Katerim živilom se raje izogibajte, ko jemljete antibiotike?

Urška Kereži
06.01.2020 06:03

Jogurti, zelena listnata zelenjava in kislo zelje so le nekatera živila, ki lahko pomagajo pri ravnovesju prebave, pogosto porušene zaradi jemanja antibiotikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Okužbe in bakterije, ki so še pred osemdesetimi leti privedle človeka do roba smrti ali pa so zaradi njih umirali, danes zdravimo z antibiotiki. A medtem ko poskrbijo za uničenje škodljivih bakterij, odstranijo tudi pozitivne. Posledice se kažejo kot porušeno ravnovesje črevesne flore, zato so neželeni stranski učinki pogosti.

Pomen ravnovesja črevesne flore

V prebavnem sistemu živi milijone bakterij, ki morajo biti v ravnovesju, da ohranimo zdravje. Imunski sistem namreč v kar 70 odstotkih temelji prav na prebavnem sistemu, zato je logično, da je zdrava črevesna mikroflora nujna. A med bakterijami najdemo tako škodljive kot koristne, in kadar prve prevladujejo, je vzpostavljeno zdravo ravnovesje, ko pa se zaradi določenega razloga njihovo število kritično zmanjša, da nadzor prevzamejo slabše, nastane problem. Poleg antibiotikov lahko ravnovesje porušijo tudi čezmerno pitje alkohola, sprememba v običajnem načinu prehrane ali izpostavljenost toksinom. Strupene snovi v telesu spremenijo potek kemičnih reakcij, povzročijo pa lahko težave, kot so zaprtje, hemoroidi, ulcerozni kolitis, rak na črevesju, Crohnova bolezen itd.

Profimedia

Vpliv antibiotikov na prebavo

Antibiotiki, kot rečeno, poleg škodljivih bakterij uničujejo tudi koristne, ki pripomorejo k boljši prebavi, vključno s tistimi v ustni votlini. Zaradi tega se pogosto pojavijo neželeni stranski učinki, kot so zaprtje, driska, glivična vnetja, mogoča pa je celo sekundarna bakterijska okužba, ki nastane med zdravljenjem predhodne. Najpogosteje nastopi driska v blagi obliki in kmalu po prenehanju jemanja antibiotikov tudi izzveni, včasih pa lahko povzroči vnetje črevesja, opozarjajo gastroenterologi. Ravno zato pogostega jemanja antibiotikov nihče ne priporoča. Vendar je globalna raziskava, ki sta jo izvedli univerzi Johna Hopkinsa in Princeton ter Center za dinamiko bolezni, pokazala, da se je prodaja antibiotikov med letoma 2005 in 2015 vendarle zvišala za kar 65 odstotkov.

Blaženje stranskih učinkov

Ob jemanju antibiotika je zato priporočljivo tudi hkratno jemanje probiotikov in prebiotikov, ki lahko preprečujejo nelagodne stranske učinke. Prvi so koncentrirana dopolnitev koristnih bakterij, drugi hranila za prve, oboji pa so dostopni v kapsulah ali tekoči obliki.
Poleg prehranskih dopolnil pa koristne bakterije vsebujejo še:
- kefir in jogurt,
- kisle kumare,
- kislo zelje,
- zelene olive.

Pazite na prehrano

Poleg tega, da med jemanjem antibiotikov ne smete posegati po alkoholnih pijačah, obstaja še nekaj živil, ki jih ni priporočljivo uživati v tem času. Precej kisla živila, kot so citrusni sokovi (limonada, pomarančni sok), pa gazirane pijače, čokolada in izdelki iz paradižnika lahko povzročijo njihovo slabšo absorbcijo, prav tako hrana z visoko vsebnostjo rastlinskih vlaknin. Jemanje magnezija in kalcija, ki ga vsebujejo mleko in mlečni proizvodi, pa lahko delovanje antibiotikov celo blokira.
Po drugi strani so za njihovo učinkovito delovanje priporočljivi jogurt, listnata zelenjava in kislo zelje. Kadar je slednje fermentirano v lastnem soku, je pravzaprav učinkovit probiotik, ki blagodejno deluje tudi na tanko črevo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta