Kim Božič svetuje: Naj vas navdihne moda s čarobnim dotikom Fride Kahlo

Frida je navdihnila mnoge modne oblikovalce po svetu, med drugim tudi oblikovalsko ekipo znamke Sugarbird, kjer so letos podpisali pogodbo s Frida Kahlo Corporation.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Frida Kahlo v butiku Allegria
Allegria

Frida Kahlo je bila ena najbolj oboževanih umetnic 20. stoletja. Preživela je težko otroštvo, starša sta izgubila sina in to vlogo je morala prevzeti Frida. Trenirala je boks, nogomet in druge deške športe. Pri šestih letih je zbolela za paralizo, njena desna noga je postala tanka in krajša, kar je sprva skrivala in kljub temu veliko trenirala, a so jo pri 13 letih v šoli izključili iz športnih aktivnosti, zaradi česar je zelo trpela. Kasneje se je vpisala na medicino, kjer je bila uspešna, našla se je med intelektualci.

Kim Božič
Allegria

Pri 18 letih je za las preživela hudo prometno nesrečo med vožnjo z avtobusom. Od takrat je bila obsojena na posteljo za nekaj mesecev. To je bil čas, ko je razkrila svoj izjemni slikarski talent. Vzela je očetove oljne barve, mama ji je priskrbela posebno stojalo, da je lahko slikala v ležečem položaju. Njena dela je opazil tudi enaindvajset let starejši slikar Diego Rivera in jih zelo visoko ocenil, kasneje se je z njim zapletla v romantično razmerje, kar je njeno mamo zelo razžalostilo. Ljubezen je prevladala in leta 1929 se je poročila s tem starejšim, precej višjim in debelejšim možakarjem.

Allegria

Tudi zakon ni bil srečen, veliko je bilo skokov čez plot, sledili sta ločitev in ponovna poroka leta 1940. Vmes je Fridina umetnost cvetela, takrat je ustvarila nekatera najbolj znana dela vseh časov (Henry Ford Hospital, The Love Embrace of the Universe, The Wounded Deer), med njimi tudi zelo navdihujoče delo, ki ga poznamo vsi, avtoportret Self-Portrait. Ker je imela veliko zdravstvenih težav, je ob zanositvi žal splavila. Leta 1941 ji je umrl oče, kar jo je zelo prizadelo, zato se je njeno zdravje zelo poslabšalo, dobila je hudo gangreno, imela več kot 30 operacij. Njen Diego ji je sicer nekaj časa stal ob strani, a ne za dolgo. Ni prenesla nenehnih srčnih bolečin zaradi njegovega obnašanja in stanje se je le še slabšalo.

Allegria

Njena ljubezen do umetnosti je vedno prevladala in tako je v letu 1953 slavila velik dogodek, svojo prvo samostojno razstavo, ki ji je prisostvovala kar na bolniški postelji. Pri 47 letih je umrla, dobila je hudo pljučnico in se ni zmogla več boriti. Nekateri so namigovali, da je morda naredila samomor, saj je umrla, ko je bila doma sama v domači postelji. Svoje zadnje besede je napisala na papir, ki je ležal ob postelji: Upam, da bom odšla dobre volje in da se nikoli ne vrnem.

Allegria

Zgodba, ki je navdihnila cel svet, ne bo nikoli pozabljena. Vedno znova se vrača v muzeje, gledališča, nastale so njene lutke, njeni kostumi, v modo se vračajo frizure, ki jih je nosila, oblika obrvi, ki je bila značilna zanjo. Frida je navdihnila mnoge modne oblikovalce po svetu, med drugim tudi oblikovalsko ekipo blagovne znamke Sugarbird, kjer so letos podpisali pogodbo s Frida Kahlo Corporation. Nastala je omejena kolekcija Frida Kahlo. Kolekcijo sestavljajo znani volančki, slog je nekoliko bohemski. Ojačana ramena, njeni cvetlični vzorci in ikonski trakovi za v lase iz zelo barvitih cvetlic. Cvetlice koralnih in turkiznih barv na krilih, hlačah, jaknicah in čudovitih oblekah. Najbolj prodajani kos je trenutno majčka s potiskom njenega portreta.

Allegria


Fridamanija se nadaljuje tudi v izložbenih oknih Allegrie in TUKAJ.

Allegria

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta