iz rožmarina (v vodo, v kateri ste prekuhale rožmarin, namočite čisto bombažno krpo), ki jih položite na boleč predel trebuha, medtem ko ležite. Vseeno pa mora hujše bolečine v trebuhu preučiti zdravnik, saj lahko gre za ginekološke težave. Hormonske spremembe med menstruacijo lahko povzročijo boleče migrene. Zelo učinkovita je lahko samomasaža. Uporabite mandljevo olje in pričnite z majhnimi krožnimi gibi nežno masirati senca. Pomaknite prste navzgor in masirajte čelo, nato pa spet navzdol proti sencem.

Spolnost - da ali ne

Številnim ženskam se med menstruacijo poveča libido, v knjigi 50 naravnih poti za lajšanje PMS svari avtorica Tracey Kelly. Ta energija pa zlahka vodi v frustracije, ki lahko poslabšajo tudi odnos med partnerjema. V času ovulacije in med menstruacijo se namreč lahko vaša čustva nenehno spreminjajo, vaš spolni nagon pa se veča. To vam ponuja možnost, da poskusite nove tehnike in načine ljubljenja s partnerjem. Nekatere ženske je strah, da bi bile intimne med menstruacijo, ker se bojijo, da bi bil odnos boleč. Tovrstni strah je povsem odveč, čeravno je res, da je v dneh, ko močno krvavimo, na spolnost bolje pozabiti.

Ženska usklajenost

Zelo dobro je znan pojav, da se menstrualni ciklus žensk, ki živijo v neposredni bližini - pa naj gre za sostanovalke, prijateljice, sodelavke, sestre, matere in hčerke - začne usklajevati tako, da se njihove mesečne krvavitve začnejo sočasno. To se lahko zgodi zelo hitro, in če torej dobite novo sostanovalko, se lahko vaš ciklus v mesecu ali dveh popolnoma spremeni. Po eni od teorij ciklus dobiva ženska z najučinkovitejšim imunskim sistemom.

Profimedia

Načrtovanje

Da vas neprijetnost v obliki menstruacije ne bi presenetila na oddihu, je priporočljivo, da si mesečno vodite tabelo, s katero boste lahko spremljale, kdaj nastopi menstruacija in kdaj se konča. V tabelo vpišite tudi težave, ki jo spremljajo, kot so glavoboli in predmenstrualni krči. Vpisovanje datuma, ko nastopi in se konča menstruacija, priporočajo tudi ginekologi, saj je z izpolnjeno tabelo lažje kontrolirati morebitne nevšečnosti in spremembe življenjskega ritma.

Vložki ali tamponi

Nekatere ženske prisegajo na higienske vložke, druge se med menstruacijo najbolje počutijo s tamponi. Kaj je bolj varno? Oboje, pravijo strokovnjaki. Kaj je bolj zdravo? Tamponi lahko povzročijo neprijeten, boleč občutek, zaradi tega je njihova uporaba omejena, prav gotovo pa niso primerni za vse. Če se ob uporabi tampona pojavi bolečina, je treba tampon nemudoma odstraniti in ga zamenjati z vložkom. Nekatere ženske se vložkom izogibajo, ker menijo, da so manj higienični kot tamponi. A tako ene kot druge je treba nadomestiti z novimi na določen čas, najbolje vsake tri ure.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?