(INTERVJU) V skriti mariborski ulici Miri Strnad ustvarja frajerska oblačila, ki jih na TV nosi tudi Klemen Slakonja

Denis Živčec Denis Živčec
03.03.2021 06:00
Miri Strnad v svojem najmanjšem ateljeju v skoraj najkrajši Barvarski ulici, skriti v starem mariborskem jedru, ustvarja povsem izviren, svež in prepoznaven slog, manifestiran v znamki Miricota. Prava senzacija so skice, ki jih nariše s šivalnim strojem, veliko pozornosti pa je pritegnila njena frajerska oprava, v kateri je Klemen Slakonja odprl prvo oddajo šova Kdo si ti? Postavili smo jo pred naših 21 hitrih vprašanj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miri Strnad: "Občudujem pogum tistih, ki si upajo tudi v najslabši opravi iti ven."
Boštjan Lah

1. Se spomnite trenutka, ko je postalo jasno, da bo modno oblikovanje vaša kariera?

"Bilo je leto, ko sem bila zaposlena kot profesorica likovne umetnosti na osnovni šoli. Takrat sem spoznala, da je zame in za učence bolje, da se posvetim oblikovanju oblačil."

2. Prva modna muza? In zakaj prav ona?

"Moje modne muze so vse moje stranke, ki me inspirirajo kot osebe, ki mi postavljajo oblikovalske izzive, da se jim stilno približam in izdelam unikatno obleko prav za njih."

Prav Miri Strnad je bila tista, ki je za prvo oddajo šova Kdo si ti? oblekla Klemna Slakonjo. Suknjič in telovnik sta pritegnila veliko pozornosti.
Osebni arhiv

3. Kaj je bila vaša največja začetniška napaka?

"Moja začetniška napaka ali šola je bila eksplozija barv ter nepremišljeno kombiniranje teh. Vendar se iz napak učimo, počasi sem počistila barve in s tem poenostavila kroje."

4. Prva obleka, na katero ste bili resnično ponosni?

"Pravzaprav se mi je to zgodilo ob prvem obsežnejšem kostumografskem projektu za muzikal Alica v čudežni deželi v sodelovanju z English Student Theatrom z II. gimnazije Maribor. Mislim, da je Alica v čudežni deželi ena izmed najbolj zaželenih predstav vsakega oblikovalca, saj mu Aličin svet ponuja neomejeno domišljijo pri ustvarjanju kostumov."

5. Kaj je tisto, kar naredi vaš modni slog samo vaš?

"Vsak izdelek je unikaten. Izhajam iz klasičnih krojev, unikatnost in prepoznavni slog pa dosežem z dodajanjem 'žilic', ki oblačilu dajejo dodano vrednost."

Znamko Miricota delajo originalno tudi ilustracije, ki jih Miri nariše s šivalnim strojem. Tudi ta fotograf je izpod njenih rok.
Osebni arhiv

6. Če bi lahko potovali v času, kaj bi sami sebi pred začetkom modne kariere povedali?

"'Miri, manj je več!'"

7. Če bi svoje oblikovanje z oblačil razširili še na kaj drugega, kaj bi to bilo?

"Bila bi mizarka. Imela bi žage in kladiva ter drugo orodje, ki sodi v mizarsko delavnico, in bi izdelovala mize, stole in modne dodatke."

8. Kako si želite, da se stranke med nošenjem vaših oblačil počutijo?

"Želim si, da se v njih počutijo lepe, zapeljive in samozavestne. Nujno je seveda, da jim je oblačilo udobno in pisano na kožo."

Osebni arhiv

9. Zgodba, ki vas nikoli ne neha navdihovati? In zakaj?

"Zgodba po novem in drugačnem in sodelovanju z novimi ljudmi in projekti, ki me učijo. Zato vedno raziskujem in redko rečem ne novim priložnostim."

10. Material, ki najbolj podžiga vašo ustvarjalnost?

"Materiali z zanimivimi vzorci in potiski, kot so džersi, džins, poplini za srajce, volne za plašče pa so tiste, ki najbolj podžigajo mojo ustvarjalnost."

11. Material, s katerim se preprosto ne ujameta?

"Vse, kar je tanko in prosojno, svile, sateni, umetni materiali, ki pokajo od naelektrenosti, in materiali z bleščicami, ki lomijo igle."

Osebni arhiv

12. Zvezda, ki si jo najbolj želite obleči?

"Helena Bonham Carter."

13. Zvezda, ki si jo najbolj želite sleči?

"Nobenega ne bi slekla. Občudujem pogum tistih, ki si upajo tudi v najslabši opravi iti ven."

Osebni Arhiv

14. Kaj menite o modi iz druge roke?

"Zaradi kostumografskih projektov sem redna stranka tovrstnih trgovin. Kot opažam med obiskovalci teh trgovin, je primerna za vse. Za tiste s posebnim stilom oblačenja in za tiste, ki nimajo dovolj denarja za nova oblačila. Zaradi poplave tekstilnih odpadkov pa menim, da nakup iz druge roke prispeva tudi k izboljšanju okoljske problematike."

15. Kdo je vaš največji vzornik in kaj bi ga vprašali, če bi skupaj sedela ob koktajlu?

"Moja prva pomembna vzornica in kritičarka je leto starejša sestra Brigita. Pri 14-ih je odšla na šolanje v Ljubljano, kar takrat na vasi ni bilo kar tako. Iz mesta je prinašala nove, drugačne, neobičajne stvari in trende. Vpeljala me je v svet ustvarjalnosti in umetnosti. Predvsem pa je že takrat s ponosom nosila moje prve kreacije, ne da bi klonila ob raznih opazkah. Ob koktajlu bi jo vprašala, ali naročiva še."

Osebni Arhiv

16. Koktajl, ki najbolj paše k vašim oblekam?

"Old fashioned, gre za mešanico viskija, včasih tudi vinjaka, sladkorja in grenčice, ki jo postrežejo s pomarančno lupinico."

17. Slovenska moda je ...

" ... zakon!"

18. Pesem, ki najbolje opiše to, kar počnete?

"Preveč jih je, ki podlegajo mojim čutom in trenutnemu razpoloženju. Krivično bi bilo, če bi izpostavila samo eno. Vse pa povezuje, da morajo imeti vsaj refren v enostavni obliki, da lahko s svojim neizoblikovanim glasom zapojem zraven."

19. Vaša naslednja kolekcija bo ...

" ... poleti 2021."

Osebni Arhiv

20. Svetovno ali domače mesto, ki vas najbolj navdihuje?

"To, kar mi tukaj najbolj manjka in pogrešam. Vročina, morje in stara primorska mesta, ki niso polna turistov."

21. Kje lahko najdemo vaše kose?

"Najdete me v centru Maribora v eni izmed najkrajših ulic, to je Barvarska ulica 3. V najmanjšem studiu za oblikovanje oblačil pod imenom Miricota. Vabljeni!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.